Vincent van Gogh kimdir? Vincent van Gogh hayatı ve biyografisi!

1 min read

Van Gogh, yaşamı boyunca geniş ölçüde takdir edilmemesine rağmen, günümüzde en tanınmış post-Empresyonist ressamlardan biridir.

Vincent Van Gogh 30 Mart 1853’te bir papazın oğlu olan Hollanda’nın güneyindeki Zundert’te doğdu. 1869 yılında, uluslararası bir sanat ticaret firmasının Lahey şubesinde çalışarak ilk işini üstlendi. Van Gogh’un hayatının geri kalanında devam eden bir yazışma olan küçük kardeşi Theo’ya yazmaya başladı.

Van Gogh’un işi onu Londra ve Paris’e götürdü, ancak işle ilgilenmedi ve 1876’da işten çıkarıldı. Kısa bir süre önce İngiltere’de bir öğretmen oldu ve daha sonra güney Belçika’daki bir maden topluluğunda vaiz olan Hıristiyanlıkla derinden ilgilendi.

1880’de 27 yaşındayken sanatçı olmaya karar verdi. Hareket etti, kendine çizmeyi ve boyamayı öğretti ve Theo’dan mali destek aldı. 1886’da Van Gogh Paris’te Theo’ya katıldı ve arkadaş olduğu Degas, Toulouse-Lautrec, Pissarro ve Gauguin gibi birçok sanatçı ile tanıştı. Onun tarzı Empresyonizm etkisi altında önemli ölçüde değişti, daha hafif ve daha parlak hale geldi. Bu dönemde çok sayıda otoportre çizdi.

1888’de Van Gogh güney Fransa’da Provence’a taşındı ve ünlü ‘Ayçiçekleri’ serisini boyadı. Gauguin’i kendisine katılmaya davet etti, ancak kısa sürede kavga etmeye başladılar ve bir gece, Van Gogh Gauguin’i bir ustura ile tehdit etti. Sonra derinden pişmanlık duydu ve sonra kendi kulağının bir kısmını kesti.

Bu, Van Gogh’u hayatının geri kalanında etkileyen akıl sağlığı sorunlarının ilk ciddi işaretiydi. Psikiyatri hastanelerinde zaman geçirdi ve atalet dönemleri, depresyon ve inanılmaz derecede yoğun sanatsal aktivite arasında değişti, çalışmaları çevresindeki kırsalın yoğun renklerini ve güçlü ışığını yansıtıyordu.

27 Temmuz 1890’da yine depresyondan muzdarip olan Van Gogh kendini vurdu. İki gün sonra öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe