Watson ve Crick kimdir? Watson ve Crick hayatı ve biyografisi!

1 min read

Crick ve Watson, Maurice Wilkins ile birlikte DNA’nın yapısını keşfettikleri için 1962 Nobel Tıp Ödülü’nü kazandılar. Bu, 20. yüzyılın en önemli bilimsel keşiflerinden biriydi.

Francis Harry Compton Crick 8 Haziran 1916’da Northampton yakınlarında doğdu. Londra Üniversitesi Koleji’nde fizik okudu ve İkinci Dünya Savaşı sırasında madenlerin gelişimi için Amirallik için çalıştı. Fizikten biyolojiye geçti ve 1947’de Cambridge Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 1949’da Cambridge’deki Cavendish Laboratuarında Tıbbi Araştırma Konseyi biriminde çalıştı. 1951’de Amerikalı bir öğrenci olan James Watson, birime geldi ve ikisi birlikte çalışmaya başladı.

James Dewey Watson 6 Nisan 1928’de Chicago’da doğdu ve Chicago, Indiana ve Kopenhag üniversitelerinde okudu. Daha sonra Cambridge Üniversitesi’ne taşındı. Watson ve Crick, hücreler için kalıtsal bilgileri içeren molekül olan DNA’nın (deoksiribonükleik asit) yapısını incelemek için birlikte çalıştılar.

O zamanlar Londra’daki King’s College’da çalışan Maurice Wilkins ve Rosalind Franklin, DNA çalışmak için X-ışını kırınımını kullanıyorlardı. Crick ve Watson bulgularını kendi araştırmalarında kullandılar. Nisan 1953’te, tüm bilinen özelliklerine (çift sarmal) dayanan DNA’nın moleküler bir yapısı olan keşiflerinin haberlerini yayınladılar. Onların modeli DNA’nın nasıl kopyalandığını ve kalıtsal bilgilerin nasıl kodlandığını açıklamaya hizmet etti. Bu, günümüze kadar devam eden moleküler biyolojideki hızlı ilerlemelere zemin hazırladı.

Watson, Crick ve Wilkins 1962’de Nobel Tıp Ödülü’nü paylaştı. Franklin 1958’de öldü ve kilit deneysel çalışmasına rağmen ödül ölümünden sonra alınamadı. Crick ve Watson, çalışmaları için sayısız ödül ve ödül aldı.

Francis Crick genetik alanında çalışmaya devam etti ve daha sonra beyin araştırmalarına başladı ve California’daki Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü’nde profesör oldu. 28 Temmuz 2004’te öldü.

1988’den 1992’ye kadar James Watson, Amerikan Ulusal Sağlık Enstitülerinde İnsan Genom Projesini yönetti. Proje için fon elde etmede ve hükümetler ile önde gelen bilim adamları arasında işbirliğini teşvik etmede etkili oldu.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe