//////

Tony Bennett

3 mins read

Amerikan standartlarının en büyük şarkıcılarından biri olan Tony Bennett’in hayatını ve efsanevi kariyerini anıyoruz.

(Bay Bennett, en solda perküsyoncu Cándido Camero ve soldan ikinci caz davulcusu Art Blakey ile 1957’de performans sergiliyor.)

 Şarkı söyleyen sesi gibi, Tony Bennett’in kişisel tarzı da esnek, açık sözlü ve kendinden emin bir sanatçıydı. Müzik dünyasındaki yetmiş yılı boyunca gelen ve giden pek çok terzilik trendinden büyük ölçüde uzak duran Bennett akıllıca smokinlere ve akıllıca dikilmiş takımlara her daim bağlı kaldı. Bunların çoğu İtalyan moda markası Brioni’dendi. Daha gündelik anlar için ise, pantolon ve bir blazer ile, bazen ise düğmeli bir gömlek ve kravat yerine koyu renkli güzel bir balıkçı yaka ile gitti. Bay Bennett 2010’da verdiği bir röportajda “Kalıcı olan tek şey kalitedir – takım elbise, müzik, insanlar,” dedi. Hepsi aynı. Takımlarım çok pahalı ama modası asla geçmiyor ve onları yirmi yıla kadar saklayabilirim.” Ünlü bir şekilde “Kalbini San Francisco’da bıraktığını” mırıldandı ama gerçekte, efsanevi müzisyen, şarkısını söylediği aşklar kadar destansı bir aşk bulma arayışında, hayatı boyunca kalbini birkaç kadına teslim etti.  Bennett, yetmiş yıldan fazla bir kariyerin ardından 21 Temmuz 2023’te 96 yaşında aramızdan ayrıldı. 70’den fazla albüm kaydetti ve 19 Grammy kazandı ve bunların çoğunu 60 yaşından sonra aldı. 2. Dünya Savaşı’nda bir toplama kampının kurtarılmasına yardım eden bir piyade olarak görev yaptıktan sonra, Tony Bennett 1946’da New York’a geri döndü ve 1950’de Columbia Records tarafından imzalandı.

(1995 yılında “MTV Unplugged”daki konseriyle hem yılın albümü hem de en iyi geleneksel pop vokal performansı dallarında Grammy ödülleri kazandı.)

Ancak 1960’lara kadar, imza şarkısı “I Left My Heart In San Fransisco” – “Kalbimi San Francisco’da Bıraktım” ile tanındıktan sonra, büyük bir yıldız olarak gerçekten öne çıktığı zaman değildi. Rags to Riches” ve “Because of You” gibi hit şarkılar söyleyerek kendi izini bırakmaya başladı. İmzası olan “Kalbimi San Francisco’da Bıraktım”, 1962’de B-tarafı olarak geldi ve onu A-listesine yükseltti. Şarkılar, pop ve caz dünyasını etkili bir şekilde ele alırken, eleştirel beğeni topladı: Bennett, yılın rekoru ve solo vokal performansı için 1962 Grammy’lerini kazandı. 

– Tony Bennett “I Left My Heart In San Francisco” on The Ed Sullivan Show:

Grammy Yaşam Boyu Başarı Ödülü de dahil olmak üzere yedi on yıllık kariyeri boyunca 20 Grammy ödülünden ilki olacaktı. Son Grammy’sini Lady Gaga ile 2021’de çıkan ortak albümü “Love For Sale” ile kazandı.

Bay Bennett’in Lady Gaga ile arkadaşlığı ve çalışması başlı başına bir hikaye haline geldi. Burada ikili, 57. yıllık Grammy Ödülleri’nde sahne alıyor.

– Tony Bennett, Lady Gaga – Love For Sale (Official Music Video):

Tony Bennett’in diğer efsanevi sanatçılarla olan karelerinden bazılarını sizler ile buluşturuyoruz.

1990’da Radio City Music Hall’da Ella Fitzgerald ile bir düet.

Bay Bennett, Louis Armstrong’un bir portresini çizdi ve 1970’te ona sundu.

Ray Charles ile 1986’da Los Angeles’taki Larrabee Stüdyolarında.

Frank Sinatra, merkez ve Bay Bennett, sağda, 1965’te klasik smokinlerini giyiyorlar.

Aramızdan ayrılmış olsa bile yetmiş yıldan fazla olan kariyerinde bizlere sunmuş olduğu müzikalitesiyle, gösterdiği özeniyle ve sesiyle daima bizlerle yaşayacak. Yazımızı kendi sesiyle seslendirmiş olduğu şarkılardan oluşan albüm ile sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler.

-The Best fo Tony Bennett – Tony Bennett Greatest Hits Full Album:

Tony Bennett (Ağustos 3, 1926 -Temmuz 21, 2023)

2006’da Madison Square Garden’da performans sergiliyor.

5/5 - (177 votes)

Özlem Şafak

17 Ekim 1990 Tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. Babası Mehmet ŞAFAK'ın TRT İzmir Radyosu TSM Ses Sanatçısı olması dolayısı ile müzikle doğup büyüdü. İzmir Yaşar Üniversitesi'nin Opera bölümünün yetenek sınavını burslu olarak kazanıp, ilk yıl eğitimini Opera Bölümünde tamamladı. Daha sonraki yıllarında ise Caz Bölümünün açılmasıyla Caz Vokal Bölümüne geçiş yaptı. Üniversite eğitimi süresince Caz Vokal, Klasik armoni, Piano, Flüt, Caz Armonisi, Caz Tarihi ve Caz Ritmleri, Caz Ensemble ve Improvisation dersleri alarak Üniversite'nin ilk Caz Bölümü eğitimi alan öğrencilerinden olarak başarılı bir şekilde yarım dönem erken mezun oldu. YouTube Kanalında, Pandemi döneminde Cover Videoları hazırlayıp müzikseverlerle paylaştı. Müzik hayatına şu anda kendi beste çalışmaları ve konserler ile devam etmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe