Savaş Devam Ederken Rusya Hatalarından Nasıl Ders Aldı?
Savaş Devam Ederken Rusya Hatalarından Nasıl Ders Aldı?
//

Savaş Devam Ederken Rusya Hatalarından Nasıl Ders Aldı?

1 min read

Rus ordusunun savaşın ilk günlerindeki zayıf performansı Batı’daki pek çok kişiyi şok etse de, Rusya birçok hatasından uyandı ve düzeltti.

Moskova, Ukrayna’nın güneydeki mevcut karşı saldırısına karşı güçlü bir savunma hazırlamak için aylar harcadı. Drone kullanımı daha sık ve verimli hale geldi; Hava Kuvvetleri kullanma taktiklerini değiştirdi ve artık alçak irtifalarda Ukrayna hava savunmasından başarılı bir şekilde kaçındı; eski hava bombalarına yönlendirme yetenekleri eklendi; cephenin derinliklerine doğru ilerledi ve depoları, ekipmanları ve komuta noktalarını dağıttı.

Kendi askerlerini ve teçhizatlarını daha iyi korumaya başladı. Elektronik savaşı geliştirdi. Batılı yetkililere göre Rusya’nın tank üretimi yılda 100’den 200’e, top mermisi üretimini yılda 1’den 2-3 milyona yükseldi.

Bence bu büyük bir devlet olmanın önemli özelliğidir. Hatalarını, zaafiyetlerini ve eksikliklerini görerek hızlı bir şekilde aksiyon alma ve plan değiştirme kolay bir iş değildir. Rusya savaşın başından itibaren büyük bedel ödedi ama Ukrayna karşı saldırısında uyguladığı strateji ile hatasını telafi etti.

5/5 - (10 votes)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe