Amerika'ya dair kısa bilgiler! ABD hakkında bunları biliyor musunuz?
Amerika'ya dair kısa bilgiler! ABD hakkında bunları biliyor musunuz?
//

Amerika’ya dair kısa bilgiler! ABD hakkında bunları biliyor musunuz?

9 mins read

Amerika Birleşik Devletleri, özgürler diyarı 50 eyaletten oluşmaktadır. Amerika’da 328 milyondan fazla insan yaşıyor ve onu dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi yapıyor. ABD aynı zamanda toplam alana göre dünyanın dördüncü büyük ülkesidir. Bu uçsuz bucaksız ülke dünya çapında tanınmakta ve teknolojik yenilikler, popüler filmler, televizyon ve müzik tarafından yönlendirilen kültürel bir iz bırakmaktadır. Bu 20 ilginç gerçekle Amerika’nın sunduğu tüm şaşırtıcı ve ilginç şeyleri keşfedin.

Amerika Birçok Doğa Harikasına Ev Sahipliği Yapıyor

Amerika, dünyanın birçok doğa harikasına ev sahipliği yapmaktadır. Aslında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Amerika’daki birçok miras alanını tanımıştır. UNESCO’ya göre, bir dünya mirası alanı, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip bir yerdir.

Amerika’daki UNESCO dünya mirası alanlarının bazı örnekleri, Büyük Kanyon Ulusal Parkı, Büyük Smoky Dağları Ulusal Parkı, Yellowstone Ulusal Parkı ve diğerleridir. ABD’nin Doğal UNESCO Dünya Mirası Alanlarının tam listesine göz atın.

ABD Dünyanın 4. En Uzun Nehir Sistemine Sahiptir

Missouri Nehri, Kuzey Amerika’daki en uzun nehirdir. Nehir, Rocky Dağları’nın tabanında bulunan Montana’dan türer ve St. Louis, Missouri’nin hemen kuzeyindeki Mississippi Nehri’ne boşalmadan önce yaklaşık 2.341 mil (3.767 kilometre) boyunca akar. Missouri Nehri ve Mississippi Nehri, dünyanın en uzun 4. nehir sistemini oluşturmak için birleşir.

Binlerce yıldır birçok insan Missouri Nehri’ne bağımlı. İçme suyundan ulaşıma, sulamaya, taşkın kontrolüne ve hatta şimdi hidroelektrik enerji üretimine kadar. Gördüğünüz gibi, bu uzun su kütlesi yıllar içinde önemli bir rol oynamıştır.

ABD Dünyanın En Büyük Ekonomisine Sahiptir

Amerika Birleşik Devletleri 1871’den beri dünyanın en büyük ekonomisi olma konumunu koruyor. Ekonomi o kadar büyük ki ABD çoğu zaman ekonomik bir süper güç olarak anılıyor ve bunun nedeni küresel ekonominin neredeyse dörtte birini oluşturması. ABD ekonomisi, ülkenin muazzam nüfusu, teknolojik yenilikleri, yüksek tüketici harcamaları, yüksek ortalama gelirleri ve ılımlı bir işsizlik oranıyla bağlantılıdır.

Amerikan Bayrağının 27 Farklı Versiyonu Vardı

İlk Amerikan bayrağı sadece 13 şerit ve bir daire içinde düzenlenmiş 13 yıldız sergiledi. Yıldızlar ve çizgiler, Büyük Britanya’dan bağımsızlık ilan eden 13 koloniyi temsil ediyordu. İlk Amerikan Bayrağının kökenleri bilinmemekle birlikte, bazıları bunun New Jersey Kongre Üyesi Francis Hopkinson tarafından tasarlandığına ve Philadelphialı bir terzi Betsy Ross tarafından dikildiğine inanıyor.

Amerika Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin kuruluşundan bu yana, Amerikan bayrağının 27 versiyonu olmuştur. Her yeni bayrak, yeni devletlerin eklenmesini temsil ediyordu. Bugün Amerikan bayrağı, ABD’yi oluşturan 50 eyaleti temsil eden 50 yıldız gösteriyor.

Tüm Zamanların En İyi Müzik Sanatçılarından Bazılarının Amerika’da Yaşıyor

Amerika sadece büyük bir ülke değil, müzikal izlenimleri de dünya üzerinde büyük bir etki yarattı. Amerika’yı evim olarak gören çok sayıda yetenekli müzisyen olduğu için Amerika müzik endüstrisine hükmediyor.

En iyi müzik sanatçılarından bazıları Frank Sinatra, Elvis Presley, Jimmy Hendrix, Madonna, Whitney Houston, Michael Jackson, Beyonce ve daha pek çoğudur.

ABD Dünyanın Eğlence Merkezidir

Amerika’nın küresel kültür üzerinde büyük bir etkisi var ve bunun bir kısmı eğlenceden kaynaklanıyor. Sevdiğimiz birçok romantizm ve aksiyon filmi Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilmekte ve üretilmektedir.

Hollywood dünya çapında eğlence merkezi olarak bilinir ve bazıları onun dünyadaki en ünlü yerlerden biri olduğunu düşünür. Hollywood, pirinç yıldız gömülü Walk of Fame ve TCL Chinese Theatre gibi simge yapılarla dünyanın her yerinden turistleri kendine çekiyor. Hollywood’da eğlence endüstrisini çevreleyen, onu film meraklılarının ziyaret etmesi için en iyi yer haline getiren sonsuz şeyler var.

Washington, DC Her Zaman Amerika’nın Başkenti Değildi

Birçoğu Washington DC’yi Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti olarak tanıyor, ancak durum her zaman böyle değildi. Washington 1790’a kadar başkent olmadı.

İster inanın ister inanmayın, 1785’ten 1790’a kadar New York, ülkenin başkenti olarak hizmet etti. Bugün başkent olmasa da, New York’ta 8 milyondan fazla insan yaşıyor ve bu onu Amerika’nın en kalabalık şehri yapıyor ve ABD’de ziyaret edilecek en iyi şehirlerden biri . Ziyaret etmek için en iyi yerlerden biri olmasına rağmen, aynı zamanda Amerika’nın en kaba şehirlerinden biridir , bu yüzden yerel halkla birlikte kelimelerinizi dikkatlice seçtiğinizden emin olun.

Las Vegas Dünyanın Kumar Başkentidir

Las Vegas, Nevada, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en kalabalık 28. şehirdir ve Nevada’daki en kalabalık şehirdir. Bu ünlü şehir gece hayatı, eğlence, kumar, alışveriş ve kaliteli yemekleriyle ünlüdür. Las Vegas, bu şehre Dünyanın Kumar Başkenti unvanını kazandıran en büyük kumarhane şeridine sahiptir.

Şehir aynı zamanda Las Vegas’a Dünyanın Eğlence Başkenti unvanını kazandıran mega kumarhane otelleriyle de ünlüdür. Ayrıca, Las Vegas dünyanın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biridir ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iş toplantıları için en iyi yerlerden biridir.

Kentucky’de İnsanlardan Daha Fazla Burbon Var

Burbon endüstrisi hızla büyüyor. Bu Kentucky için harika bir haber, çünkü dünya burbonunun yüzde 96’sını üretiyorlar. Yüksek talep nedeniyle Kentucky, burbonla doldurulmuş yaklaşık 4,7 milyon varil depoluyor. Şaşırtıcı bir şekilde varil sayısı, 4,3 milyon sakin olduğu için Kentucky nüfusundan daha ağır basıyor.

Bazıları, bu gelişen endüstrinin, Amerikan drama dizisi Mad Men’in, burbon kokteyllerini yeniden havalı hale getirdiği için teşekkür ettiğini düşünüyor . Yine de, burbonu moda olduğu için mi yoksa sadece lezzetinin tadını çıkardığın için mi seviyorsun, hepimiz bu lezzetli içecek için Kentucky Eyaleti’ne teşekkür etmek zorundayız.

Adı Sıkıcı Bir Şehir Var Ve Oregon’da

Sıkıcı kelimesini duyduğunuzda, aklınıza heyecan verici hiçbir şey gelmez. Bu yüzden kendinize Boring adında bir şehirde kimin yaşamak isteyeceğini soruyor olabilirsiniz. İster inanın ister inanmayın, Oregon eyaletinde Portland’dan yaklaşık 20 mil uzakta, 7 binden fazla nüfusa sahip Boring adında bir şehir.

Bu, bir şehir için belirsiz bir isim gibi görünse de, isim bir nedenden dolayı seçilmiştir. Şehir, 1870’lerde araziyi çiftçilik yapan kurucusu William H Boring’in adını almıştır. Boring, Oregan, işleri daha heyecanlı hale getirmek için Dull, İskoçya ile ortaklık kurdu ve hatta 9 Ağustos’u yıllık Donuk, Sıkıcı Gün ilan etti. Bu yeni kurulan ortaklık, turistlerin ilgisini çekti ve Boring, Oregan’ı tekrar haritaya koyuyor.

ABD’nin Resmi Bir Dili Yok

İngilizce ağırlıklı olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde konuşulurken, federal düzeyde İngilizce’nin resmi dil olduğunu belirten hiçbir yasa yoktur. Ancak, federal yasalar olmamasına rağmen, 31 eyalet İngilizce’yi resmi dil olarak ilan etti.

Ayrıca, resmi olarak iki dilli olan sadece birkaç eyalet var. Örneğin, New Mexico’da resmi dil İngilizce ve İspanyolca iken, Louisiana’da resmi dil İngilizce ve Fransızca’dır ve son olarak Hawaii’de resmi dil İngilizce ve Hawaii’dir.

Alaska, ABD’deki En Uzun Sahil Şeridi’ne Sahiptir

Diğer eyaletlere kıyasla Alaska en uzun sahil şeridine sahiptir. Tanım olarak, kıyı şeridi, okyanusu çevreleyen karanın uzunluğudur ve Alaska, hem Pasifik Okyanusu hem de Arktik Okyanusu ile sınır komşusudur.

Daha fazla açıklamak gerekirse, yalnızca kıyı şeridini ölçerseniz, 6.640 mil uzunluğundadır, oysa tüm koyları ve girişleri ölçerseniz, Alaska’nın 47.000 mil boyunca uzandığını ve bu da tüm eyaletlerin toplamından daha uzun olduğunu keşfedersiniz.

ABD’nin Birçok Farklı İsmi Vardır

Amerika Birleşik Devletleri açık ara dünyanın en ünlü ülkesidir. Büyük Kanyon teknoloji yeniliği, spor gibi cazibe merkezleriyle ünlüdür ve ünlü filmler, televizyon şovları ve müzik sayesinde küresel kültür üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Ancak, Amerika Birleşik Devletleri’nin birkaç farklı isimle anıldığını biliyor muydunuz? Bu tanınabilir isimlerden bazıları Amerika Birleşik Devletleri, ABD, ABD ve Amerika’dır. Neyse ki, bu isimlerin tümü uygun kabul edilir.

ABD’nin Ünlü Filmlerde Öne Çıkan Birçok Oteli Var

Ünlü filmlerde geçen otellerin koridorlarında dolaşmanın nasıl bir şey olduğunu hiç merak ettiniz mi? Peki Amerika’da bunu deneyimleyebilirsiniz! Birçok film, sahnelerini çekmek için gerçek otelleri ve tatil köylerini kullanır ve bu, onları ziyaret edebileceğimiz ve hatta geceleyebileceğimiz anlamına gelir.

Miami, Florida’daki The Fontainebleau’daki havuzda yüzün ve Scarface sahnelerini yeniden yaşayın. Ya da New York, NY’de The Great Gatsby’den sahnelerin çekildiği The Plaza otelinin koridorlarında yürümekten keyif alırsınız. Plaza aynı zamanda Evde Tek Başına 2: Lost in New York, Sleepless in Seattle ve diğer birçok filmde de yer alıyor.

Ülkenin Başkentinde Birçok Farklı Müze Vardır

Washington, DC, Amerika’nın başkenti, Amerikan tarihi ve kültürünün kalbidir. Birçok ücretsiz müze de dahil olmak üzere Washington DC’de görülecek çok fazla çok şey var. Smithsonian Enstitüsü müzeleri mutlaka ziyaret edilmeli ve birçoğu National Mall’da bulunuyor.

Aslında, 20 Smithsonian Enstitüsü Müzesinden 11’i, Ulusal Doğa Tarihi Müzesi, Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi, Ulusal Afrika Amerikan Tarihi ve Kültürü Müzesi ve diğerleri de dahil olmak üzere Washington’da bulunmaktadır.

Amerika’da Harika Manzaralar Vardır

Amerika, büyük şehirlerinin koşuşturmacasıyla ünlü olsa da, bu güzel ülke aynı zamanda nefes kesici pitoresk manzaralar sunuyor. Daha önce de belirtildiği gibi, Büyük Kanyonlar pitoresk manzaralar söz konusu olduğunda en popüler turistik yerlerden biridir, ancak başkaları da vardır.

Amerika’nın en yüksek dağı olan Alaska’da bulunan Mount Mckinley’i kontrol etmeyi düşünün. Ya da belki Utah’a gidip Zion Ulusal Parkı’ndaki Zion Kanyonu manzarasını seyretmek istersiniz. Daha güzel manzaralar için Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en güzel manzaralara göz atmayı unutmayın.

Amerika’da Birçok İkonik Olmuş Yemek Vardır

Diğer ülkeler gibi Amerika da birkaç yemekle ünlüdür. Başlangıç ​​olarak, ikonik Twinkies 1930’larda James Alexander Dewar adlı bir fırıncı tarafından Illinois’de icat edildi. Efsaneye göre bu şekerli atıştırmanın adı, “Twinkle Toe Shoes” reklamını yapan bir reklam panosundan esinlenmiştir.

Mısır köpeklerinin mucidi belirsizdir, ancak 1930’ların sonlarında Amerika’da biri tarafından kesinlikle icat edilmiştir. O zamandan beri bu popüler Eyalet Fuarı yemeği, Kuzey Amerika ve ötesindeki birçok dondurucuya girdi. Diğer birkaç ikonik Amerikan yemeği, çizburger, fıstık ezmesi ve jöleli sandviçler, s’mores, barbekü kaburgaları ve daha fazlasını içerir.

Özgürlük Heykeli Bir Hediyeydi

Resmen “Dünyayı Aydınlatan Özgürlük” olarak bilinen Özgürlük Heykeli, Fransa’dan bir hediyeydi. Bu hediye, 100 yıllık Fransız-Amerikan dostluğunu kutlamak için gönderildi. Heykel Frederic Auguste Bartholdi tarafından, çerçeve ise Eyfel Kulesi’ni de tasarlayan Fransız mühendis Gustave Eiffel tarafından tasarlandı.

Özgürlük Heykeli, New York, NY’deki Özgürlük Adası’nda yer almaktadır. Meşale aydınlanmanın sembolüdür ve bize özgürlüğe giden yolu göstererek özgürlüğe giden yolu aydınlatır.

Gateway Arch ABD’deki En Yüksek Anıttır

“Batıya Açılan Kapı” olarak da bilinen Ağ Geçidi Kemeri, Missouri, St. Louis’de bir anıttır ve Mississippi Nehri’nin batı kıyısında yer alır. 630 fit yüksekliğindeki Gateway Arch, ABD’deki en uzun insan yapımı anıtın unvanını talep ediyor.

Anıt, Amerika Birleşik Devletleri’nin batıya doğru genişlemesini anıyor ve resmi olarak “Amerikan Halkına” adanmıştır. Arch, uluslararası alanda St. Louis’in bir sembolü olarak tanınmaktadır ve bu nedenle popüler bir turizm merkezidir.

En Çok Ziyaret Edilen Müze Washington’da

Uzay mekiği, astronomi veya Wright Kardeşler hakkında hiç merak ettiniz mi? Amerika’da en çok ziyaret edilen müze, Smithsonian Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nde bu popüler havacılık ve uzay konularını öğrenebilirsiniz. Washington DC’de bulunan bu müze, yılda yaklaşık 9 milyon ziyaretçi görüyor.

Bu müzeye giriş ÜCRETSİZDİR ve her gün 10:00-17:30 saatleri arasında açıktır. Müzenin kapalı olduğu tek gün 25 Aralık.

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe