Yavuz Ahıska kimdir? Yavuz Ahıska biyografisi nedir? Yavuz Ahıska yaptığı işler neler?
Yavuz Ahıska kimdir? Yavuz Ahıska biyografisi nedir? Yavuz Ahıska yaptığı işler neler?
////

Yavuz Ahıska kimdir? Yavuz Ahıska biyografisi nedir? Yavuz Ahıska yaptığı işler neler?

1 min read

Birmingham Üniversitesi’nden Elektrik – Elektronik Mühendisliği eğitimi alan Yavuz Ahıksa, doktorasını Loughborogh Üniversitesi’nde tamamladı. Yavuz Ahıksa günümüze kadar 9 start-up kuran ve birçok patente sahip olan bir seri girişimcidir.

Başlangıçta 1 milyar dolarlık piyasa değeri ile Nasdaq listesine giren Yavuz Ahıksa çok ünlü 25’in üzerinde patenti olan bir mucittir. Optik, yazılım ve bulut oyunları gibi çeşitli ilgili alanlarda kapsamlı deneyime sahip olan Yavuz Ahıksa bilgisayar, görüntüleme ve yazılım ve donanım alanlarında dünyanın en ünlü bilim insanları ve girişimcileri arasındadır.

Yavuz Ahıksa Kimdir?

Memur çocuğu olarak dünyaya gelen Yavuz Ahıksa, üstün başarıya sahip yetenekli bir genç olduğu için devlet bursu ile yurt dışına gönderildi. Yurt dışında başarı ile eğitimini tamamlayan Yavuz Ahıksa dünya çapında büyük başarılara imza attı. Özellikle de teknoloji alanında, yüksek teknolojinin en kritik noktası olan yarı iletken ve çip tasarımında dünya devi olmayı başardı. İş arkadaşı ve yoldaşı Osman Kent ile başta Amerika‘da Silikon Vadisi olmak üzere tüm dünyada büyük yankı uyandıran patenetler ve teknolojiler üretti.

Yavuz Ahıksa’nın Çalıştığı Uzmanlık Alanları Neler?

CMOS entegre devreler, kapasitans ölçümü, kapasitif sensörler, kapasitif dönüştürücüler, entegre devre tasarımı, entegre devre paketleme, mikro işleme, mikro sensörler, contalar (durdurucular), ince film sensörleri.

Silikon Vadisi’nin Sansasyonel Girişimcisi

  • çip tasarımında silikon vadisi’ni geçti, rakiplerini peşinden koşturdu.
  • iki boyutlu grafiklerde dünya lideri oldu, steve jobs’un birleşme tekliflini reddetti
  • üç boyutlu grafiklerde tüm dünyaya öncülük etti, opengl ve directx’in oluşmasını sağladı
  • streaming teknolojisinin temel patentlerine imza attı, sony’e dava bile açtı
  • 3dlabs şirketi ile hollywood’un en önemli yapımlarında yer aldı.
  • 1997 yılında nasdaq’da 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı
  • nvıdıa’nın teklifini kabul etmedi

Yavuz Ahıska ve Osman Kent 90’lı yıllarda kurdukları önemli şirketlerle başta iki boyutlu ve üç boyutlu olmak üzere grafik çiplerinde dünya lideri oldular. Yavuz Ahıska ve Osman Kent 300’e yakın patent üretti. Steve Jobs’un şirketi Pixar başta olmak üzere Nvidia gibi birçok önemli teknoloji devinin satın alma teklifini geri çevirdi. Kurdukları şirket 1997’de NASDAQ’da 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştır. İkilinin yaptıkları çalışmalar sayesinde OpenGL’in ve DirectX’in oluşması sağlanmıştır.

5/5 - (4 votes)
Haber Oku
Tidings Globe