21. Yüzyılda, Ortaçağ'ın Gerisinde Bir Halk: Afganlar
/////

21. Yüzyılda, Ortaçağ’ın Gerisinde Bir Halk: Afganlar

1 min read

Gazeteci Craig Whitlock tarafından kaleme alına kitap Washington Post gazetesinde yayınlanan seri makalelerin kitap haline getirilmesiyle derlenmiş.

Kitap, Afganistan Savaşı’nın siyasi, askeri ve toplumsal boyutlarını irdeleyerek, ABD hükümetinin ve ordu yetkililerinin belge ve raporları ile röportajlarını temel alarak çeşitli yönleriyle meseleyi değerlendiriyor.

Özellikle de ABD askerlerinin Afgan halkı ile yaşadığı tuhaf ilişkileri, Afganistanlıların karakterlerini, psikolojilerini ve tuhaf dünyalarını anlatıyor.

Kitap, okuduğumda beni şaşırtan ve Afgan halkı ile ilgili yerleşik bilgilerimizi ve algılarımızı darmaduman eden hikayeler var. ABD askerlerinin Afganistan’da görev yaparken Afgan halkına dair gözlemleri anlatılıyor.

Kitabı okurken hissettiğim şey Afganistanlıların değil İlkçağ ve Ortaçağ tarih öncesi dönemden bile geride olduklarını düşünmek oldu.

Kitaptan ilginç bilgiler:

-ABD askerlerinin taktığı güneş gözlüklerinin duvarların arkasını gördüğünü düşünüyorlar.

-Siyahi ABD askerlerinin ten renginin kıyafet gibi çıkarılan bir şey olduğuna inanıyorlar.

-Pisuvarları çeşme zannediyorlar.

-Eşcinsel ilişki yaygın olduğu için temiz yüzlü, sarışın ve beyaz tenli ABD askerlerine dahi sarkıntılık ve evlilik teklif eden Afganlar olmuş.

-Bacha bazi adlı oyunla erkek çocukları dans ettiriyorlar ve erkek çocuk hizmetkarlara sahip olmak statü göstergesi kabul ediliyor.

-Uçağa binmeyi bilmiyorlar. (Geçtiğimiz yıllarda uçakların kanadına binen, tekerlerine tutunan Afganlar görmüştük)

Kitapta bu saydıklarıma benzer çok farklı hikayeler var. Umarım kitap Türkçeye çevrilir ve Türk okurları ile buluşur.

5/5 - (4 votes)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe