//

Ukrayna’da Savaşan Yabancı Askerler Meselesi

1 min read

Ukrayna saflarında Rusya’ya karşı savaşan Avrupalı askerlerle ilgili son günlerde çok fazla paylaşım yapılmaya başlandı. 

Savaşın başından itibaren zaten Ukrayna’da çok fazla yabancı uyruklu paralı asker yer almaktaydı. 

Resmi asker ve paralı asker ayrımını yapmak lazım.

Ukrayna’da Avrupalı devletler tarafından resmi olarak konuşlandırılmış asker bulunmuyor fakat paralı asker çok fazla var.

Resmi asker bulunmuyor ama geri planda hizmet eden başta istihbarat personeli, askeri mühendis ve eğitim veren batılı resmi personelin varlığı söz konusu.

Paralı askerlere gelince ise çoğu ordudan emekli veya ayrılmış olup profesyonel askerlik geçmişi olan bu askerlerin sayısı 20 binden fazla.

Ukrayna için savaşan paralı askerlerin uyrukları ekseriyetle şu şekilde:

Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İsrail, İtalya, Letonya, Litvanya, Moldova, Kosova, Hollanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, İsveç, Türkiye, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri.

Paralı askerler çeşitli birlikler adı altında faaliyet gösteriyorlar. Bu birliklerden ise bilinenler şu şekilde:

-Dzhokhar Dudayev Taburu

-Rusya Lejyonunun Özgürlüğü

-Gürcistan Ulusal Lejyonu

-Ukrayna Bölgesel Savunma Uluslararası Lejyonu

-Kastuś Kalinoŭski Alayı

-Şeyh Mansur Taburu

-Turan Taburu

-Ajnad el-Kavkaz

-Norman Tugayı

-Pahonia Alayı

-Rus Gönüllü Kolordusu

-İçkerya Özel Amaçlı Taburu

-Taktik grubu “Belarus”

-Rus İsyan Ordusu

5/5 - (1 vote)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe