II. Henry kimdir? II. Henry hayatı ve biyografisi!

1 min read

1154’ten İngiltere Kralı Henry kraliyet yönetimini güçlendirdi, ancak Thomas Becket ve kendi ailesiyle kavga etti.

Henry, 4 Mart 1133’te Fransa’nın kuzey batısındaki Le Mans’da doğdu. Babası Anjou Kontu ve İngiltere I. Henry’nin kızı Matilda idi. Henry, Matilda’yı İngiliz tahtının halefi olarak adlandırmıştı ama kuzeni Stephen’ı devraldı.

1150 – 1151’de Henry, babasının ölümünden sonra Normandiya ve Anjou’nun hükümdarı oldu. 1152’de, Batı Avrupa’nın en büyük mirasçısı Aquitaine’den Eleanor ile evlendi. 1153’te tahta geçme iddiasını sürdürmek için İngiltere’ye geçti ve 1154’te meydana gelen ölümünde Stephen’ı başaracağı konusunda bir anlaşmaya vardı.

Henry şimdi düzeni yeniden sağlamaya başladı. Yetenekli şansölyesi Thomas Becket’i kullanan Henry, yargı sistemini yeniden düzenlemeye başladı. Clarendon Ağır Ceza (1166), yargılamayı bekleyenlere mahkemeler ve hapishaneler kurarak ceza adaleti prosedürleri oluşturdu. Buna ek olarak, büyüklükler hızlı ve net kararlar verdi, hazineyi zenginleştirdi ve kraliyet kontrolünü genişletti.

1164 yılında Henry, atalarının haklarını kilisenin üzerinde yeniden değerlendirdi. Şimdi Canterbury başpiskoposu Becket uymayı reddetti. Uzlaşma girişimi başarısız oldu ve Becket Henry ile işbirliği yapan rahipleri cezalandırdı. Henry duyduğunda, ‘Kimse beni bu çalkantılı rahipten kurtaramayacak mı?’ Dört şövalye sözlerini tam anlamıyla aldı ve Aralık 1170’te Canterbury Katedrali’nde Becket’i öldürdü. Neredeyse bir gecede Becket bir aziz oldu. Henry kiliseyle uzlaştı, ancak kilise üzerindeki kraliyet kontrolü çok az değişti.

1169’da bir Anglo-Norman kuvveti, davacılardan birini İrlanda yüksek krallığına desteklemek için İrlanda’ya indi. Batıda ayrı bir Norman gücü yaratmasından korkan Henry, kazandıkları bölgeye hakimiyetini iddia etmek için Dublin’e gitti. Ve böylece, İrlanda’da İngilizce bir varlık kuruldu. Saltanatı sırasında Henry, İrlanda’dan Pireneler’e uzanan bölgeler üzerinde hakimiyet kurdu.

Henry’nin artık kendi ailesinde sorunları vardı. Oğulları – Henry, Geoffrey, Richard ve John – birbirlerine güvendiler ve babalarının toprakları aralarında bölme politikasına kızdılar. 1173, 1181 ve 1184’te ciddi aile anlaşmazlıkları vardı. Kralın John için miras bulma girişimi, Fransa’dan Richard ve II. Philip’in muhalefetine yol açtı. Henry yol vermek zorunda kaldı. John’un kendisine karşı döndüğü haberi, 6 Temmuz 1189’da Henry’nin ölümünü hızlandırdı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe