ABD Kuvvetleri Usame Bin Ladin'in Cesedini Neden Denize Gömdü?
ABD Kuvvetleri Usame Bin Ladin'in Cesedini Neden Denize Gömdü?
//

ABD Kuvvetleri Usame Bin Ladin’in Cesedini Neden Denize Gömdü?

1 min read

2 Mayıs 2011’de ABD ordusu, 11 Eylül saldırılarının arkasındaki El Kaide lideri Usame bin Ladin’i öldürüp gömdü. ABD Özel Harekat birlikleri, kendisinin ve bazı aile üyelerinin saklandığı Pakistan’ın Abbottabad kentindeki yerleşkeye yapılan askeri baskın sırasında Usame bin Ladin’in cesedini ele geçirmişti.

Cesedini teşhis ettikten sonra, ordu onu USS Carl Vinson’a getirdi ve aynı gün kuzey Umman Denizi’ne gömdü. ABD, bin Ladin’in cenazesinin nasıl gömüleceğine karar verirken siyasi, dini ve pratik faktörleri dikkate aldı. Karaya defnedilirse mezarının müritleri için bir türbe olabileceği endişesi vardı. Bir kişinin ölümünden sonraki 24 saat içinde bir cesedi gömme geleneği de dahil olmak üzere İslami cenaze uygulamalarına uyulmasına için ABD hassasiyet gösteriyordu. Aynı zamanda tüm dünyanın aradığı büyük terörist Usame bin Ladin’in gerçekte öldüğünün kamuoyuyla paylaşılması ve kanıtlanması gerekiyordu. ABD’nin fotoğraf çekmesi mi yoksa öldüğüne dair bir tür görsel kanıt mı sağlaması gerektiği sorusu çok çetrefilliydi.

Bin Ladin’in Cesedi Temizlendi, Sarıldı ve Gömüldü!

Beyaz Saray, Usame bin Ladin’in gömülmesiyle ilgili uzmanlara danıştı, böylece Usame bin Ladin’in cenazesinin İslami ilke ve uygulamalara tam olarak uygun olarak gömülmesi kararlaştırıldı. Bu uygulamaya göre Usame bin Ladin’in vücudu yıkandı, beyaz bir kefene sarıldı ve Arapça bir tercüman yardımıyla İslami dua edilerek gömüldü.

Bin Ladin’in cenaze töreni, binlerce mürettebatlı büyük bir Donanma uçak gemisinde gerçekleştirilmesine rağmen, sadece küçük bir grup insan hazır bulundu.

5/5 - (3 votes)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe