Edward Jenner kimdir? Edward Jenner hayatı ve biyografisi!

1 min read

Jenner çiçek doktoru aşılamasının öncüsü ve immünolojinin babası olan bir İngiliz doktordu.

Edward Jenner, 17 Mayıs 1749’da yerel papazın oğlu olan Berkeley, Gloucestershire’da doğdu. 14 yaşındayken yerel bir cerraha çırak ve daha sonra Londra’da eğitim gördü. 1772’de Berkeley’e döndü ve kariyerinin geri kalanını kendi memleketinde doktor olarak geçirdi.

1796’da şimdi ünlü denemesini sekiz yaşındaki James Phipps’de gerçekleştirdi. Jenner bir inek çiçeği püstülünden alınan irin yerleştirdi ve çocuğun kolundaki bir kesi içine soktu. Kırsal alan folklorundan çıkarılan teorisini, sığır çiçeği hastalığının hafif hastalığına yakalanan sütçü kızların, özellikle de çocuklar arasında dönemin en büyük katillerinden biri olan çiçek hastalığına yakalanmadığını test ediyordu. Jenner daha sonra da inek çiçeği Phipps ile aşılandığının çiçek hastalığına karşı bağışık olduğunu kanıtladı. 1797’de Kraliyet Cemiyeti’ne denemesini anlatan bir makale sundu, ancak fikirlerinin çok devrimci olduğu ve daha fazla kanıta ihtiyacı olduğu söylendi. Undaunted, Jenner kendi 11 aylık oğlu da dahil olmak üzere diğer birkaç çocuğu denedi. 1798’de sonuçlar nihayet yayınlandı ve Jenner inek için Latince ‘vacca’dan aşı kelimesini üretti.

Jenner çok alay konusu oldu. Eleştirmenler, özellikle din adamları, hastalıklı bir hayvandan malzeme olan birini aşılamanın itici ve güvensiz olduğunu iddia ettiler. 1802 hicivli bir karikatür, aşılanmış ineklerin kafalarını filizlendiren insanlara gösterdi. Ancak aşılamanın bariz avantajları ve sağladığı koruma kazanıldı ve aşılama kısa sürede yaygınlaştı. Jenner ünlü oldu ve şimdi zamanının çoğunu aşısındaki gelişmeleri araştırmak ve tavsiye etmek için harcadı. Jenner, diğer birçok tıp alanında araştırma yaptı ve ayrıca fosil toplama ve bahçecilik konusunda da istekliydi. 26 Ocak 1823’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe