Sızıntı Pentagon Belgelerinde Türkiye Detayı! Wagner Grubu Türkiye’den Silah Almaya Çalıştı Mı?
Sızıntı Pentagon Belgelerinde Türkiye Detayı! Wagner Grubu Türkiye’den Silah Almaya Çalıştı Mı?
/

Sızıntı Pentagon Belgelerinde Türkiye Detayı! Wagner Grubu Türkiye’den Silah Almaya Çalıştı Mı?

1 min read

ABD, Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) bazı gizli belgelerin sızdırılmasını tartışmaya devam ederken, bunlardan birinde Kremlin’in Ukrayna savaşında desteklediği Wagner Grubu’nun Türkiye’den silah almaya çalıştığı belirtiliyor.

New York Times ve Washington Post konuyla ilgili haberler yayınladı. Kaynak, Amerika Birleşik Devletleri’nin Wagner Grubu’nun planlarını aldığını söyledi. Bu nedenle grup Türkiye’den silah almaya çalıştı. Kaynaklar, bazı Wagner üyelerinin, grubun Ukrayna ve Mali’deki faaliyetleri için silah ve mühimmat satın almak üzere Türklerle bir araya geldiğini söyledi.

Kamuoyuna sızan belgelerde Mali lideri Asimi Goita’nın, Mali’nin bu silahları Wagner Grubu adına Türkiye’den temin edebileceğini belirttiği de kaydedildi. Ancak Washington Post, sızdırılan belgelerin Türk hükümetinin Wagner Grubu’nun çabalarından haberdar olup olmadığını belirsiz hale getirdiğini bildirdi.

Pentagon, Twitter ve Telegram’da yayınlanan gizli belgelerle ilgili soruşturma başlattı. Belgeler, ABD’nin NATO’nun Ukrayna ve Rusya’ya yönelik saldırıları için silah sağlama girişimlerine yönelik planlar içeriyor.

Ukrayna askeri istihbarat kayıtları, gizli belgelerin Rusya tarafından internete sızdırıldığını söylüyor.

ABD’li yetkililer de 7 Nisan’da Reuters’e yaptıkları açıklamada, belgelerin sızdırılmasının arkasında Rusya veya Rus unsurlarının olduğunu belirtmişti.

Wagner Grubu Nedir?

Wagner Grubu, Rusya’daki en ünlü paralı asker grubudur. Grubun kurucusu Rus oligark Yevgeny Prigozhin’dir. Grup, Rus güçlerinin yanında Doğu Ukrayna’daki Soledar ve Bahmut seferlerine katıldı.

Wagner Grubu, Ukrayna, Libya, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mozambik’te işkence ve yargısız infazlar da dahil olmak üzere insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

Ocak ayında ABD Hazine Bakanlığı, Wagner Grubu’nu “önemli bir uluslararası suç örgütü” olarak tanımladı ve yaptırımlar uygulamaya başladı.

ABD Savunma Bakanlığı sözcü yardımcısı Sabrina Singh, Adalet Bakanlığı’nın gizli belgelerin sızdırılması ve sosyal medyada yer almasıyla ilgili cezai soruşturma başlattığını duyurdu.

Bir Pentagon sözcüsü, sızdırılan belgelerin ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenliği üzerindeki etkisinin değerlendirildiğini ve bu bağlamda müttefikler ve ortaklarla angajman yapıldığını kaydetti.

5/5 - (3 votes)
Haber Oku
Tidings Globe