Tutankhamun kimdir? Tutankhamun hayatı ve biyografisi!

1 min read

Antik Mısır’ın 18. hanedanının 11. firavunu Tutankhamun, dikkat çekici değildi, 1922’de İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından tamamen bozulmamış mezarını keşfetmesiyle ünlüdür.

Tutankhamun’un mumyasının keşfi, öldüğünde yaklaşık 17 yaşında olduğunu ve muhtemelen tahta sekiz veya dokuz yaşında miras almış olduğunu ortaya koydu. Akhenaten’in oğlu olduğu düşünülüyor, yaygın olarak ‘sapkın kral’ olarak biliniyor. Akhenaten, geleneksel ‘Amun’ kültünü güneş tanrısı ‘Aten’ ile değiştirdi, böylece firavun olarak yetkisini yeni bir şekilde ortaya koydu.

Tutankamon’un saltanatının en önemli belgesine göre, babasının varsayılan reformları ülkeyi kötü durumda bıraktı. Sonuç olarak, tapınaklarını harabelerde ve kültlerinin ortadan kaldırıldığını gören geleneksel tanrılar, Mısır’ı kaosa sürükledi. Tutankhamun tahta geldiğinde, yönetimi eski dini restore etti ve başkenti Akhetaten’den Memphis’teki geleneksel evine geri taşıdı. Adını Tutankhaten’den – ‘Aten [güneş tanrısı]’ nın canlı görüntüsü – Amun onuruna Tutankhamun olarak değiştirdi. Akhenaten ve Nefertiti’nin üçüncü kızı olan kraliçesi Ankhesenpaaten de Ankhesenamun’u okumak için tahtındaki adı değiştirdi.

Tutankamon’un saltanatının genellikle çok az tarihi öneme sahip olduğu düşünülse de, anıtları farklı bir hikaye anlatıyor. Akhenaten’in ikonoklastik saltanatı sırasında Amun tapınaklarına verilen zararı onarmaya başladı. Mezarını Krallar Vadisi’nde, Amenophis III’ün yanına inşa etti ve Medinet Habu’da inşa etmeye başladığı morg tapınağından hala devasa bir heykel hayatta kaldı. Ayrıca Karnak tapınağında inşaatına devam etti ve Soleb’de bir çift kırmızı granit aslanının ikincisini bitirdi.

Belirsizlik hala ölümünü kuşatıyor. Avlanırken alınan bir yaralanma sonucu suikaste uğramış veya ölmüş olabilir.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe