Harriet Taylor Mill kimdir? Harriet Taylor Mill hayatı ve biyografisi!

1 min read

Taylor, İngiliz filozofu ve kocası filozof John Stuart Mill tarafından sık sık gölgede bırakılan kadın haklarının erken savunucusuydu.

Harriet Hardy Ekim 1807’de Londra’nın güneyindeki Walworth’da bir cerrahın kızı olarak doğdu. Evde eğitim gördü, şiir yazmayı severdi. 1826’da müreffeh bir tüccar olan John Taylor ile evlendi ve birlikte üç çocuğu oldu. Taylors, Unitarian Kilisesi’nde aktif hale geldi ve 1830’da bir Unitarian bakanı filozof John Stuart Mill’e Harriet’i tanıttı. İlişkileri 20 yıldan fazla sürecekti ve genellikle Harriet’in kocası tarafından tolere edildi. 1833’ten itibaren çift büyük ölçüde parçalandı ve Harriet’in Mill’i daha kolay görmesini sağladı. Davranışları toplumu skandalladı ve bir çift olarak sosyal olarak izole edildi. Ancak entelektüel olarak birbirlerine ilham verdiler ve sıklıkla birlikte çalıştılar.

Mills’in ‘Politik Ekonomi İlkeleri’ (1848), Harriet’e atfedilen ‘Emekçi Sınıfların Olası Geleceği Üzerine’ başlıklı bir bölüme sahiptir. sosyal olarak. En önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen ‘Kadınların Çevrelemesi’ (1851) makalesi Mills’in adı altında yayınlandı. Deneme, kadınların erkeklerle aynı işlere erişmesine izin verilmesini ve ‘ayrı alanlarda’ yaşamak zorunda kalmamaları gerektiğini savunuyordu – Mills’in kendisinden daha radikal görüşlere.

Harriet’in kocası 1849’da öldü ve 1851’de o ve Mill sonunda evlendi. 1858 sonbaharında çift, Harriet’in tüberkülozu için iklimin daha iyi olduğu Fransa’ya gitti. 3 Kasım 1858’de Avignon’da solunum yetmezliğinden öldü. John Stuart Mills’in birlikte yazdıkları en ünlü eseri ‘On Liberty’ 1859’da yayınlandı ve Harriet’e ithaf edildi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe