//

30 NİSAN ULUSLARARASI DÜNYA CAZ GÜNÜ: Uluslararası Dünya Caz Günü nedir, nasıl kutlayabiliriz?

4 mins read

UNESCO’nun öncülük ettiği etkinlik, bugün müzik türünü ve onun dünyanın her köşesindeki insanları birleştirme yönündeki rolünü öne çıkarıyor.

Başkanlığını ve liderliğini UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay ve UNESCO Kültürlerarası Diyalog Elçisi ve Herbie Hancock Caz Enstitüsü Başkanı olarak görev yapan efsanevi caz piyanisti ve bestecisi Herbie Hancock üstleniyor.

Herbie Hancock, (April 12, 1940) American jazz musician, bandleader, and composer.

Audrey Azoulay, (August 4, 1972) Director-General of the UNESCO

Uluslararası Caz Günü, her yıl 30 Nisan’da düzenli olarak etkinliklerle kutlanan bu uluslararası sanat formu, “barışı, kültürler arası diyaloğu, çeşitliliği ve insan haklarına ve insan onuruna saygıyı teşvik etmek; ayrımcılığın ortadan kaldırılması; cinsiyet eşitliğini teşvik etmek; ve ifade özgürlüğünün desteklenmesini, tüm dünyadaki toplulukları, okulları, sanatçıları, tarihçileri, akademisyenleri ve caz tutkunlarını caz ve onun kökleri, geleceği ve etkisini kutlamak ve öğrenmek için bir araya getirmeyi,  kültürlerarası diyalog ve karşılıklı anlayış ihtiyacına ilişkin farkındalığın arttırılmasını ve uluslararası işbirliğini ve iletişimi güçlendirmeyi amaçlıyor.

International Jazz Day 2024UNESCO – Jazzday.com

Bu yılki etkinlik dört gün boyunca 190’dan fazla ülkede kutlanıyor; Küresel Ev Sahibi şehir Fas’ın Tanca şehri olacak.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, “Tangier’in belirlenmesi, Afrika kıtasındaki bir şehrin dünyanın en büyük ve en önemli caz kutlaması olan Uluslararası Caz Günü’ne ilk kez ev sahipliği yapması anlamına geliyor” dedi.

 Şimdi sizlere sunacağımız linkteki ekte çok sayıda etkinlik, eğitim programı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Aynı zamanda Tanca’nın yeni Sanat ve Kültür Sarayı’nda bugün YouTube, Facebook, Birleşmiş Milletler ve UNESCO üzerinden yayınlanacak bir All-Star Küresel Konseri de gerçekleşecek.

Caz müziğin ruhuna uygun olarak Uluslararası Caz Gününü nasıl kutlayabileceğinize dair öneriler sunarak köşe yazımızı sonlandırıyoruz. Uluslararası Caz Gününüz kutlu olsun!

–  Facebook ve Instagram gönderilerinizde veya çok sevdiğiniz aile üyelerinize, arkadaşlarınıza caz müziği tarihinde yeri büyük olan sanatçılarımızın eserlerini paylaşabilirsiniz.

 İşte hayranı olduğumuz ve listenizde  olması gereken Caz sanatçılarımız ve eserlerinden paylaşabileceğiniz önerilerden bazıları:

“Herbie Hancock- Watermalon Man”:

– Ella Fitzgerald and Duke Ellington “It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing)”

“Miles Davis & John Coltrane – Kind of blue:”

“Louis Armstrong – What A Wonderful World”:

– “Billie Holiday – I Love You Porgy (Chelsea At Nine) 1959″ :

– “Dizzy Gillespie Quintet-(Jazz 625) 1966″ :

– “Sarah Vaughan – Misty (Live from Sweden) Mercury Records 1964″:

– En sevdiğiniz caz sanatçılarının bir veya daha fazlasından müzik satın alın. İTunes’dan, Amazon‘dan ya da yerel plak mağazanızdan satın almak harikadır, ancak en iyi ihtimalle Bugünlerde yaşayan çoğu sanatçı kendi müziklerini kendi web sitelerinde satıyor. Birçoğu müzisyenler için harika bir araç olan Bandcamp’ı kullanıyorlar. Doğrudan onlardan satın alırsanız sanatçılar çok daha fazla para kazanıyor böylelikle Caz müziği kültürünün yaşamasına sizlerde katkıda bulunabilirsiniz.

– Canlı olarak Caz müziği dinleyip deneyimleyebileceğiniz etkinliklere gidebilirsiniz! Bu gece değilse bile bu hafta sonu dışarı çıkın ve yerel caz mekanlarından birini destekleyin. Müzisyenlerin sana ihtiyacı var, mekanların sana ihtiyacı var, sahnenin sana ihtiyacı var! Canlı müzik seyircisi olmadan müzik hayatta kalamaz. Ve oradayken bir CD satın alabilirsiniz.

Caz müziği gezegenin her yerinde canlı ve gelişmeye devam ediyor. İster New York, Kansas City, Seattle, Kalamazoo veya Bergen’de olun, etrafınızda müzik oluyor! Caz müziğini destekleyecek bir şeyler yapma girişiminde bulunun; müzik gelişmeye devam edecektir. Ayrıca müzikle birlikte sizlerde kültürel olarak zenginleşecek, canlanacak ve büyüleneceksiniz.

Ülkemizde Garanti BBVA Konserleri kapsamında Uluslararası Dünya Caz Gününü kutlayabilirsiniz:

– Garanti BBVA Etkinlikleri hakkında bilgi için:

Garanti BBVA Caz Söyleşileri | Türk Popundan Türkiye’nin İlk Caz Albümü Caz Semai’sine Kadar Müziğe Adanmış Bir Ömür: Nino Varon.

 31. İstanbul Caz Festivali kapsamında, Garanti BBVA sponsorluğunda ve Salt Beyoğlu ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Garanti BBVA Caz Sohbetleri serisinin ilki, moderatörlüğünü müzik yazarı ve eleştirmeni Murat Meriç’in üstleneceği, yapımcı, besteci ve müzisyen Nino Varon’un katılımıyla gerçekleşecek. aynı zamanda Türkiye’nin ilk caz albümü “Caz Semai”nin de prodüktörüdür. Etkinliğin dili Türkçedir.

https://caz.iksv.org/tr/otuzbirinci-istanbul-caz-festivali-2024/garanti-bbva-caz-sohbetleri-turkce-pop-tan-jazz-semai-ye-bir-muzik-insani-nino-varonhttps://jazzday.com/listing/garanti-bbva-jazz-talks-a-life-devoted-to-music-from-turkish-pop-to-turkeys-first-jazz-album-jazz-semai-nino-varon/

5/5 - (45 votes)

Özlem Şafak

17 Ekim 1990 Tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. Babası Mehmet ŞAFAK'ın TRT İzmir Radyosu TSM Ses Sanatçısı olması dolayısı ile müzikle doğup büyüdü. İzmir Yaşar Üniversitesi'nin Opera bölümünün yetenek sınavını burslu olarak kazanıp, ilk yıl eğitimini Opera Bölümünde tamamladı. Daha sonraki yıllarında ise Caz Bölümünün açılmasıyla Caz Vokal Bölümüne geçiş yaptı. Üniversite eğitimi süresince Caz Vokal, Klasik armoni, Piano, Flüt, Caz Armonisi, Caz Tarihi ve Caz Ritmleri, Caz Ensemble ve Improvisation dersleri alarak Üniversite'nin ilk Caz Bölümü eğitimi alan öğrencilerinden olarak başarılı bir şekilde yarım dönem erken mezun oldu. YouTube Kanalında, Pandemi döneminde Cover Videoları hazırlayıp müzikseverlerle paylaştı. Müzik hayatına şu anda kendi beste çalışmaları ve konserler ile devam etmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe