William Rufus kimdir? William Rufus hayatı ve biyografisi!

1 min read

Kirli teninden dolayı William Rufus olarak bilinen Fatih William’ın üçüncü oğluydu (William I) ve İngiliz tahtını ondan devraldı.

William 1056 civarında doğdu ve çocukluğu hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmiyor. 1087’deki ölümünde William, asıl mirası Normandiya Dükalığı’nın en büyük oğlu Robert Curthose’ye miras bıraktı. İngiltere’yi Eylül 1087’de taç giydiği üçüncü ve en sevdiği oğlu William’a verdi. 1088’de William, dayısı Bayeux’un Odo’sundan esinlenerek, Robert lehine bir baronial isyanla karşılaştı. Fakat Robert ortaya çıkamadı ve isyan yakında çöktü. 1089’da Normandiya’ya hak iddia etti ve Robert’a karşı savaştı ve yenilgiye uğradı ve ikincil bir role indirgendi. 1096’da Robert, Haçlı Seferi’ne giderek Normandiya’yı William’a (10.000 marka) ipotek ettirdi ve bu da İngiltere’de ağır ve çok dirençli bir vergi tahsil ederek para topladı.

William İskoçya’dan muhalefetle karşılaştı ve 1091’de İskoç Kralı Malcolm III’ü üstünlüğünü kabul etmeye zorladı. Malcolm Kasım 1093’te isyan etti, ancak William’ın kuvvetleri ordusunu Alnwick yakınında ezdi ve Malcolm öldürüldü. Daha sonra William İskoç krallarını vassal olarak korudu.

William’ın da kilise ile zor ilişkileri vardı. Piskoposları gelirlerinden faydalanmak için boş tuttu ve 1093’ten Canterbury Başpiskoposu Anselm ile çok sayıda tartışmaya vardı. Anselm, 1097’de papanın tavsiyesini almak için Roma’ya gittiğinde William mülklerini ele geçirdi.

2 Ağustos 1100’de William avlanırken bir okla vurulduğunda öldü. Bir kaza olarak kabul edildi, ancak bir suikast olabilirdi. Avcısı olduğu iddia edilen Walter Tirel’in, tahtını hemen Henry I olarak ele geçiren William’ın küçük kardeşi Henry’nin emriyle hareket ettiği öne sürüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe