ABD eyaletleri neler? Amerika'da kaç tane eyalet var? Amerika eyaletleri hangileri?
ABD eyaletleri neler? Amerika'da kaç tane eyalet var? Amerika eyaletleri hangileri?
///

ABD eyaletleri neler? Amerika’da kaç tane eyalet var? Amerika eyaletleri hangileri?

2 mins read

Amerikan devletleri merakla gündeme alındı. İnsanlar ABD eyaletlerinin sayısını ve isimlerini öğrenmek istedi. Peki Amerika Birleşik Devletleri’nde hangi eyaletler var ve Amerika Birleşik Devletleri’nde kaç eyalet var?

Amerika Birleşik Devletleri veya Amerika Birleşik Devletleri eyaletleri, birbirleriyle siyasi bir birlik oluşturan 50 eyalettir. Her eyalet bir coğrafi alan üzerinde idari yargı yetkisine sahiptir ve egemenliği federal hükümetle paylaşır. Egemenlik her eyalet ve federal hükümet arasında paylaşıldığından, Amerikalılar hem federal cumhuriyetin hem de içinde yaşadıkları eyaletin vatandaşlarıdır. Eyalet vatandaşlığı ve ikameti esnektir ve bir eyaletten diğerine geçiş için herhangi bir hükümet iznine gerek yoktur. Yukarıdaki kuralın istisnaları, şartlı tahliye hükümlüleri ve boşanmış ebeveynlerin velayeti paylaşan çocukları gibi hakları belirli bir mahkeme kararı ile sınırlandırılanlardır.

Amerika Birleşik Devletleri, Batı Yarımküre’de Pasifik Okyanusu ile Atlantik Okyanusu arasında yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, eyaletler ve bir federal bölgeden oluşan federal bir anayasal cumhuriyettir. Alan 9.8 milyon kilometrekaredir. Bu nedenle, arazi alanı açısından dünyanın dördüncü büyük ülkesidir. Aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri 328,2 milyondan fazla nüfusa sahip ve onu dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi yapıyor. Washington, DC, hem Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti hem de federal bölgesidir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en kalabalık şehir New York’tur. Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, Amerikan Devletleri Örgütü ve NATO gibi dünya örgütlerinin kurucu üyesidir.

Bir il valisi tarafından yönetilen ve idarede belirli bir derecede özerkliğe sahip idari birime vilayet denir. Devlet; Avusturya, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin ana idari birimini oluşturmaktadır. Bazı federal ülkelerin devlet yapısında, eyaletlerin kendi özyönetimleri vardır. Bu hükümetlerde valiler veya başbakanlar halk tarafından seçilir ve valiler de ülkenin anayasal kurallarına göre merkezi hükümet tarafından atanabilir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde her eyaletin valileri halk tarafından seçilir. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin kuruluşundan bu yana eyaletlerin sayısı zaman içinde artmış ve kurallar sürekli değişmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nin eyaletlerini merak edenleri sizler için derledik.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 50 eyalet var. Bu devletler birbirleriyle siyasi ittifaklar kurarlar. Her eyalet bir coğrafi bölge içinde yürütme gücüne sahiptir. Ayrıca, egemenlikleri federal hükümete aittir. Bu nedenle, Amerikalılar federal hükümetin ve yaşadıkları eyaletin vatandaşları olarak kabul edilirler. Devletin vatandaşları arasında ikamet değişikliği esnektir. Bir eyaletten diğerine geçmek için izin gerekli değildir. Ancak, mahkeme kararının kuralları şartlı tahliye edilen suçluların çocukları ve vasileri için geçerlidir.

Anayasaya göre devletlerin çeşitli yetki ve hakları vardır. Daha önce yerel kolluk kuvvetleri, eğitim, sağlık hizmetleri, altyapı, eyalet içi iş düzenlemeleri ve yerel ulaşım gibi konular eyaletlerin sorumluluğundaydı. Bu alanlar artık federal hükümet tarafından düzenlenmektedir.

Bu eyaletlerin sakinleri, Senato ve Temsilciler Meclisi’nden oluşan federal Kongre’de temsil edilir. Her eyaletin Senato’da iki senatörü vardır. Temsilciler Meclisi üyeleri tek üyeli seçim bölgelerinden seçilir. Bu temsilciler, en son on yıllık anayasal nüfus sayımına göre belirlenen oranlarda eyaletler arasında dağıtılır. Ayrıca, her eyalet, devlet başkanını seçen Seçim Kuruluna seçmen gönderme hakkına sahiptir. ABD eyaletleri şunlardır:

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ EYALETLERİ ŞUNLARDIR

Alabama
Alaska
Arizona
Arkansas
Kaliforniya
Colorado
Connecticut
Delaware
Florida
Georgia
Hawaii
Idaho
Illinois
Indiana
Iowa
Kansas
Kentucky
Louisiana
Maine
Maryland
Massachusetts
Michigan
Minnesota
Mississippi
Missouri
Montana
Nebraska
Nevada
New Hampshire
New Jersey
New Mexico
New York
Kuzey Karolina
Kuzey Dakota
Ohio
Oklahoma
Oregon
Pensilvanya
Rhode Island
Güney Karolina
Güney Dakota
Tennessee
Teksas
Utah
Vermont
Virginia
Washington
Batı Virginia
Wisconsin
Wyoming

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe