Blinken, BM konuşmasında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehdidi konusunda uyarıda bulundu
Blinken, BM konuşmasında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehdidi konusunda uyarıda bulundu
//

Blinken, BM konuşmasında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tehdidi konusunda uyarıda bulundu

2 mins read

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’yı “savaş yolunu” reddetmeye ve birliklerini Ukrayna sınırlarından çekmeye çağırdı.

Sekreter, 17 Şubat’ta New York’taki BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “ Bugün buluştuğumuzda barış ve güvenliğe yönelik en yakın tehdit, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yaklaşan saldırganlığıdır” dedi.

Sekreter, Rusya’nın planlarına ilişkin kanıtların aylardır “açıkça ortaya çıktığını” söyledi. Rusya, Ukrayna’nın Rusya, Beyaz Rusya ve Rusya işgali altındaki Kırım’daki sınırları boyunca 150 bin asker topladı. Rusya güçlerini azalttığını iddia ederken Blinken, birliklerinin, uçaklarının ve gemilerinin birkaç gün içinde Ukrayna’ya bir saldırı düzenleyebileceğini söyledi.

Blinken, Rusya’nın “sahte bayrak operasyonu” olarak bilinen sahte bir provokasyon üretebileceğini , Ukrayna hükümetini suçlayabileceğini ve ardından bunu Ukrayna’yı işgal etmek için düzmece bir gerekçe olarak kullanabileceğini vurguladı.

Sahnelenen, sahte provokasyon, Rusya’da bir terör saldırısı veya sivillere karşı bomba veya kimyasal silah kullanan bir saldırı olarak tezahür edebilir. Sekreter, Rusya’nın devlet kontrolündeki medyasının, savaş için icat edilmiş bir gerekçeye zemin hazırlamak için zaten yanlış iddialar yaydığını söyledi.

‘Tehlike anı’

Sekreter, risklerin Ukrayna’nın çok ötesine geçtiğini söyledi. Rusya’nın devam eden tehditleri, Birleşmiş Milletler’in kuruluş ilkelerine meydan okuyor.

Blinken , “Bu, milyonlarca insanın hayatı ve güvenliği ile Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin ve dünya çapında istikrarı koruyan kurallara dayalı uluslararası düzenin temeli için bir tehlike anıdır” dedi.

BM, bir ulusun başka bir ulusun sınırlarını zorla değiştiremeyeceği veya başka bir ulusun dış politika kararlarını dikte edemeyeceği ulusal egemenlik ilkeleri üzerine kurulmuştur.

Ukrayna’daki çatışmalar, Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı yasadışı işgali ve doğu Ukrayna’da bir vekalet savaşı başlatmasının ardından 2014 yılında başladı.

ABD, doğu Ukrayna’daki çatışmayı sona erdirmek için bir plan ortaya koyan Minsk anlaşmalarını destekliyor. Sekreter, Rusya’nın bu anlaşmaları sürekli olarak ihlal ettiğini kaydetti.

Blinken, Rusya’nın savaştan alternatif bir yol seçebileceğini vurguladı. ABD, müttefikleri ve Avrupalı ​​ortaklarıyla birlikte, NATO-Rusya Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın Daimi Konseyi aracılığıyla da dahil olmak üzere diplomatik çabalarını sürdürüyor.

“Rus hükümeti bugün – hiçbir niteleme, kaçamak veya sapma olmaksızın – Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeyeceğini ilan edebilir. Bunu dünyaya açık ve net bir şekilde ifade edin” dedi.

Bakan, Rusya’yı birliklerini kışlalarına geri göndermeye ve Ukraynalı ve Avrupalı ​​yetkililerle diplomatik görüşmeleri sürdürmeye çağırdı.

Diplomasinin başarılı olması için her türlü çabayı gösterme sorumluluğumuz var” dedi.

Kaynak: Share America

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe