Aneurin Bevan kimdir? Aneurin Bevan hayatı ve biyografisi!

1 min read

Aneurin Bevan, savaş sonrası İşçi Partisi hükümetinin en önemli bakanlarından biriydi ve Ulusal Sağlık Hizmetinin baş mimarı.

Aneurin Bevan 15 Kasım 1897’de Galler’de Tredegar’da doğdu. Babası bir madenciydi ve Bevan’ın büyüdüğü yoksul işçi sınıfı ailesi, ona yoksulluk ve hastalık sorunları hakkında ilk elden deneyim verdi.

Bevan 13 yaşında okulu bıraktı ve yerel bir kömür ocağında çalışmaya başladı. Esnaf sendikası aktivisti oldu ve Londra’da okumak için burs kazandı. Bu dönemde sosyalizm fikirleri ile ikna oldu. 1926 General Strike sırasında Bevan, Güney Galler madencilerinin liderlerinden biri olarak ortaya çıktı. 1929’da Bevan, Ebbw Vale parlamentosu İşçi üyesi olarak seçildi. 1934’te başka bir İşçi Partisi Milletvekili Jennie Lee ile evlendi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Bevan, Avam Kamarası’nda solun liderlerinden biriydi. 1945 genel seçimlerindeki heyelan İşçi zaferinden sonra Bevan, Ulusal Sağlık Hizmetini kurmaktan sorumlu sağlık bakanı olarak atandı. 5 Temmuz 1948’de hükümet tüm tıbbi hizmetlerin sorumluluğunu üstlendi ve herkes için ücretsiz teşhis ve tedavi yapıldı.

1951’de Bevan çalışma bakanı olarak görevlendirildi. Kısa süre sonra, diş bakımı ve gözlükler için reçete masraflarının getirilmesini protesto etmek için hükümetten istifa etti. Bevan, önümüzdeki beş yıl boyunca ‘Bevanites’ olarak bilinen İşçi Partisi’nin sol kanadını yönetti. 1955’te parti lideri adaylarından biri olarak kaldı ancak Hugh Gaitskell tarafından yenildi. Gaitskell yönetiminde dışişleri sekreteri olarak görev yapmayı kabul etti.

1959’da Bevan, zaten terminal kanserden muzdarip olmasına rağmen, İşçi Partisi genel başkan yardımcılığına seçildi. 6 Temmuz 1960’ta öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe