William Thomson kimdir? William Thomson hayatı ve biyografisi!

1 min read

Kelvin, Kelvin sıcaklık ölçeğini geliştiren İskoç bir matematikçi ve fizikçiydi.

William Thomson 26 Haziran 1824’te Belfast’ta doğdu. Matematik profesörü olan babası tarafından öğretildi. 1832’de aile, Thomson’ın 10 yaşından itibaren üniversiteye gittiği Glasgow’a taşındı, ardından Cambridge ve Paris üniversitelerinde okudu. 1846’da Glasgow’da doğal felsefe profesörü oldu, 50 yıldan fazla bir süre boyunca tutacağı bir yazı.

Glasgow’da Thomson, İngiltere’de ilk fizik laboratuvarını kurdu. Elektromanyetizma ve termodinamik başta olmak üzere birçok farklı alanda öncüydü. Faraday ile birlikte elektromanyetik alan kavramının tanıtımından sorumluydu. Termodinamikte Thomson, konunun öncüleri Nicolas Carnot ve James Joule’nin çalışmalarını özümsedi ve geliştirdi. Çalışmasının en önemli sonuçlarından biri mutlak sıfır sıcaklık fikriydi – buna dayanan ölçek onun adını aldı.

Çalışmaları boyunca Thomson’un öncelikli hedefi bilimin pratik kullanımıydı. Günün önemli bir pratik sorunu olan denizaltı telgrafisi çalışmalarıyla ün kazandı. Kelvin, 1857-1858 ve 1865-1866’da Atlantik telgraf kablolarının döşenmesinde bilimsel bir danışman olarak çalıştı ve 1866’da şövalye edildi. Deniz meselelerine olan ilgisi aynı zamanda bir denizci pusulası geliştirmesi ve gelgit yaratması için ona ilham verdi. makine ve derinlik ölçme ekipmanı. Birçok elektrikli alet icat etti ve Glasgow’daki evi ilk elektrik ışığıyla aydınlandı.

Thomson, 1892’de Largs Baron Kelvin unvanıyla (Kelvin, Glasgow Üniversitesi’nin yakınında akan küçük bir nehirdi) ve 1890’dan 1895’e kadar Kraliyet Cemiyeti’nin başkanıydı. 17 Aralık 1907’de Ayrshire’da öldü, İskoçya ve Westminster Manastırı’na gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe