Christine Jorgensen kimdir? Christine Jorgensen Hayatı ve Biyografisi!

2 mins read

Christine Jorgensen, 1950’lerin başında seks atama ameliyatı nedeniyle manşetlere çıkan Amerikalı bir trans kadındı.
Christine Jorgensen kimdi?

1950’lerin başında, Christine Jorgensen Amerika Birleşik Devletleri’nde seks yeniden atama ameliyatı geçirdiği ve erkeklerden kadınlara geçtiği için yaygın olarak tanındı. Hikayesini basına bir ücret karşılığında anlattı ve daha sonra bir gece kulübü eylemi geliştirdi. Jorgensen 1970’lerin başında Güney Kaliforniya’ya emekli oldu ve 1989’da mesane ve akciğer kanserinden öldü.
Erken dönem

Jorgensen 30 Mayıs 1926’da New York, Bronx’ta George William Jorgensen, Jr.’da doğdu. Küçük yaşta Jorgensen, kadın olarak tanımlandığının farkına vardı. Erkeklerin kıyafetlerinden nefret ediyordu ve kıyafetlerinin neden ablası Dorothy’in güzel elbiselerinden neden bu kadar farklı olduğunu merak ediyordu, 1953’te American Weekly’de yazdı.

Bir ergen olarak, Jorgensen “cinsiyetler arasında kaybolduğunu” hissettiğini söyledi. Kızlarla ilgilenmekten daha kıskançtı. Lisenin sonuna doğru, Jorgensen kişisel mücadelesi – fotoğrafçılıktan saptı. Babası amatör bir fotoğrafçıydı ve ikisi evde bir karanlık oda kurdu. Ayrıca New York Fotoğraf Enstitüsü’nde dersler aldı.
Kadına Geçiş Kararı

Jorgensen, 1945’te orduya hazırlanırken fotoğrafçılığını bir kenara bırakmak zorunda kaldı. Küçük ve hafif bir yapıya sahip olan New Jersey, Fort Dix’te katip olarak çalıştı. 1946’da taburcu olduktan sonra Jorgensen, kadına geçmeye karar vermeden önce bir süre akın etti.

1950’de Jorgensen erkeklerden kadına dönüşmeye başlamak için Danimarka’ya gitti. O sırada sadece Avrupa’da mevcut olan tedavi, hormon terapisini ve çeşitli operasyonları içeriyordu. Hikayesi 1952’de hala Kopenhag hastanesindeyken halka açık hale geldi ve Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük haberler yaptı. Dikkatin karşısında bunalmış olan Jorgensen, “Bronx‘ Oğlan ”Şimdi Bir Kız” ve “Sevgili Anne ve Baba, Oğul Yazdı, Şimdi Kızın Ol” gibi başlıklar ile uğraşmak zorunda kaldı.

1953’te Amerika Birleşik Devletleri’ne dönen Jorgensen, New York havaalanında bir muhabir deniziyle karşılandı. Birkaç soruyu cevapladıktan sonra, “Geldiğiniz için teşekkür ederim, ama bence çok fazla” dedi. Yeni ünüyle daha rahat olan Jorgensen, hikayesini bir ücret karşılığında American Weekly dergisine anlattı. Ayrıca, New York Times’a göre bir gece kulübü kanunu geliştirdi ve daha sonra “Beni görmek isteyip istemediklerini ödemek zorunda kalacaklarına karar verdim” dedi. Davranışında sık sık “Kız Olmaktan Keyif Veririm” dedi.

Seçimini hiç sorgulamadığı halde, halkın ve medyanın birçok üyesi anlamadı ve Jorgensen’i alay konusu yaptı. Hükümet bile onu tam bir kadın olarak tanımak istemiyordu. 1959’da nişanlandığını ancak doğum belgesinin onu “erkek” olarak listelediği için evlilik cüzdanı reddedildiğini açıkladı.

Bazıları onu reddetse de, diğerleri onu çekici ve büyüleyici buldu. Gösterinin yanı sıra 1967’li Christine Jorgensen: Kişisel Biyografi’nin popüler bir öğretim görevlisi ve yazarıydı. Hayatı bile 1970’lerde Christine Jorgensen Hikayesi’nde büyük ekran yaptı.
Miras ve Ölüm

Jorgensen 1970’lerin başında Güney Kaliforniya’ya emekli oldu. 3 Mayıs 1989’da mesane ve akciğer kanserinden öldü. Jorgensen’in erkekten kadına karşı kamuya açık dönüşümü toplumsal cinsiyet kimliği hakkında ulusal bir tartışma başlattı ve hikayesi cinsiyet eşitsizliği yaşayan diğerlerine de ilham verici bir örnek oldu.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe