ABD, JFK suikastı soruşturmasıyla ilgili 1500 belge yayınladı!
ABD, JFK suikastı soruşturmasıyla ilgili 1500 belge yayınladı!

ABD, JFK suikastı soruşturmasıyla ilgili 1500 belge yayınladı!

3 mins read

Ulusal Arşivler Çarşamba günü, ABD hükümetinin 1963’te John F Kennedy suikastına ilişkin soruşturmasıyla ilgili yaklaşık 1.500 belgeyi kamuoyuna açıkladı .

Gizli yazışmaların, dahili notların ve diğer belgelerin ifşa edilmesi, Joe Biden tarafından Ekim ayında belirlenen bir son tarihi karşılıyor ve hükümetin elindeki kayıtların serbest bırakılmasını gerektiren federal bir tüzüğe uygun. Ek belgelerin gelecek yıl kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Kayıtların, 22 Kasım 1963’te Kennedy’nin Dallas’ta Lee Harvey Oswald tarafından öldürülmesiyle ilgili olaylara ilişkin kamuoyunun anlayışını kökten yeniden şekillendirebilecek ifşaatlar içerdiğine dair doğrudan bir belirti yoktu.

Ancak en son belge dilimi, yine de, Kennedy’nin öldürülmesinden on yıllar sonra, soğuk savaşın zirvesinde, postayla sipariş tüfeği olan sorunlu bir genç adamın bir suikasttan yalnızca sorumlu olduğuna şüphe duyan tarihçiler ve diğerleri tarafından hevesle bekleniyordu. bu Amerikan tarihinin akışını değiştirdi.

Belgeler arasında Oswald’ın daha önce ifşa ettiği ancak hiçbir zaman tam olarak açıklanmayan Mexico City’deki Sovyet ve Küba büyükelçiliklerine yaptığı ziyaretleri tartışan CIA kabloları ve notları ile suikasttan sonraki günlerde Küba’nın Kennedy’nin öldürülmesine karışma potansiyeline ilişkin tartışmalar yer alıyor.

Bir CIA kablosu, Oswald’ın Mexico City’deyken Sovyetler Birliği’ni ziyaret etmek için vize istemek için Sovyet büyükelçiliğini nasıl aradığını anlatıyor. Ayrıca Küba büyükelçiliğini ziyaret etti, görünüşe göre Küba’yı ziyaret etmesine ve orada Sovyet vizesi için beklemesine izin verecek bir seyahat vizesiyle ilgileniyordu. 3 Ekim’de, suikasttan bir aydan fazla bir süre önce, Teksas sınırındaki bir geçiş yoluyla ABD’ye geri döndü.

Kennedy’nin öldürülmesinden sonraki gün tarihli başka bir not, Mexico City’de ele geçirilen bir telefon görüşmesine göre, Oswald’ın o Eylül ayında Sovyet büyükelçiliğindeyken bir KGB subayı ile iletişim kurduğunu söylüyor.

Kennedy öldürüldükten sonra, Meksikalı yetkililer, Oswald’ın iletişim kurduğu Küba büyükelçiliğinin Meksikalı bir çalışanını tutukladı ve kabloya göre Oswald’ın “bir komünist ve Castro hayranı olduğunu iddia ettiğini” söyledi.

“Yalnızca Gizli Gözler” olarak işaretlenmiş bir CIA belgesi, ABD hükümetinin o zamanki Küba lideri Fidel Castro’ya suikast düzenleme planlarının izini sürüyor ve 1960’da “Küba içindeki bağlantılarla suç yeraltı dünyasının kullanımını içeren” bir komplo da dahil.

Başka bir belge, Oswald’ın New Orleans’ta yaşarken, bir Associated Press muhabirinin Castro ile yaptığı ve Castro’nun ABD’nin Küba’yı ele geçirmesi halinde cezalandırılacağı konusunda uyardığı bir röportajın yerel gazetede yayınlanmasından herhangi bir şekilde etkilenip etkilenmediğini tartıyor. liderler.

Yeni dosyalar, büronun Kennedy suikastıyla ilgili komplo teorilerinde sıkça adı geçen Santo Trafficante Jr ve Sam Giancana gibi büyük mafya şahsiyetlerini soruşturma ve gözetleme çabaları hakkında birkaç FBI raporunu içeriyor.

Kennedy soruşturmasının yanı sıra, Küba ve Sovyetler Birliği’ni gözetlemek için kullanılan yöntemler, ekipman ve personel gibi şeyler hakkında sayfalarca esrarengiz ayrıntılar içeren, 1960’ların karşı casusluğunun küçük ayrıntılarıyla ilgilenen bilim adamlarının veya herkesin ilgisini çekecektir. Mexico City’deki büyükelçilikler.

Donald Trump, FBI ve CIA’den gelen endişeler nedeniyle 2017’de yüzlerce kaydın yayınlanmasını engellerken, “potansiyel olarak geri dönüşü olmayan zararı” gösterdi. Buna rağmen , o zaman yaklaşık 2.800 başka kayıt yayınlandı.

1964’teki Warren komisyonu, Oswald’ın tek silahlı kişi olduğu sonucuna vardı ve 1979’daki bir başka kongre soruşturması, CIA’in dahil olduğu teorisini destekleyecek hiçbir kanıt bulamadı. Ancak diğer yorumlar devam etti.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe