Joe Biden kimdir? Joe Biden biyografisi nedir? Joe Biden hayat hikayesi nedir?
Joe Biden kimdir? Joe Biden biyografisi nedir? Joe Biden hayat hikayesi nedir?

Joe Biden kimdir? Joe Biden biyografisi nedir? Joe Biden hayat hikayesi nedir?

4 mins read

Başkan Biden, Amerika Birleşik Devletleri 47. Başkan Yardımcısı olmadan önce 36 yıl boyunca ABD Senatosu’nda Delaware’i temsil etti. Başkan olarak Biden, Amerika’nın liderliğini yeniden kuracak ve topluluklarımızı daha iyi bir şekilde yeniden inşa edecek.

Joseph Robinette Biden, Jr., Catherine Eugenia Finnegan Biden ve Joseph Robinette Biden, Sr’nin dört çocuğunun ilki olarak Scranton, Pennsylvania’da doğdu. 1953’te Biden ailesi Delaware, Claymont’a taşındı. Başkan Biden, Delaware Üniversitesi ve Syracuse Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu ve New Castle İlçe Meclisi’nde görev yaptı. 

JOE BİDEN’IN AİLESİ 

29 yaşında, Başkan Biden, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’na seçilen en genç insanlardan biri oldu. Senato seçiminden sadece haftalar sonra, bir trafik kazasında karısı Neilia ve kızı Naomi öldürüldüğünde ve oğulları Hunter ve Beau ağır şekilde yaralandığında Biden ailesini bir trajedi vurdu.

Biden, oğullarının hastane başucunda ABD Senatosu’na yemin etti ve ailesiyle birlikte olabilmek için her gün Wilmington’dan Washington’a önce arabayla, sonra trenle gidip gelmeye başladı. Senato’da bulunduğu süre boyunca bunu yapmaya devam edecekti. 

Biden, 1977’de Jill Jacobs ile evlendi ve 1980’de Ashley Blazer Biden’ın doğumuyla aileleri tamamlandı. Yaşam boyu eğitimci olan Jill, eğitim alanında doktorasını kazandı ve Virginia’daki bir topluluk kolejinde İngilizce profesörü olarak öğretmenliğe geri döndü.

Delaware Başsavcısı ve Joe Biden’ın en büyük oğlu Beau Biden, beyin kanseriyle hayatının her günü gösterdiği aynı dürüstlük, cesaret ve güçle savaştıktan sonra 2015 yılında vefat etti. Beau’nun kanserle mücadelesi, Başkan Biden’ın hayatının misyonuna ilham veriyor – bildiğimiz gibi kanseri sona erdiriyor.

SENATO’DA BİR LİDER

36 yıldır Delaware’den bir Senatör olarak Başkan Biden, ulusumuzun en önemli yerel ve uluslararası zorluklarından bazılarıyla yüzleşmede lider olarak kendini kanıtladı. 16 yıldır Senato Yargı Komitesinin Başkanı veya Sıralama Üyesi olan Biden, kadınlara yönelik şiddete yönelik cezaları güçlendiren, saldırıdan kurtulanlar için benzeri görülmemiş kaynaklar yaratan ve kadınlara yönelik şiddete yönelik cezaları güçlendiren dönüm noktası niteliğindeki Kadına Yönelik Şiddet Yasası’na yazdığı ve öncülük ettiği çalışmalarıyla geniş çapta tanınmaktadır. aile içi ve cinsel saldırı konusundaki ulusal diyaloğu değiştiriyor.

12 yıl boyunca Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin Başkanı veya Sıralama Üyesi olan Biden, ABD dış politikasının şekillenmesinde çok önemli bir rol oynadı. Terörizm, kitle imha silahları, Soğuk Savaş sonrası Avrupa, Orta Doğu, Güneybatı Asya ve apartheid’in sona ermesiyle ilgili konuların ve yasaların ön saflarında yer aldı.

ABD’NİN 47. BAŞKAN YARDIMCISI 

Biden, Başkan Yardımcısı olarak ulusun karşı karşıya olduğu önemli konularda liderliğini sürdürdü ve yurt dışında ülkemizi temsil etti. Başkan Yardımcısı Biden, Başkanlık Kabinesini toplantıya çağırdı, kurumlar arası çabalara öncülük etti ve orta sınıf Amerikalıların yaşam standartlarını yükseltmek, silah şiddetini azaltmak, kadınlara yönelik şiddeti ele almak ve bildiğimiz kadarıyla kanseri sona erdirmek için verdiği mücadelede Kongre ile birlikte çalıştı.

Biden, Başkan Obama’nın geçmesine yardım etti ve ardından, ulus tarihindeki en büyük ekonomik toparlanma planı ve temiz enerjiye olan en büyük ve en güçlü taahhüdümüz olan Kurtarma Yasası’nın uygulanmasını denetledi. Başkanın planı başka bir Büyük Buhran’ı önledi, milyonlarca iş yarattı ve kurtardı ve yönetimin sonuna kadar 75 aylık kesintisiz iş büyümesine yol açtı. Ve Biden, tüm bunları, ülkemiz tarihindeki en verimli hükümet programı olan israf, suistimal veya dolandırıcılıkta %1’den daha az bir oranla yaptı.

Başkan Obama ve Başkan Yardımcısı Biden ayrıca, görevden ayrıldıklarında sigortasız Amerikalıların sayısını 20 milyon azaltan ve sigorta şirketlerinin önceden var olan koşullar nedeniyle kapsamı reddetmesini yasaklayan Uygun Bakım Yasası’nın geçişini de sağladı.

Batı Yarımküre genelinde ABD diplomasisi için önemli bir kişi olarak görev yaptı, hem Avrupa’daki hem de Asya-Pasifik’teki müttefiklerimizle ilişkileri güçlendirdi ve Irak’tan 150.000 askerin eve getirilmesi çabalarına öncülük etti.

Beyaz Saray’da düzenlenen bir törenle Başkan Obama, Biden’a ülkenin en yüksek sivil onuru olan Cumhurbaşkanlığı Özgürlük Madalyası’nı verdi.

YENİ SAYFA

Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra Biden ailesi, Biden Vakfı, Biden Kanser Girişimi, Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi ve Delaware Üniversitesi’ndeki Biden Enstitüsü’nün kurulmasıyla her Amerikalı için fırsatları genişletme çabalarına devam etti.

25 Nisan 2019’da Biden, Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı adaylığını açıkladı. Biden’ın adaylığı baştan 3 sütun etrafında inşa edildi: ulusumuzun ruhu için savaş, ülkemizin omurgası olan orta sınıfımızı yeniden inşa etme ihtiyacı ve Tek Amerika olarak hareket etmek için birlik çağrısı. Bir pandemi, ekonomik kriz, ırksal adalet için acil çağrılar ve iklim değişikliğinin varoluşsal tehdidi ile karşı karşıya kalırken, 2020’de yalnızca daha fazla yankı uyandıracak bir mesajdı.

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe