ABD kültürü nedir? Amerika kültürü nedir? ABD gelenekleri neler? Amerika geleneği nedir?
ABD kültürü nedir? Amerika kültürü nedir? ABD gelenekleri neler? Amerika geleneği nedir?

ABD kültürü nedir? Amerika kültürü nedir? ABD gelenekleri neler? Amerika geleneği nedir?

6 mins read

Amerikan kültürü, Amerika Birleşik Devletleri’nin gelenek ve göreneklerini kapsar. “Kültür, dini, yemeği, ne giydiğimizi, nasıl giydiğimizi, dilimiz, evliliğimiz, müziğimiz, neyin doğru neyin yanlış olduğuna inandığımız, sofraya nasıl oturduğumuz, misafirleri nasıl selamladığımız, sevdiklerimize nasıl davrandığımız, ve bir milyon başka şey,” dedi Londra’daki Barnet ve Southgate Koleji’nden antropolog Cristina De Rossi.

ABD Sayım Bürosu’na göre, Amerika Birleşik Devletleri 325 milyondan fazla nüfusu ile dünyanın üçüncü büyük ülkesidir . Her 8 saniyede bir çocuk doğuyor ve her 12 saniyede bir kişi ölüyor.

Kıtada zaten yaşayan Yerli Amerikalılara ek olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nin nüfusu diğer ülkelerden gelen göçler üzerine inşa edildi. ABD sınırlarını yeni göçmenlere ve mültecilere kapatmaya yönelik son hamlelere rağmen , Sayım Bürosu’na göre her 33 saniyede bir yeni göçmen ABD’ye taşınıyor.

Bu nedenle, Amerika Birleşik Devletleri dünyanın kültürel açıdan en çeşitli ülkelerinden biridir. Dünyanın neredeyse her bölgesi Amerikan kültürünü, özellikle de 1600’lerin başlarından itibaren ülkeyi sömürgeleştiren İngilizleri etkilemiştir. ABD kültürü aynı zamanda Yerli Amerikalılar, Latin Amerikalılar, Afrikalılar ve Asyalıların kültürleri tarafından da şekillenmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri bazen farklı kültürlerin Amerikan kültürüne kendi farklı “tatlarını” kattığı bir ” eritme potası ” olarak tanımlanır . Tıpkı dünyanın dört bir yanından gelen kültürlerin Amerikan kültürünü etkilediği gibi, bugün Amerikan kültürü de dünyayı etkiliyor. Batı kültürü terimi genellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa kültürlerini ifade eder.

Amerika Birleşik Devletleri’nde insanların “erime” şekli farklıdır. De Rossi, WordsSideKick.com’a “Farklı göçmen grupları farklı şekillerde bütünleşiyor” dedi. “Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Katolik İspanyolca konuşan topluluklar dillerini ve diğer kültürel aile geleneklerini koruyabilirler, ancak kentsel toplulukla bütünleşmişlerdir ve Amerikan yaşam tarzını birçok başka şekilde benimsemişlerdir.”

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzeydoğu, Güney, Ortabatı, Güneydoğu ve Batı bölgelerinin hepsinin farklı gelenekleri ve gelenekleri vardır. İşte Amerika Birleşik Devletleri kültürüne kısa bir genel bakış.

Dil

ABD hükümetine göre ABD’nin resmi bir dili yok. Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyadaki hemen hemen her dil konuşulurken, İngilizce dışında en sık konuşulan diller İspanyolca, Çince, Fransızca ve Almanca’dır. ABD nüfusunun yüzde doksanı İngilizce konuşur ve en azından biraz anlar ve çoğu resmi iş İngilizce olarak yürütülür . Bazı eyaletlerin resmi veya tercih edilen dilleri vardır. Örneğin, İngilizce ve Hawai, Hawaii’deki resmi dillerdir .

Sayım Bürosu, Amerika Birleşik Devletleri’nde 300’den fazla dilin konuşulduğunu tahmin ediyor. Büro bu dilleri dört kategoriye ayırıyor: İspanyolca; Almanca, Yidiş, İsveççe, Fransızca, İtalyanca, Rusça, Lehçe, Hintçe, Pencapça, Yunanca ve diğerlerini içeren diğer Hint-Avrupa dilleri; Çince, Korece, Japonca, Tayca, Tamilce ve daha fazlasını içeren Asya ve Pasifik Adası dilleri; ve Macarca, Arapça, İbranice, Afrika dilleri ve Kuzey, Orta ve Güney Amerika yerlilerinin dilleri gibi ilk üç kategoriye girmeyen diller için bir kategori olan “tüm diğer diller”.

Din

Din özgürlüğü temelinde kurulmuş olan Amerika Birleşik Devletleri’nde neredeyse bilinen her din uygulanmaktadır . Tarafsız bir araştırma grubu olan Pew Araştırma Merkezi tarafından 2017 yılında toplanan bilgilere göre, Amerikalıların yaklaşık %71’i kendilerini Hristiyan olarak tanımlıyor . Araştırma ayrıca yaklaşık %23’ünün hiçbir dini inancı olmadığını ve nüfusun yaklaşık % 6’sının Hristiyan olduğunu ortaya çıkardı. Hıristiyan olmayan dinler oluşturdu.

Kendini dinsiz olarak tanımlayanların sayısı azalıyor gibi görünüyor. Göre Pew Araştırma Merkezi, bu kategoride 2060 yılında% 13’e, 2015 yılında% 16 den düşmesi bekleniyor.

Amerikan stili

Giyim tarzları sosyal statüye, bölgeye, mesleğe ve iklime göre değişir. Kot pantolonlar, spor ayakkabılar, beyzbol şapkaları, kovboy şapkaları ve çizmeler, Amerikalılarla yakından ilişkili bazı giyim eşyalarıdır. Ralph Lauren, Calvin Klein, Michael Kors ve Victoria Secret bazı tanınmış Amerikan markalarıdır.

Harvard Üniversitesi tarafından 2007’de yayınlanan bir makaleye göre, Amerikan modası ünlüler ve medyadan geniş ölçüde etkileniyor ve moda satışları yılda yaklaşık 200 milyar dolara eşit . Gittikçe daha fazla Amerikalı moda, elektronik ve daha fazlasını çevrimiçi satın alıyor. Sayım Bürosu’na göre, 2017’nin ilk çeyreği için ABD perakende e-ticaret satışları toplam 98,1 milyar doları buldu.

Amerikan yemeği

Amerikan mutfağı, erken tarihinde Avrupalılar ve Yerli Amerikalılardan etkilenmiştir. Bugün, hamburger, sosisli sandviç, patates cipsi, makarna ve peynir ve köfte gibi yaygın olarak Amerikan olarak tanımlanan bir dizi yiyecek var. “Elmalı turta kadar Amerikalı” gerçek anlamda Amerikan olan bir anlama geldi.

Bir bölgeye özgü yemek pişirme tarzları ve yemek türleri de vardır. Güney tarzı yemek pişirmeye genellikle “Amerikan rahat yemeği” denir ve kızarmış tavuk, yeşil lahana, börülce ve mısır ekmeği gibi yemekleri içerir. Teksas ve Güneybatı’da popüler olan Tex-Mex, İspanyol ve Meksika pişirme stillerinin bir karışımıdır ve biber ve burrito gibi öğeleri içerir ve büyük ölçüde rendelenmiş peynir ve fasulyeye dayanır.

Atıştırmalık olarak servis edilen sarsıntılı, kurutulmuş etler de NPR’ye göre Amerika Birleşik Devletleri’nde yaratılmış bir besindir.

Sanat

Amerika Birleşik Devletleri, televizyon ve filmler de dahil olmak üzere kitle iletişim araçları üretiminde dünya çapında bir lider olarak tanınmaktadır. ABD Ticaret Bakanlığı’na göre , Amerika Birleşik Devletleri dünya çapındaki medya ve eğlence endüstrisinin üçte birini oluşturuyor.

Televizyon yayıncılığı endüstrisi 1950’lerin başında Amerika Birleşik Devletleri’nde tutuldu ve Amerikan televizyon programları artık dünya çapında gösteriliyor. Amerika Birleşik Devletleri ayrıca Hollywood, California merkezli canlı bir film endüstrisine sahiptir ve Amerikan filmleri dünya çapında popülerdir. ABD film endüstrisi 2013 yılında 31 milyar dolar gelir elde etti ve ABD Ticaret Bakanlığı’na göre 2019 yılına kadar 771 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin sanat kültürü, filmlerin ve televizyon programlarının ötesine uzanıyor. New York, Broadway’e ev sahipliği yapar ve Amerikalıların zengin bir tiyatro tarihi vardır. Amerikan halk sanatı, sanatsal bir üsluptur ve yorganlar ve diğer el yapımı ürünlerle tanımlanır. Amerikan müziği, ritim ve blues, caz, gospel, country ve western, bluegrass, rock ‘n’ roll ve hip hop dahil olmak üzere pek çok stille çok çeşitlidir.

Spor Dalları

Amerika Birleşik Devletleri, diğer sporların yanı sıra futbol, ​​​​beyzbol, basketbol ve hokeyi takip eden milyonlarca hayranıyla spor odaklı bir ülkedir . Harris Poll’a göre, sömürge Amerika’sında geliştirilen ve 1800’lerin ortalarında organize bir spor haline gelen beyzbol, popülaritesi son otuz yıldır futbol tarafından gölgede bırakılsa da Amerika’nın en sevilen eğlencesi olarak biliniyor.

Amerikan tatilleri

Birçok tatil sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde kutlanır. Amerikalılar 4 Temmuz’da İngiltere’den bağımsızlıklarını kutluyorlar. Mayıs ayının son Pazartesi günü kutlanan Anma Günü , askerlik hizmetinde ölenleri onurlandırıyor. Eylül ayının ilk Pazartesi günü gözlemlenen İşçi Bayramı, ülkenin işgücünü kutluyor. Bir başka ayırt edici Amerikan tatili olan Şükran Günü , Kasım ayının dördüncü Perşembe gününe denk gelir ve hasadı kutlamak için sömürge zamanlarına kadar uzanır. George Washington ve Abraham Lincoln’ün doğum günlerini kutlayan Başkanlar Günü, Şubat ayının üçüncü Pazartesi günü gerçekleşen federal bir tatil. Gazilerin katkıları, 11 Kasım’da gözlemlenen Gaziler Günü’nde onurlandırılır. Sivil haklar lideri Martin Luther King Jr.’ın katkıları. Ocak ayının üçüncü Pazartesi günü hatırlanır.

4.8/5 - (130 votes)
Haber Oku
Tidings Globe