“Where the Stars and Stripes and the Eagle Fly” Şarkısının Gözünden Amerika
“Where the Stars and Stripes and the Eagle Fly” Şarkısının Gözünden Amerika
///

“Where the Stars and Stripes and the Eagle Fly” Şarkısının Gözünden Amerika

1 min read

“Where the Stars and Stripes and the Eagle Fly” şarkısı, Kenny Beard tarafından yazılan, Casey Beathard tarafından 13 Eylül 2001’de Aaron Tippin tarafından kaydedilen ve 11 Eylül Saldırılarının hemen ardından yayınlanan bir şarkıdır. Yaklaşık 3000 kişinin öldürüldüğü ABD’deki en ölümcül terör saldırısı olarak bilinen havayolu kaçırma ve intihar saldırıları, şarkının saldırıların sahip olduğu kültürel etkinin temalarını ifade etmesinin nedeni budur.

Şarkının sözleri, Amerika‘yı “Tanrı’nın sevgili lütfu” ve “Olağanüstü bir yer” olarak göstererek Amerikan İdeolojisini temsil ediyor. Amerikan ideolojisi, ulusu, sınıfı, cinsiyeti veya sosyal sınıfı ne olursa olsun herkesin devredilemez haklarıyla, mutluluk ve özgürlüklerinin peşinde koşarak yaşadığı bir yeri temsil eder. Ayrıca şarkının “Sıkı çalışma olması gerektiği gibi karşılığını verir” sözlerinden anlaşıldığı üzere Amerikan İdeolojisi çok çalışmak üzerine kuruludur. İstenilen yaşama ulaşmanın tek yolu budur. Çok çalışmak, hangi sosyal sınıftan olursa olsun herkes için hayatın daha iyi, daha zengin ve daha dolu olacağı şeklinde açıklanan Amerikan İdeolojisi fikrinin temel argümanlarından biridir. Şarkıda; “Evet, inandığımız şey için limanda duran bir hanımefendi var. Ve hala özgür olmanın bedelini yansıtan bir zil var.” Bahsedilen hanımefendi, Amerika’nın özgürlük ve adalet ilkesi vaadinin ikonik bir sembolü olan Özgürlük Anıtı’dır. Bu anıt, Amerika’nın vatandaşlar hakkındaki politikasını, kanun önünde eşitlik vaadini ve nereden geldiklerinin önemsizliğini temsil eder. Şarkının “Peki, bana nereli olduğumu sorarsanız, herkese şunu söylüyorum: “Tanrı’nın lütfuyla olağanüstü bir yerde doğdum.” sözleri yaşayan bir örnek ve kanıt olarak Amerika’nın vatandaşların bakış açısından Amerika’nın Tanrı tarafından seçilmiş bir ülke olduğunu ve bu seçilmişliğin Amerika’nın diğer uluslar üzerinde üstün bir konuma çıkardığını temsil eder.

5/5 - (6 votes)

Beyza Tekin

Beyza Tekin, 2001 yılının Kasım ayında Eskişehir’de dünyaya gelmiştir. Bilkent Üniversitesi’nde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde lisans eğitimini almaktadır. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde eğitim almaktadır. Güncel olarak Amerikan Tarihi, Amerikan İdeolojisi ve Amerikan Kültürü alanında çalışmalar yapmaktadır.

Haber Oku
Tidings Globe