Amerikan Kültürü ve Amerikalılar Hakkında Bilgiler! Amerikalılar Nasıl İnsanlardır?
Amerikan Kültürü ve Amerikalılar Hakkında Bilgiler! Amerikalılar Nasıl İnsanlardır?
///

Amerikan Kültürü ve Amerikalılar Hakkında Bilgiler! Amerikalılar Nasıl İnsanlardır?

5 mins read

Amerikalılar kısa sohbetleri (small talk) severler

Amerikalılar günlük yaşamlarında yabancılarla kısa sohbetler yapmayı severler. Otobüs durağında beklerken, markette beklerken. Sizinle konuşmaya çalışırlarsa şaşırmayın, bu Amerikalılar için normaldir. Bu sohbetler derinlemesine sohbetler değil, gününüzün nasıl geçtiği veya her neyse hakkında yorumlar. Bu anlamda, Amerikalılar arkadaş canlısı olarak bilinir, ancak başkalarına saygı duymayı ve derin veya kesişen konuşmalara girmemeyi unutmamalısınız. Adından da anlaşılacağı gibi, bu konuşmaları kısa tutmak önemlidir.

Amerikalılar için özgürlük her şeydir, düşüncelerinizi söylemekten çekinmeyin!

Amerika’da bireyselliğin toplumsal farkındalığın önüne geçtiğini söyleyebiliriz. Amerikalılar, bireyselliğe yüksek değer verirken, özgürlüklerine müdahale edildiğini düşündüklerinde rahatsızlık duyarlar. ABD’de geçirdiğiniz süre boyunca özel hayatınıza alışacak ve ilişkilerinizi bu çerçevede ele alacaksınız.

Amerika rekabetçi bir ülkedir!

ABD nüfusunun çoğunluğu düşük ve orta gelirli hanelerden oluşmaktadır.

Bu nedenle çocuklara çok çalışmanın ve başarının değeri erken yaşlardan itibaren öğretilir. ABD’de gençler üniversite ve iş için yarışıyor. Amerikalıların gündelik hayatta pek çok konuda eğlence amaçlı rekabet ettiğini görebilirsiniz. Bu rekabeti günlük yaşamınızda ve arkadaşlıklarınızda fark edeceksiniz.

Amerika’daki yemek çılgınlığı vardır

Amerika’nın en belirgin özelliklerinden biri hiç şüphesiz yemektir. Fast food zincirlerinden dünya mutfağına kadar aklınıza gelebilecek her yemek Amerika’da hemen hemen her yerde bulunabilir. Amerikalılar için yemek pişirmek/oturmak ve yemek yemek için asla zaman yoktur, bu yüzden onları arabada yemek yerken, köşede dikilip yemek yerken ve kahve içerken görmek sizi şaşırtmasın! Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde paket servisi yaygındır. Yemeğinizi istediğiniz restorandan seçip başka bir yere götürebilir veya arabalı bir restoran seçebilirsiniz.

Amerika’da gece hayatı 

Amerikan gece hayatı birçok eyalette gece 2’ye kadar sürer. Kulüpler, barlar ve diğer işletmeler müziği saat 2’de kapatır. Tüm barların yaş sınırı 21’dir. 21 yaşından küçüksen marketten alkol bile alamazsın. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bu tür işletmelerde, 30 yaşın altında görünen herkes kimlik istemekle yükümlüdür. Yaşınızı gösterseniz bile, 30 yaşın altındaysanız her seferinde kimliğiniz/pasaportunuzun sorulacağını unutmayın. Ayrıca Amerikalılar evlerinde çeşitli partilere ev sahipliği yapmayı severler. Bu partilerden birine davetli olabilirsiniz!

Bahşiş, Amerika Birleşik Devletleri’nin sözlü yasalarındandır

Bahşiş, Amerikan kültüründe yaygındır. Çalışırken insanlar kesinlikle size bahşiş verecek ve aynı şekilde davranmanızı bekliyorlar. Birçok restoran, çalışanlarını asgari ücrette tutmak için bahşiş ister. Tipik olarak, hesabın %15-20’si kadar bir bahşiş ödemeniz gerekecektir.

Dünyanın geri kalanının aksine, ABD metrik sistemi kullanmıyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm ölçü birimleri farklıdır. Metre yerine ayak kullanır ve mesafe için mil kullanır. Ağırlık birimlerinde kilogram yerine pound/pound gibi ölçü birimleri kullanın. Ayakkabı numarası da Türkiye’den farklı. Örneğin ayak numarası 37, ABD ayakkabı numarası 6.7’ye karşılık gelir.

Halka açık yerlerde sigara içmek hoş karşılanmaz

Çoğu halka açık alanda sigara içmek yasaktır. Bazı yerlerde sigara içilen alanlar var.

Amerika Birleşik Devletleri’nde evcil hayvanlar ve sahipleri arasında çok güçlü bir bağ vardır.

Amerikalılar zamanlarının çoğunu evcil hayvanlarıyla geçirirler ve onlar için her şeyi yaparlar. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hayvan hakları yasaları da oldukça gelişmiştir. En çok tercih edilen hayvanlar köpek, kedi, balık ve hamsterdır.

Araç kullanma kuralları

Sürüş sırasında emniyet kemerleri ve diğer yolcular takılmalıdır. Kornaya basmak birçok farklı anlama gelebilir ve gereksiz korna çalmak Amerikalıları kızdırabilir. Ayrıca araç kullanırken mesajlaşmak yasaktır. Geçiş ücreti ödemeniz gereken yerlerde kredi kartları kabul edilmez, bu nedenle her zaman yanınızda biraz nakit bulundurmak sizin yararınızadır. Amerika trafiğinde önünüze park etmiş bir okul otobüsü ışıkları açık görürseniz durup otobüsten en az 3 metre uzakta beklemelisiniz. Işıklar sönene ve otobüs hareket etmeye başlayana kadar orada beklemeniz gerekiyor. Aksi takdirde, ağır bir para cezasına çarptırılabilirsin.

Amerikalıların ulaşım tercihleri

Amerikalılar uzun mesafeli seyahatler için uçak, tren ve otobüs gibi ulaşım araçları yerine kendi kişisel arabalarını kullanmayı tercih ediyor.

Ev kuralları ve ev ziyaretleri

Amerikalıların bir çok eve girerken ayakkabılarını çıkarmazlar. Ev ziyaretine gidiyorsanız minik bir armağan yahut anı olabilecek bir parça kibarlık göstergesidir. Amerikalılar dakiktir, buluşacağınız zamanda gelmenizi bekler, geç kalacaksanız öncesinden haber vermeniz gerekir. Evlerde yemekler genel anlamda masanın çevresinde toplanır ve hepimiz kendi haline hizmet eder. Bulaşıklarınızı da siz yıkarsınız.

Göz teması oldukça önemlidir

Amerikalılar günlük yaşamda karşılaştıkları yabancılar ile göz temasından kaçınsalarda, iş hayatında ve arkadaşlıklarında devamlı göz teması kurarlar. Amerikalılar ile görüşürken göz teması kurmanız, sizin yapmış olduğunuz işe verdiğiniz kıymeti ve samimiyetinizi kanıtlamanız açısından oldukça önemlidir.

Dokunma

Amerikalılar Türkler benzer biçimde birbirlerini gördüklerinde birbirlerini öpmezler. Bunun yanında sarılmak yaygındır denebilir. Erkek, hanım farketmeksizin Amerikalılar sizle selamlaşırken size sarılabilir. El hareketleri, tokalaşma, ancak slm vermek te onlar için normaldir. Bunlara ayrıca Amerikalılar çocuklarına dokunulması mevzusunda fazlaca hassastırlar. Türkiye’de tanımadığımız kişilerin çocuklarını bile kucağımıza alıp sevebilirken ABD’da bu vaziyet hoş karşılanmaz. Çocukların ailesini rahatsız edebilecek temaslardan kaçının.

Din

ABD’da hem Amerikalılar için aynı zamanda ABD’da yaşayan yabancı uyruklu kişiler için din insanları birbirine bağlayan mühim bir olgu olarak görülmektedir. Bu nedenle ABD’daki kiliselerin bir bir çok kendi arasında hizmetlerini hitap etmiş olduğu topluluğa nazaran şekillendirmiştir. Örnek verecek olursak Afrikalı, İspanyol ve hatta Haitili’lerin bile kendi kiliseleri ve bu kiliselerin verdiği birbirinden farklılaşan hizmetleri vardır. ABD yeni olan bütün şeylere ragmen, dini inançları ve öteki inançları sıklıkla güçlüdür.

Para

Amerikalı’lar belirttiğimiz benzer biçimde bireyselliklerine oldukça ehemmiyet verirler, bilhassa para konularında. Onlara bir şeyi kaça mal ettiklerini sormak yahut ne kadar para kazandığını sormak kabalık olarak görülür.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe