ABD'nin İlk Kadın Dışişleri Bakanı Madeleine Albright Vefat Etti! Madeleine Albright kimdir?
ABD'nin İlk Kadın Dışişleri Bakanı Madeleine Albright Vefat Etti! Madeleine Albright kimdir?
/

ABD’nin İlk Kadın Dışişleri Bakanı Madeleine Albright Vefat Etti! Madeleine Albright kimdir?

1 min read

Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Madeleine Korbel Albright vefat etti. 84 yaşındaki Dışişleri Bakanı Madeleine Korbel Albright 84 yaşında hayata gözlerini yumdu. Amerika adına birçok önemli kararın altına imza aran ve ilk kadın Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Madeleine Korbel Albright Amerika Birleşik Devletleri’nin uluslararası ilişkilerinde önemli bir rol oynamıştı.

Madeleine Korbel Albright kimdir?

Madeleine Korbel Albright , 5 Aralık 1996’da Başkan William Jefferson Clinton tarafından ilk kadın Dışişleri Bakanı olarak aday gösterildi, 22 Ocak 1997’de ABD Senatosu tarafından onaylandı ve ertesi gün yemin etti. Dört yıl görev yaptı ve 20 Ocak 2001’de görevine son verdi.

Albright, 15 Mayıs 1937’de Çekoslovakya’nın Prag kentinde Marie Jean “Madlenka” Korbel’de doğdu. Babası Josef, Çekoslovak Dış Servisi üyesiydi ve Belgrad, Yugoslavya’da basın ataşesi olarak görev yaptı ve daha sonra Yugoslavya Büyükelçisi oldu. 1948’deki komünist darbeden sonra aile Denver, Colorado’ya göç etti. Albright, adını Madeleine olarak Amerikanlaştırdı, 1957’de ABD vatandaşı oldu ve 1959’da Wellesley College’dan onur derecesiyle siyaset bilimi alanında lisans derecesi aldı. Doktora derecesini aldı. 1976’da Columbia Üniversitesi’nde Kamu Hukuku ve Devlet Doktoru.

Albright, 1976’dan 1978’e kadar Senatör Edmund Muskie’nin (D-Me) baş yasama yardımcısı olarak görev yaptı. 1978’den 1981’e kadar, Başkan Jimmy Carter’ın yönetiminde Beyaz Saray’da ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew’in yönetiminde Ulusal Güvenlik Konseyi’nde personel olarak görev yaptı. Brzezinski .

1982’de Georgetown Üniversitesi Dış Hizmet Okulu’nda Uluslararası İlişkiler Araştırma Profesörü ve Dış Hizmette Kadın Programı Direktörü olarak atandı. 1993 yılında Başkan Clinton tarafından Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak atandı ve 1996 yılında Dışişleri Bakanı olarak atanana kadar bu pozisyonda görev yaptı.

Amerikan Diplomasisi Üzerindeki Etkisi

Dışişleri Bakanı olarak Albright, NATO’nun doğuya doğru eski Sovyet bloğu uluslarına doğru genişlemesini ve eski Sovyet cumhuriyetlerinden haydut uluslara nükleer silahların yayılmasının önlenmesini destekledi, Kosova’daki insani kriz sırasında NATO himayesi altında askeri müdahale için başarılı bir şekilde baskı yaptı. 1999, gelişmekte olan dünyada serbest piyasa demokratikleşmesinin genişlemesini ve sivil toplumların yaratılmasını destekledi, Küresel İklim Değişikliği üzerine Kyoto Protokolü’nün onaylanmasını destekledi ve Vietnam ile ilişkilerin normalleşmesini ilerletti.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe