////

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake: “Türkiye Vazgeçilmez Bir Müttefik!”

3 mins read

ABD‘nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, ‘Türkiye ile sağlam bir bağ Amerika’nın çıkarlarına hizmet eder’ başlıklı bir makale kaleme aldı. Flake, Eylül 2021’de Türkiye’yi ‘vazgeçilmez bir müttefik’ olarak nitelendirdiği hatırlatarak, geçmiş olayların Ankara’nın stratejik önemini güçlendirdiğini ifade etti. Deseret News’te yayımlanan yazısında Flake, Türkiye-ABD ilişkilerini kritik bir bakış açısıyla değerlendirdi.

Flake, kısa bir süre önce İstanbul Boğazı’nda Asya’dan Avrupa’ya geçiş yaptığını ve bu deneyimin Türkiye’nin coğrafi konumunun Doğu-Batı ayrımına sembolik bir referans sağladığını belirtti. Aynı zamanda, Kuzey’de Ukrayna ve Güney’de Gazze gibi bölgelerde yaşanan savaşlara karşı Türkiye’nin stratejik bir konumda bulunduğunu vurguladı. Flake, ABD Kongresi’nin Türkiye’ye F-16 uçağı satışına onay vermesinin, iki ülke arasındaki güçlü ilişkinin kolektif çıkarlar doğrultusunda olduğuna işaret ettiğini dile getirdi. Flake, NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye’nin F-16 filosunun örgütün genel gücü açısından kritik bir rol oynadığını ve gelecekte müttefikler arasında işbirliği sağladığını belirtti.

Büyükelçi Flake, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa da değinerek, Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği kararlı destekten bahsetti. Ayrıca, Türk diplomatların Karadeniz Tahıl Girişimi aracılığıyla küresel gıda güvenliğini sağlama çabalarını öne çıkardı. Flake, Türkiye’nin diyalog kurma yeteneğinin eşsiz olduğunu ve Ankara’nın dünya genelinde nüfuzunu ve ekonomik gücünü kullanma umudunu dile getirdi. Türkiye’nin Gazze’deki çatışmanın çözümünde rol oynayabileceğini ve Sahraaltı Afrika ile Orta Asya’da Çin’e alternatif olduğunu belirtti.

Jeff Flake, ABD-Türkiye savunma ortaklığının önemine vurgu yaparak, Türk savunma sanayisinin ABD savunma tedarik zincirinin ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti. Ayrıca, Türk savunma sanayisiyle yapılan ortaklıkların gelecekte ABD’nin kritik mühimmat stoklarını güçlendireceğini ifade etti.

Jeff Flake, Teksas’ta bir Türk savunma firmasından satın alınan üç mühimmat hattının ABD Savunma Bakanlığı tarafından inşa edildiğini açıkladı. Flake, gelecek yıl itibariyle ABD-Türkiye savunma ortaklığının etkisiyle, Teksas’taki bu fabrikada üretilecek Amerika’da üretilen 155 mm’lik mermilerin %30’unun olacağını öngördü.

Türkiye’nin ABD’nin “vazgeçilmez bir müttefiki” olduğunu vurgulayan Flake, Deseret News için kaleme aldığı makalede, Kongre’nin Türkiye’nin F-16 satın alımını onaylama kararına da değindi.

Flake, Türkiye’nin F-16 filosunun NATO’nun gücü açısından kritik öneme sahip olduğunu belirterek, Rusya-Ukrayna Savaşı’na dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye’nin oynadığı rolü vurgulayarak, diplomatlarının Karadeniz Tahıl Girişimi’ni müzakere ederek küresel gıda güvenliğini sağlamak adına önemli adımlar attığını ifade etti.

Amerikan Büyükelçisi, Türkiye’nin dünya genelinde nüfuzunu, tarihi bağlarını ve ekonomik gücünü kullanma yeteneğine vurgu yaparak, Türkiye’nin diyalog kurma becerisinin eşsiz olduğunu belirtti. Flake, Türkiye’nin Gazze’deki ihtilafın çözümünde potansiyel bir rol oynayabileceğine dikkat çekti ve Türkiye’nin Sahraaltı Afrika ve Orta Asya’da Çin’e alternatif bir seçenek sunabileceğini dile getirdi.

Flake, ABD-Türkiye ilişkilerinin önemine vurgu yaparak, 23 milyar dolarlık F-16 anlaşmasının yanı sıra, Türkiye’nin savunma sektöründeki dönüşümüne değindi. Türk savunma sanayisi ile ortaklık yaparak kritik mühimmat stoklarını artırdıklarını belirtti.

Jeff Flake, Türkiye’nin ABD-Türkiye savunma ortaklığı sayesinde gelecek yıl ABD’de üretilen 155 mm’lik mermilerin %30’unun Teksas fabrikalarından gelmesinin beklendiğini aktardı. Flake, ticari havacılığa geçerek Türk Hava Yolları’nın ABD’de yeni rotalar açmasını ve Boeing filosunu genişletmesini beklediklerini ifade etti.

Flake, ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıklara da değinerek, DEAŞ’a karşı yaklaşımlarının her zaman uyumlu olmadığını ancak Türkiye’nin DEAŞ karşıtı koalisyonun önemli bir parçası olduğunu söyledi. İki ülkenin ortak çıkarlar doğrultusunda iş birliği yapmaya devam edeceklerini belirtti ve Türkiye’ye F-16 satışının Kongre tarafından onaylanmasının önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe