ABD kültürüne dair kısa bilgiler! Amerika'yı tanımlayan 20 kültürel bilgi!
ABD kültürüne dair kısa bilgiler! Amerika'yı tanımlayan 20 kültürel bilgi!
//

ABD kültürüne dair kısa bilgiler! Amerika’yı tanımlayan 20 kültürel bilgi!

6 mins read

1. ABD, 50 eyalet, bir federal bölge (District of Columbia) ve 14 bölgeden oluşan Kuzey Amerika kıtasında yer alan bir ülkedir. On dört bölgeden beşinde yerleşim vardır: Porto Riko, Guam, Kuzey Mariana Adaları, ABD Virjin Adaları ve Amerikan Samoası. Porto Riko en büyük ve en kalabalık bölgedir.

2.  ABD’nin ulusal bayrağı  13 çizgilidir ve mavi arka plan üzerinde 50 adet beyaz yıldız vardır. 13 çizgi, 1776’da Büyük Britanya krallığından bağımsızlık ilan eden 13 İngiliz kolonisini ve 50 yıldız, 50 ABD eyaletini ifade eder.

3.  Amerika’nın sloganı “Biz Tanrıya Güveniriz” demektir.

4.  Amerika milli marşının sözleri 1814 yılında Francis Scott Key tarafından kaleme alınan bir şiir dayanmaktadır.

5. ABD’nin bilinmeyen ulusal sembolleri şunlardır:

Ulusal hayvan: Amerikan Bizonu

Ulusal ağaç: Meşe Ağacı

Ulusal kuş: Kel Kartal

Ulusal Çiçek: Gül

6. ABD’nin başkenti Washington DC yani DC District of Columbia kısaltmasıdır. Washington DC’nin yaklaşık 7,5 milyon nüfusu bulunuyor. (Dikkat: Washington aynı zamanda kuzeybatı ABD’deki bir ABD eyaletinin adıdır. Washington Eyaletinin başkenti Olympia’dır.)

7. ABD, Kanada ve Meksika ile kara sınırlarını paylaşıyor. Kanada ile paylaşılan sınır, dünyanın en uzun uluslararası sınırıdır. 8.891 km / 5.525 mil uzunluğundadır. ABD’nin Meksika ile olan diğer uluslararası sınırı 3.145 km/ 1.954 mil uzunluğundadır. ABD, Doğu Kıyısı boyunca Atlantik Okyanusu ve Batı Kıyısı boyunca Pasifik Okyanusu ile sınır komşusudur.

8.  ABD, dünyanın üçüncü büyük ülkesidir. ABD, Rusya veya Kanada’dan daha küçüktür, ancak tüm bölgelerin yanı sıra kıyı ve karasuları dahil edildiğinde Çin’den daha büyüktür.

ABD kültürüne dair kısa bilgiler! Amerika’yı tanımlayan 20 kültürel bilgi!

9. ABD, Çin ve Hindistan’dan sonra dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesidir. ABD 332 milyon nüfusa ev sahipliği yapıyor. Tüm Amerikalıların neredeyse %40’ı Doğu Kıyısı eyaletlerinde yakın yaşarken, yaklaşık %16’sı Batı Kıyısı eyaletlerinde yaşıyor. Nüfusun %83’ü şehirlerde yaşıyor.

10. ABD’nin en büyük şehri New York’tur. Yaklaşık 8,4 milyon nüfusuyla New York ABD’nin en büyük şehri olarak kabul edilmektedir.

ABD’deki diğer büyük şehirler şunlardır:

Los Angeles: 3.9 milyon nüfuslu

Chicago: 2,7 milyon nüfuslu

Brooklyn: 2,3 milyon nüfuslu

Houston: 2,3 milyon nüfuslu

11. ABD’nin en kalabalık eyaleti, yaklaşık 40 milyon nüfusuyla Kaliforniya’dır. ABD’nin en az nüfuslu eyaleti ise yaklaşık 580.000 nüfuslu Wyoming’dir.

12. Yüzölçümü bakımından ABD’nin en büyük eyaleti ise Alaska’dır. Alaska, Teksas’ın iki katından ve Kaliforniya’nın ise dört katından biraz daha büyük bir toprak parçasıdır. Küresel ölçekte Alaska, kabaca Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya ve Fransa’nın gibi bütün ülkelerin toplamı kadardır! Amerika Birleşik Devletleri’nin en küçük eyaleti ise Rhode Island’dır ve Lüksemburg’un yaklaşık 1,5 katı büyüklüğündedir.

13.  ABD bazı bilinmeyen Coğrafi üstünlük ve farklılıkları

ABD’nin en yüksek dağı:

Eskiden McKinley Dağı olarak adlandırılan Denali Dağı, 6.190 m/ 20.310 ft yüksekliğindedir ve Alaska’da bulunur.

ABD’nin en uzun nehri: 

3.767 km/ 2.341 mil ile Missouri Nehri en uzun nehirdir. Missouri Nehri, ABD’nin yedi eyaletinden geçmektedir. Bu eyaletler ise şu şekildedir: Montana, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Nebraska, Iowa, Kansas ve Missouri! Bu nehir bir diğer ABD nehri olan Mississippi Nehri ile birlikte dünyanın en büyük nehir sistemlerinden birini oluşturur.

ABD’deki en sıcak yer:

Amerika’da en sıcak yer Ölüm Vadisi’dir. Ölüm Vadisi’ndeki Badwater Havzası,  86 m/282 ft yüksekliğiyle Kuzey Amerika kıtasındaki en alçak noktadır. İnsanları öldürecek kadar sıcaktır..

ABD’nin en büyük gölü:

Amerika’nın en büyük gölü Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından paylaşılan Superior Gölü’dür. Superior Gölü, aynı zamanda, bölgelere göre dünyanın en büyük tatlı su gölü olarak kabul edilir.

ABD’deki en yüksek şelaleler:

Washington Eyaletindeki Colonial Creek Şelaleleri, 783 m/ 2.568 ft. yüksekliğiyle ABD kıtasındaki en yüksek şelalelerdir. Bununla birlikte, Hawaii’deki Oloupena Şelaleleri, gayri resmi olarak 900 m / 2.952 ft’lik bir düşüşle Kuzey Amerika’nın en yüksek şelaleleri olarak adlandırılmaktadır.

14 . Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal bayramı olan Bağımsızlık Günü 4 Temmuz’da kutlanmaktadır. Bu ulusal bayram resmi tatildi ve 1776’daki Bağımsızlık Bildirgesi’ni anılarak 1941’den beri federal bir tatil olarak kutlanıyor.

15. Kızılderili MÖ 15.000 yıllarında Amerika kıtasına yerleşti. Viking kaşifi Leif Eriksson, MS 1000 civarında Kuzey Amerika kıtasına ulaştı. Avrupa sömürgeciliği, 1492’de kaşif Christopher Colombus’un gelişiyle başladı. İngilizlerin Amerika’daki ilk kalıcı yerleşimi ise Virginia Kolonisi’ndeki Jamestown’dır ve burasının tarihi 1607’ye kadar uzanıyor. İngiliz Hacıları ise 1620’de Mayflower gemisi ile geldi ve Plymouth Kolonisi’ni Amerika’da kurdular.

İlk Şükran Günü, 1621 yılında kutlandı. İngiliz Hacılar ve yerliler bir yemeği paylaşmak için bir araya gelmesiyle ve şükran günü ilk defa kutlanmış oldu.

1626’da, bugünkü adı Manhattan olan New Amsterdam ve Hudson Nehri boyunca yer alan diğer Amerika yerleşimleri Hollandalı yerleşimciler tarafından New Netherland olarak adlandırdıkları bu yeni bölgede kuruldu. 17. ve 18. yüzyıllarda İngiltere, kıtanın Doğu Kıyısı boyunca on üç koloni kurmaya başladı.

ABD’nin asıl kuruluşu ise 4 Temmuz 1776’da on üç İngiliz kolonisinin Britanya krallığından ayrılarak Bağımsızlık Bildirgesi’ni imzalaması ile gerçekleşti.

16. ABD’nin ilk başkanı George Washington’dur. George Washington 1789’da seçildi. Amerika’da başkanlık seçimleri 1792’den beri dört yılda bir yapılmaktadır. 1942 doğumlu Joe Biden, ABD’nin 46. Başkanı olarak şu an görevdedir.

17. ABD, tüm farklı etnik gruplara, farklı dinlere ve farklı ana dillere sahip insanlara ev sahipliği yapmaktadır. ABD’deki tüm Amerikalıların yaklaşık %67’si Hristiyandır. ABD, birçok farklı etnik gruptan insana ev sahipliği yapmaktadır.

ABD’deki Diller ise şu şekilde sınıflandırılabilir. İngilizce, ABD’nin en yaygın kullanılan dilidir, ancak ülkede 300’den fazla dil konuşulmaktadır. Amerikalıların %78’i sadece İngilizce konuştuklarını söylüyor. Yaklaşık %13’ü ağırlıklı olarak İspanyolca konuşmaktadır. Ülkede resmi dil yoktur, ancak İngilizce tüm eyaletlerde resmi dildir.  Amerikan İngilizcesinde İngiliz İngilizcesinden farklı bazı kelimeler vardır.

18. ABD ekonomisi dünyanın en gelişmiş ekonomisidir. ABD, çok çeşitli endüstrilere ev sahipliği yapmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci sanayi üretimine sahiptir. Amerika endüstrileri başlıca şunları alanlarda gelişmiştir: petrol, çelik, motorlu taşıtlar, havacılık, kimyasallar, gıda üretimi ve telekomünikasyon. Başlıca tarım ürünleri buğday, mısır, sığır eti, domuz eti ve kereste ürünleridir. Kanada, Çin, Meksika, Japonya ve Almanya ABD’nin en büyük ticaret ortaklarıdır.

19. Amerikan parasına kısaca ABD doları denir. Amerikan para birimi ülkenin standart para birimi olarak 1792 yılında tanıtıldı. Şu anda mevcut olan ABD banknotları 1 ABD Doları ile 100 ABD Doları arasında değişen değerdedir.

Amerikan banknotlarının her birinin ön yüzünde ABD’nin kurucu babalarından biri, arka yüzünde ise ünlü bir simge yer alıyor. Halen dolaşımda olan ve geçerli olan ve koleksiyoncuların çok rağbet gösterdiği 500 ABD Doları ile 10.000 ABD Doları arasında değere sahip banknotlar olduğunu biliniyor.

Amerikan merkez bankacılığı sistemi olan Federal Rezerv Sistemi, 1912’de kuruldu ve Washington DC’de bulunuyor. Mayıs 2020’de ABD’de 41 milyon işsiz olduğu tahmin ediliyor. ABD’de işsizlik oranları %14,7 seviyesinde, bu rakam Covid-19 krizi nedeniyle önemli ölçüde artmıştır.

Amerika kıtasında çok farklı saat dilimleri vardır. Kıta oldukça büyük olduğu için zaman farkı çok fazladır. ABD beşten fazla zaman dilimini kapsıyor. Hawaii, Porto Riko ve çeşitli adalar için ek zaman dilimleri vardır.

20. ABD’de en çok ziyaret edilen ve tüm dünyada bilinen ve tanınan turistik yerler ve görülecek şunlardır:

New York’ta Empire State Binası

Washington DC’deki Lincoln Anıtı

California’daki Golden Gate Köprüsü

Güney Dakota’daki Rushmore Dağı

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe