Saç boyaları zararlı mıdır? Saç boyalarının yan etkileri neler?

1 min read

Saç boyalarına karşı oluşan alerjik deri tepkileri, kozmetik ürünler nedeniyle oluşan tepkilerin yaklaşık %7’sini oluşturur. Bunlar, kulak ve saç diplerinde görülen orta şiddetteki eritemden başlayıp tıbbi müdahale gerektiren göz kapaklarının ve yüzün şişmesine kadar değişmektedir. Kalıcı olmayan saç boyaları irritan ve alerjik kontakt dermatite neden olabilmektedir. Ancak yarı kalıcı saç boyalarının para boyaları içermesi nedeniyle alerjik kontakt dermatite neden olacağı özellikle vurgulanmaktadır.

Metalik boyalarda kullanılan kurşun asetat temas dermatite neden olabilir. Saç renginin açılması sırasında kullanılan karışımın, saça verdiği hasarın yanı sıra, deride
irritasyona, alerjik hassasiyete ve saç dökülmesine neden olduğu vurgulanmaktadır. Özellikle saç renginin açılmasında H2O2’le beraber kullanılan amonyum persülfatın, alerjik kontakt dermatite neden olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle saç ve saçlı deri sağlığı için saç boyaları gereğinden fazla saçta bekletilmemelidir. Buna önemle dikkat edilmelidir.

Her kimyasalın alerjik bir reaksiyonu söz konusu olabilir. Özellikle ilk kez boya uygulaması yaptıracak kişiye mutlaka alerji testi yapılmalıdır.

Alerji testinde kullanılacak kimyasaldan bir miktar sıvı kulak arkasına veya dirseğin iç kısmına sürülür. En az 24-48 saat bekletilerek reaksiyon gözlenir.

Kimyasal maddeler cilt üzerinde kaşınma, kızarıklık, su kabarcıkları, kanama vb. görüntüler ortaya çıkarabilir.

İstenmeyen reaksiyonlar gözlendiğinde bol su ile yıkanarak kimyasal madde uzaklaştırılmalıdır.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe