Tiberius kimdir? Tiberius hayatı ve biyografisi!

1 min read

Tiberius, Roma’nın ikinci imparatoru ve kibir ve ahlaksızlık itibarı muhtemelen temelsiz olan son derece başarılı bir askerdi.

Tiberius Claudius Nero, MÖ 16 Kasım 42’de doğdu. MÖ 39’da annesi Livia babasından boşandı ve MÖ 27’de gelecekteki imparator Augustus olan Octavian ile evlendi. Tiberius parlak bir askeri kariyere sahipti ve küçük kardeşi Drusus, Roma imparatorluğunun Tuna boyunca ve günümüz Almanya’sına genişlemesine yardımcı oldu (MÖ 16 – MÖ 7, MS 4 – MS 9).

MÖ 11’de Augustus Tiberius’u eşi Vipsania’dan boşanmaya ve Augustus’un kızı Julia ile evlenmeye zorladı. MÖ 6’da Tiberius aniden Rodos’a çekildi. MS 2’de Roma’ya döndü ve MS 4’te Augustus’un torunları da öldü, Tiberius Augustus’un oğlu olarak kabul edildi. Tiberius da yeğeni Germanicus’u (Augustus’un büyük yeğeni) kabul etti. Daha sonra kuzey Almanya’da kampanyaya devam etti, sınırı korudu ve Roma’ya bir kahraman döndü.

Tiberius, Augustus’u MS 14’te başardı. Başlangıçta, kuralı olumluydu. Kamu hizmetini geliştirdi ve Roma’nın mali durumunu düzeltti. Ancak Tiberius, Augustus’un Senato ile olan doğal yakınlığından yoksundu ve giderek popülerleşmedi. Bu, beklenen halefi karizmatik Germanicus’un popülaritesiyle güçlü bir tezat oluşturuyordu. Germanicus MS 19’da öldüğünde, Tiberius’un kendi oğlu Drusus’un başarılı olması için onu zehirlediğine inanılıyordu. Ancak MS 23’te Drusus, art arda sorusunu açarak öldü.

Tiberius’un Praetorian muhafızlarının başı (emperyal korumalar) iddialı ve acımasız Sejanus’a güvenmesi, zulüm iddialarıyla sonuçlandı. MS 27’de Tiberius asla Roma’ya dönmeyen Capri’ye emekli oldu. İki yıl sonra, Sejanus’un iktidarı ele geçirmeye çalıştığını fark eden Tiberius onu idam ettirdi. MS 35’te Tiberius Gaius (Germanicus’un oğlu) ve kendi torunu Gemellus’u ortak mirasçılar yaptı.

Tiberius, MS 16 Mart 37’de öldü ve yerine Caligula olarak da bilinen Gaius geçti.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe