ABD gıda kooperatifleri yerel halkın iyi yaşamasına yardımcı oluyor
ABD gıda kooperatifleri yerel halkın iyi yaşamasına yardımcı oluyor
/

ABD gıda kooperatifleri yerel halkın iyi yaşamasına yardımcı oluyor

2 mins read

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gıda kooperatifleri, ulusal zincirler tarafından işletilen daha yaygın bakkalların aksine, yerel alışverişçilere aittir.

Yerel vatandaşlar katılmak için bir ücret ödediklerinde, alışveriş ayrıcalıkları ve bir yönetim kurulu için oy kullanma veya yönetim kurulu üyeliği için aday olma hakkı kazanırlar.

Ulusal Kooperatif İş Birliği CLUSA International’ın ( NCBA CLUSA ) sözcüsü Elizabeth Lechleitner, “Üyeler kurulları seçiyor, bu yüzden çok demokratik – bir üye, bir oy” dedi.

Gıda kooperatifi panoları ürün standartlarını belirler. Örneğin, işlenmiş gıdalar veya şekerli içecekler yerine daha sağlıklı gıdalar sağlamanın yollarını kodlayabilirler.

Washington‘un Maryland banliyösünde bulunan Takoma Park Silver Spring Co-op’a katılmak 100 dolara mal oluyor. Alışveriş yapanlar ücreti taksitler halinde ödeyebilirler. Yerel organik ürünleriyle tanınan bu kooperatif, Meksika pirinç içeceği horchata ve helva denilen Orta Doğu susam tohumu bazlı tatlı da dahil olmak üzere benzersiz ürünlerin satışında da uzmanlaşmıştır.

Ekonomik faydalar

Amerika Birleşik Devletleri’nde, NCBA CLUSA üyesi olan National Co+op Grocers’a bağlı gıda kooperatifi mağazaları 1,3 milyon üye sahibine hizmet vermektedir. National Co+op Grocers, ülke genelinde 218 mağazaya bağlıdır. Kombine olarak, bu mağazalar yıllık 2,4 milyar dolarlık satış rapor ediyor. Ancak birçok kooperatif, kârlarını artırmak yerine, fiyatları düşürerek veya topluluklarına yatırım yaparak iyi finansallara tepki verir.

Maryland kooperatifinden Community Engagement Müdürü Chloe Thompson, oradaki üyelerin aylık indirim yoluyla %10 indirim aldığını söylüyor. National Co+op Grocers’a göre, ABD gıda kooperatiflerinin %40’ı ihtiyaca dayalı indirimler sunuyor (bazı kooperatifler, düşük gelirli Amerikalılar için bakkaliye sübvansiyonu sağlayan federal bir yardımın dolar değerini ikiye katlıyor).

Sosyal değer

Yine de Thompson, “[koop] ​​üyeliğin faydalarının ekonomik bir indirimden daha derin olduğunu düşünüyorum” diyor.

NCBA CLUSA hükümet ilişkileri direktörü Kate LaTour’a göre, kooperatifler kırsal Amerika’ya ve daha az ana akım ve uygun fiyatlı marketlerin bulunduğu şehirlerdeki dezavantajlı bölgelere, sakinlerin taze yiyecek sıkıntısı çekebilecekleri yerlere doğru genişliyor. Bazı kooperatifler, daha sağlıklı gıda sağlamanın yanı sıra, topluluklarında beslenme ve sağlık dersleri sunarak zindeliği artırıyor, diyor.

Diğer kooperatifler, mahalle beyzbol takımlarına veya seçmen kayıt kampanyalarına sponsor olur. Bazıları, bunu yapmak için topluluk fikirli projelere katılmaya istekli herhangi bir üyeye ödeme yapar.

Kooperatifler uluslararası insani davaları bile ele alıyor . Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinden kısa bir süre sonra, Ulusal Kooperatif Bakkalları, Ukrayna kooperatif topluluğu için fon toplamak amacıyla Kooperatif Geliştirme Vakfı ve NCBA CLUSA’ya katıldı.

National Co+op Grocers CEO’su CE Pugh, “Üyeliğin gerçek değeri, bu mağazayı sevmeniz ve öz sermayenizi yatırmaya ve bir sahip ve katılımcı olmaya istekli olmanızdır – bu, bu mağazayı burada tutar,” dedi. “[Yerel sahip-üyeler] olmadan bu mağaza olmaz.”

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe