Andy Warhol kimdir? Andy Warhol hayatı ve biyografisi!

1 min read

Warhol, ABD’li bir ressam, film yapımcısı ve yazardı ve Pop Art hareketinin önde gelen isimlerinden biriydi.

Andrew Warhola Pennsylvania, Pittsburgh’da doğdu. Ailesi, şimdi Slovak Cumhuriyeti’nde bulunan Ruthenia’dan ABD’ye göç etmişti.

1945 ve 1949 yılları arasında Warhol, Carnegie Teknoloji Enstitüsü’nde okudu. 1949’da New York’a taşındı ve adını Warhol olarak değiştirdi. Dergilerde reklam sanatçısı olarak çalıştı ve ayrıca reklam ve vitrinler tasarladı.

1960’ların başında, reklamlar, gazete başlıkları ve Campbell’ın çorba tenekeleri ve Coca Cola şişeleri gibi Amerikan popüler kültüründen diğer seri üretim görüntülere dayanan reprodüksiyonları denemeye başladı. 1962’de Marilyn Monroe’nun seri portrelerine başladı. Benzer tedavi verilen diğer denekler Jackie Kennedy ve Elvis Presley’dir. Aynı yıl, Pop Art’ın ilk önemli araştırması olan New York’taki New Realists sergisine katıldı.

1963 yılında Warhol deneysel filmler yapmaya başladı. Fabrika olarak bilinen stüdyosu genç sanatçılar, aktörler, müzisyenler ve askılar için bir buluşma noktası oldu. Bunlardan biri olan Valerie Solanas, 1968’de onu vurdu ve ciddi şekilde yaraladı.

Warhol şimdi uluslararası ünlü bir sanatçı olarak kuruldu ve 1970’ler ve 1980’ler boyunca dünyadaki çalışmalarını sergiledi.

22 Şubat 1987’de Warhol, safra kesesi operasyonu sonrasında bir New York hastanesinde beklenmedik bir şekilde öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe