ABD ve uluslararası ortaklar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeleri desteklemeye devm ediyor
ABD ve uluslararası ortaklar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeleri desteklemeye devm ediyor
//

ABD ve uluslararası ortaklar, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeleri desteklemeye devm ediyor

2 mins read

ABD ve uluslararası ortaklar, Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı depremlerden sağ kurtulanları desteklemeye devam ediyor.

20 Mart’ta ABD hükümeti, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) aracılığıyla bölgedeki deprem müdahalesi için ek 50 milyon dolarlık insani yardım duyurdu ve müdahale için toplam ABD desteğini 235 milyon doların üzerine çıkardı.

Yeni fon, 50.000’den fazla insanı öldüren ve en az 3 milyonu yerinden eden 6 Şubat depremlerinin travmasından kurtulan insanlara yardım etmek için gıda yardımı, güvenli su, sanitasyon, barınak ve temel ihtiyaçların yanı sıra psikososyal destek sağlamaya devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri yardımı, Avrupa Komisyonu ve İsveç’in Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı’nın ortak ev sahipliğinde Brüksel’de düzenlenen ve 7,5 milyar dolar insani yardım toplayan Türkiye ve Suriye Halkları için Birlikte Uluslararası Bağışçılar Konferansı sırasında duyurdu .

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel 21 Mart’ta yaptığı açıklamada, AB önderliğindeki bağış toplama çabalarını alkışlayarak, “ABD, Türkiye ve Suriye’de etkilenenleri desteklemeye devam edecek” dedi. “Bu büyük ihtiyaç döneminde uluslararası ortaklarımızdan gelen sürekli desteği memnuniyetle karşılıyor ve teşvik ediyoruz.”

İşte Amerika Birleşik Devletleri ve uluslararası ortakların yardım ettiği çeşitli yollar.

Amerika Birleşik Devletleri, yardım sağlamak için BM kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere uluslararası ve ulusal ortaklarla birlikte çalışır. Yukarıda, 1 Mart’ta Suriye’nin A’zaz kentinde afetler nedeniyle yerinden edilmiş ailelerin kaldığı bir kampa erzak geliyor.

7 Mart’ta ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry Flake, ABD Savunma Bakanlığı’na ait bir sahra hastanesinin Türkiye Sağlık Bakanlığı’na bağışlandığını duyurdu. ABD ordusu, USAID’in desteğiyle, Türk hükümetinin talebi üzerine Hatay’daki Mustafa Kemal Üniversitesi arazisine hastaneyi inşa etti.

UNICEF, Türkiye ve Suriye’de depremlerden etkilenen çocuklara okullar kuruyor ve destek oluyor. Yukarıda, bir UNICEF çalışanı 23 Şubat’ta Suriye’nin Lazkiye kentinde yerlerinden edilmiş ailelere barınak olarak hizmet veren bir stadyumda çocuklarla oyun oynuyor. Amerika Birleşik Devletleri, UNICEF’in en büyük fon sağlayıcısıdır.

Amerikalılar ayrıca, Türkiye Filantropi Fonları ve yerinden edilmiş Suriyelileri destekleyen Chicago merkezli kar amacı gütmeyen Karam Vakfı gibi yardım kuruluşları ve CIDI.org gibi web siteleri aracılığıyla deprem yardımı için milyonlarca dolar bağışladı. Bağışlar, yukarıda Türkiye’de yardım dağıtan Suriye Amerikan Tıp Derneği, Relief International ve Karam Vakfı gibi yardım kuruluşlarını desteklemektedir.

ABD, USAID aracılığıyla, 19 Şubat’ta Türkiye’nin güneyinde dağıtıldığı görülen battaniyeler, barınak ve hijyen kitleri de dahil olmak üzere 816.000 kilogram yardımı uçurmak için BM Uluslararası Göç Örgütü ile birlikte çalıştı. Malzemeler her iki Türkiye’de de depremden etkilenen insanlara ulaştı.

ABD iş dünyası, 13 Şubat’ta Türkiye’de yardım malzemelerini boşaltırken görülen BM kuruluşları, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi ve İslami Yardım ABD de dahil olmak üzere depreme müdahale eden uluslararası kuruluşlara 111 milyon dolardan fazla taahhütte bulundu.

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe