III. Henry kimdir? III. Henry hayatı ve biyografisi!

1 min read

Tahtta erken yaşta gelen ve saltanatı Simon de Montfort liderliğindeki baronlarla çatışmalarla işaretlenmiş olan 13. yüzyıl İngiliz kralı.

Henry, 1 Ekim 1207’de John’un oğlu Winchester’da doğdu. Henry babası öldüğünde dokuz yaşındaydı ve kral oldu. Ülke, Henry’yi ele geçirdiği 1234 yılına kadar bir dizi naiplikle yönetildi. Sorunlar, baronlarının Henry’nin Savoyard akrabalarının etkisine itiraz ettiği 1237 kadar erken başladı. 1238’de Henry’nin kız kardeşi ve İngiliz asilzade Simon de Montfort arasında düzenlenen evlilik, Henry ve önde gelen soyluları arasındaki ilişkiyi daha da kötüleştirdi. 1242’de Henry’nin üvey kardeşleri onu Fransa’da çok pahalı bir askeri girişime dahil etti. Bu, parlamentonun konseyde ‘özgürlüklerin koruyucusu’ olarak hareket etmesini ve kraliyet maliyesini denetlemesini talep etti. Ancak kral, rakipleri arasındaki farklardan faydalanabildi ve çok az şey oldu.

Son olarak, 1258’de Papalık ile yapılan anlaşmalı anlaşma Henry’yi aforoz etmekle tehdit etti. Bu, Galler’deki yenilgiler ve yerel krizlerle birlikte, saltanatının ana krizini getirdi. Oxford Hükümleri (1258) krala tavsiyede bulunmak ve tüm idareyi denetlemek için baronlar tarafından seçilen 15 üyeli bir özel konsey oluşturdu. Parlamento yılda üç kez yapılacak ve kral ve kraliçe haneleri de yeniden düzenlenecekti.

Yerleşim 1260 yılında Gloucester Kontu ile hırslı Simon de Montfort arasındaki kavgalarla dağılmaya başladı. İç savaş kaçınılmazdı. Mayıs 1264’te Simon de Montfort, Lewes’te büyük bir zafer kazandı ve yeni bir hükümet kurdu. Mayıs 1265’te Henry’nin en büyük oğlu Prens Edward esaretten kaçtı ve hükümeti zayıflamış babasından kontrol altına almadan önce de Montfort’u Evesham’da yenerek ve öldürerek kraliyetçi güçleri topladı.

Saltanatın geri kalanı, isyanın yarattığı sorunları çözerek işgal edildi. Henry, Montfort’un destekçilerini topraklarından mahrum etti, ancak ‘isyancı’, 1266’da eski isyancıların topraklarını geri alması için şartlar kabul edilene kadar geri döndü. 1270’e gelindiğinde ülke Edward’ın haçlı seferine çıkması için yeterince yerleşti. Henry 16 Kasım 1272’de öldü. Hükümdarlığı sırasında büyük ölçüde gotik tarzda yeniden inşa ettiği Westminster Manastırı’na gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe