/

Ulusal Caz Ayı: ABD’de Nisan ayı demek, caz ayı demek. Öyleyse Ulusal Caz Ayı’nda caz müziği ve caz müzisyenleriyle ilgili her şeyi kutlamaya hazır olun!

3 mins read

Ulusal Caz Ayı’nın tarihi öncelikle caz müziğinin tarihiyle başlamalı! 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan caz müziği, klasik müziğin Afrika ve köle kültürüne ait halk şarkılarıyla yorumlanması ve iç içe geçmesiyle başladı. Blues ve ragtime seslerinden gelişerek ulusal, bölgesel ve yerel müziklerden, yerel kültürlerden farklı tarzların ortaya çıkmasına neden oldu. Ulusal Caz Ayı (National Jazz Appreciation Month) her yaştan insanı caza katılmaya, müzik çalışmaya, konserlere katılmaya, radyoda ve kayıtlardan caz dinlemeye, caz hakkında kitaplar okumaya ve daha fazlasına teşvik etmeyi ve teşvik etmeyi amaçlamaktadır. New Orleans, ragtime, blues, marş ve diğer müzik türlerinin karışımının yaratıldığı cazın evi olarak kabul ediliyor. Caz müziğinin popülaritesi bu dönemden itibaren arttı ve senkoplu ritimleri, doğaçlama sesleri ve karmaşık armonileriyle tanındı.

Cazın kuruluşundaki büyük isimlerden bazıları arasında Charlie Parker, Duke Ellington, Miles Davis, John Coltrane ve Louis Armstrong yer alıyor. Pek çok kişi, “Pops” veya “Satchmo” olarak da adlandırılan Louis Armstrong’un caz müziğinin gelişimindeki en önemli müzisyenlerden biri olduğunu söyleyebilir. Armstrong, pürüzlü sesi ve sesindeki çekiciliğiyle scat’ı popüler hale getirdi böylelikle Ella Fitzgerald gibi geleceğin müzisyenlerinin önünü açmış oldu.

Louis Armstrong, (Ağustos 4, 1901 – Temmuz, 6 1971)

Ella Fitzgerald, (Nisan 25, 1917 – Haziran 15, 1996)

1980 yılı, Louisiana Caz Federasyonu tarafından oluşturulan Caz Farkındalık Ayı’nı getirdi. Kutlama cazın mirasını ve tarihini tanımayı amaçlıyor. Daha sonra Ulusal Caz Ayı, 2001 yılında Smithsonian Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi küratörü John Edward Hasse tarafından kuruldu.

John Edward Hasse, (Kasım 20, 1948)

Başlangıçta Ella Fitzgerald Yardım Vakfı tarafından finanse edilen JAM (Jazz Appreciation Month), caz sahnesini destekliyor ve her yaştan caz müziğinin takdir edilmesini teşvik ediyor. Nisan ayı’nın seçilmesindeki en önemli sebep ise pek çok ünlü caz sanatçısı bu ayda doğmuş olmasıdır.

Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Billie Holiday ve Herbie Hancock gibi sevilen isimler de dahil olmak üzere pek çok caz müzisyeninin Nisan ayı doğum günleridir.

Duke Ellington, (Nisan 29, 1899 – Mayıs 24, 1974)

Billie Holiday, (Nisan 7, 1915 – Temmuz 17, 1959)

Herbie Hancock, (April 12, 1940)

Tür içinde üretilen farklı müzik tarzları, caz müziğinin tarihi figürlerine ışık tutmaya yardımcı oluyor. Ayrıca genç nesillere müzik dünyasına dalma ve caz müzik endüstrisinde kariyer yapmayı hedefleme konusunda ilham verebilmektedir.

Şimdi sizlere Caz Ayı’nı kutlamanız için yollar sunuyoruz ve ardından sizler için derlemiş olduğumuz bu ay içerisinde olmak üzere her an keyifle Caz Müziğini deneyimleyebileceğiniz listemizle birlikte köşe yazımızı sonlandırıyoruz.

Öyleyse şimdi  Ulusal Caz Ayı’nda caz müziği ve caz müzisyenleriyle ilgili her şeyi kutlamaya hazır olun!

 – Yeni caz müziği türü, müzisyenler, albümler arayın ve keşfedin.

– En sevdiğiniz müzikleri, müzisyenleri veya yeni bulduklarınızı arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınızla paylaşın.

– Caz dinleme oturumlarına ev sahipliği yapın.

– Favori müzisyenlerinizi veya gruplarınızı sosyal medyada takip edin. Böylelikle sevdiğiniz Caz Müzisyenlerin konserlerini, albümlerini kaçırmamış olursunuz.

– Yerel bir konser salonunda, sahne sanatları organizasyonunda, kilisede, okulda, kolejde veya caz topluluğunda caz konserine veya Jam Session’a (Bkz. Doğaçlama Caz Dinletisi) katılın.

– En sevdiğiniz caz müzisyenlerinden birinin biyografisini, caz şiirini, başka bir caz kitabını okuyun (kurgu ya da kurgu dışı) veya hayatını konu alan filmleri izleyin.

– Yerel bir caz radyo istasyonunu veya çevrimiçi radyo istasyonunu veya çalma listesini dinleyin.

– En sevdiğiniz caz şehrine, caz müzesine veya bir müzisyenin doğum yerine veya mezarlığına  yolculuk yapın.

– Bir caz belgeseli, filmi veya performansını izleyin.

– Güne bir Caz müziği ile başlayın, gün içerisinde bir Caz Müziği seçerek yolculuğunuzu gerçekleştirin veya günün sonunda günün yorgunluğunu gidermek için bir Caz Müziği seçerek günün yorgunluğunu giderin.

– Yerel caz topluluğuna katılın (Eğer yoksa bir tane düzenleyin!)

– Çevrimiçi veya basılı olarak bir caz dergisine veya başka bir yayına abone olun.

– Favori bir müzisyenin onuruna veya genel olarak cazı kutlamak için caz temalı bir parti düzenleyin.

Caz  Ayı’nda dinlenebilecek harika önerilerin olduğu liste ile köşe yazımızı sonlandırıyor keyifli bir Caz Ayı geçirmenizi diliyoruz.

5/5 - (24 votes)

Özlem Şafak

17 Ekim 1990 Tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. Babası Mehmet ŞAFAK'ın TRT İzmir Radyosu TSM Ses Sanatçısı olması dolayısı ile müzikle doğup büyüdü. İzmir Yaşar Üniversitesi'nin Opera bölümünün yetenek sınavını burslu olarak kazanıp, ilk yıl eğitimini Opera Bölümünde tamamladı. Daha sonraki yıllarında ise Caz Bölümünün açılmasıyla Caz Vokal Bölümüne geçiş yaptı. Üniversite eğitimi süresince Caz Vokal, Klasik armoni, Piano, Flüt, Caz Armonisi, Caz Tarihi ve Caz Ritmleri, Caz Ensemble ve Improvisation dersleri alarak Üniversite'nin ilk Caz Bölümü eğitimi alan öğrencilerinden olarak başarılı bir şekilde yarım dönem erken mezun oldu. YouTube Kanalında, Pandemi döneminde Cover Videoları hazırlayıp müzikseverlerle paylaştı. Müzik hayatına şu anda kendi beste çalışmaları ve konserler ile devam etmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe