Alaska gezi rehberi! Alaska nasıl bir yer? Alaska hakkında bilinmesi gereken 30 bilgi!
Alaska gezi rehberi! Alaska nasıl bir yer? Alaska hakkında bilinmesi gereken 30 bilgi!
/

Alaska gezi rehberi! Alaska nasıl bir yer? Alaska hakkında bilinmesi gereken 30 bilgi!

4 mins read

1. Alaska, Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük eyaletidir ve Teksas’ın yaklaşık iki katı veya Kaliforniya’nın dört katı büyüklüğündedir. Alaska kabaca beş Avrupa ülkesi olan Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya ve Fransa’nın toplamı kadardır!

2. Alaska’nın başkentinin adı Juneau’dur. Eyalet başkentine sadece su veya hava yoluyla ulaşılabilir. Juneau, Alaska anakarasında yer almasına rağmen, arazi engebelidir ve başkenti başka bir şehre bağlayan hiçbir yol yoktur.

3. Juneau, uluslararası bir sınırda yer alan tek ABD başkentidir ve şehrin sınırlarının doğusunda Kanada ile sınır komşusudur. 

4. Alaska, Pasifik Okyanusu ve Arktik Okyanusu ile sınır komşusudur. Aslında Alaska, 55.000 km/34.000 mil ile herhangi bir ABD eyaletinin en uzun sahil şeridine sahiptir.

5.  Alaska-Kanada sınırı 2.475 km/1.538 mil uzunluğundadır ve ABD’nin Kanada ile olan en uzun kara sınırıdır.

6. Alaska’nın yaklaşık 700.000 kişilik bir nüfusu vardır. Alaska’daki insanların çoğunluğu eyaletin güney orta kesimlerinde yaşıyor.

Alaska – Amerika

7. Anchorage, yaklaşık 250.000 nüfusuyla Alaska’nın en kalabalık şehridir. 

8. Alaska, yüzölçümü bakımından ABD’nin en büyük iki şehrine ev sahipliği yapmaktadır. Juneau, yine Alaska’da bulunan Sitka’dan sonra, yüzölçümü bakımından ABD’nin en büyük ikinci şehridir. Sitka’nın sadece yaklaşık 9.000 nüfusu var!

9. Alaska topraklarının yaklaşık yüzde beşi buzullarla kaplıdır. Alaska’da dünyanın herhangi bir yerinden daha fazla buz sahası ve buzul var.

10. Alaska, Pasifik Ateş Çemberi boyunca yer alır. Bu eyalette düzenli olarak depremler meydana geldiği anlamına gelir. Şimdiye kadar kaydedilen en güçlü on depremden üçü Alaska’da meydana geldi. Dünyadaki volkanların yaklaşık %10’u Alaska’da bulunuyor.

11.  Alaska’da bulunan Bering Buzul kompleksi, Kuzey Amerika’nın en büyük ve en uzun buzuludur.

12.  Alaska’nın en yüksek dağı Denali, “Büyük Olan” olarak adlandırılır. Eskiden McKinley Dağı olarak adlandırılan Denali Dağı, 6.190 m/20.310 ft yüksekliğindedir. Denali, ABD’deki en yüksek dağdır. Alaska, ABD’nin en yüksek 20 dağından 17’sini barındıran eyalet olduğunu biliyor muydunuz?

13. Alaska’daki en uzun nehir, Kuzey Amerika’daki en uzun üçüncü nehir olan Yukon Nehri’dir. Alaska’da 3.000’den fazla nehir var. Yukon, Alaska’yı 3.017 km/1.875 mil boyunca akar. Toplamda, Yukon nehri 3.698km / 2.298 mil uzunluğundadır.

14.  Alaska’daki en büyük göl, Iliamna Gölü’dür. Bu aynı zamanda tamamen ABD’de bulunan üçüncü en büyük göldür. Alaska’da 3 milyondan fazla göl var.

15.  Dünyanın en büyük piedmont buzulu Malaspina olarak adlandırılır, Alaska’da bulunur. Bu buzul, eyaletin arazi alanı kadar büyük, Rhode Island kadar büyük. Buz, dağlardan büyük bir lob şeklinde buzulun içine dökülür. Malaspina, Alaska’nın güney doğusunda yer almaktadır. Bu buzulun buzu 600 m/2.000 ft kalınlığa kadar! 

16.  Alaska adı,  “büyük toprak” veya “anakara” anlamına gelen Aleut kelimesi Aleyska’dan türetilmiştir .

17.  Devletin takma ad “Son Sınır”dır. Devletin sloganı ise “Kuzeyden Geleceğe” olarak ifade edilir aynı zamanda Alaska’dan “vaat diyarı” olarak bahseder.

18.  Amerika Birleşik Devletleri Alaska’yı 1867’de Rusya’dan satın aldı. “Alaska Günü” 18 Ekim’de resmi tatil olarak kutlanıyor. Alaska günü, 1867’de toprakların Rusya’dan ABD’ye transferini ifade ediyor.

19. Alaska, ABD’nin 49. eyaletidir ve 1959’da Başkan Dwight Eisenhower’ın yönetiminde eyalet statüsü kazanmıştır.

Alaska Seyahat Rehberi

20. Alaska bayrağı, sekiz altın yıldızla masmavidir. Yıldız bir takımyıldızı Büyükayı oluşturur. Büyük Ayı ve Polaris olarak adlandırılır. Bayrak tasarımı ilk olarak 1926’da 13 yaşında bir öğrenci tarafından yaratıldı. Benny Benson adlı çocuk bayrak tasarım yarışmasını kazandı.

21. Alaska’nın resmi devlet hayvanı geyiktir ve mavi renkli Alp resmi devlet çiçeğidir.

22. Yerliler en az 10.000 yıl Alaska’da yaşadılar ve taşındılar. Bugün insanların sadece yaklaşık %15’i Alaska Yerlileridir. Danimarkalı kaşif Bering, 1741’de Alaska anakarasını keşfeden ilk Avrupalı ​​oldu.

23. Bununla birlikte, yerli olmayan ilk yerleşimciler, 1784’te Three Saints Bay’de ilk yerleşimi inşa eden Rusya’dan gelen tuzakçılar ve kürk tüccarlarıydı. 

24.  1896’da Alaska’da altın keşfedildi. Altına hücum, 1890’larda bölgeye çok daha fazla yeni yerleşimci getirdi.

25.  Alaska, tüm farklı etnik gruplardan, farklı dinlerden insanlara ev sahipliği yapmaktadır. Alaskalıların %62’si Hristiyan olduklarını söylüyor. 

26.  İngilizce ve 20 Alaska Yerli dili, resmi devlet dilleri olarak kabul edilmektedir. Alaskalıların %16’dan fazlası İngilizce dışında bir dil konuşur. Central Yup’ik, Inupiaq (Inuit) ve Tlingit en çok konuşulan ana dillerdir.

27. Alaska’nın en önemli sanayi sektörü petrol ve gaz sektörüdür. Devletin gelirinin neredeyse %90’ı petrol ve gaz endüstrisinden geliyor. 

28. Kuzey Alaska’daki Prudhoe Körfezi Petrol sahası, Kuzey Amerika’nın en büyük petrol sahalarından biridir, ancak petrol rezervleri neredeyse tükenmiştir.

29. Geniş eyaletin hemen hemen tüm bölgeleri bir saat dilimi kullanmaktadır. Alaska Saat Dilimi (UTC-9:00), Pasifik Saat Dilimi’nin bir saat gerisindedir. Alaska ayrıca Mart ayının ikinci Pazar gününden Kasım ayının ilk Pazar gününe kadar daha sıcak yaz aylarında gün ışığından yararlanmak için özel saat uygularlar.

30. Alaska’da en çok ziyaret edilen turistik yerler ve görülecek yerler şunlardır:

  • Denali Ulusal Parkı – ABD’nin en yüksek dağı
  • Prens William Sound – Buzul manzarası
  • Kodiak Adası – Boz ayı manzaraları
  • Sitka Ulusal Tarihi Parkı – Geniş totem koleksiyonu
  • Fısıldayan Devlerin Valdez Yolu – Totemler
Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe