Otuz Yıl Savaşları tarihi nedir? Savaşın sebepleri ve sonuçları!

6 mins read

Otuz Yıl Savaşları, esas olarak Orta Avrupa’da savaşan bir 17. yüzyıl dini çatışmasıydı. Askeri savaşların yanı sıra çatışmanın neden olduğu kıtlık ve hastalıktan kaynaklanan 8 milyondan fazla kayıpla, insanlık tarihinin en uzun ve en acımasız savaşlarından biri olmaya devam ediyor. Savaş, 1618’den 1648’e kadar sürdü ve Kutsal Roma İmparatorluğu’nu oluşturan Katolik ve Protestan devletler arasında bir savaş olarak başladı. Bununla birlikte, Otuz Yıl Savaşları geliştikçe, din hakkında daha az ve nihayetinde Avrupa’yı hangi grubun yöneteceği hakkında daha fazla oldu. Sonunda, çatışma Avrupa’nın jeopolitik çehresini ve toplumdaki din ve ulus-devletlerin rolünü değiştirdi.

Otuz Yıl Savaşlarının Nedenleri

İmparator II. Ferdinand’ın 1619’da Kutsal Roma İmparatorluğu’nun devlet başkanlığına geçmesiyle birlikte dini çatışmalar alevlenmeye başladı. Ferdinand II’nin ilk eylemlerinden biri, din özgürlüğü Augsburg Barışı’nın bir parçası olarak verilmiş olmasına rağmen, imparatorluğun vatandaşlarını Roma Katolikliğine bağlı kalmaya zorlamaktı.

1555’te Reform’un temel taşı olarak imzalanan Augsburg Barışı’nın temel ilkesi, “kimin diyarı, onun dini” idi ve bu, krallık içindeki devletlerin prenslerinin kendi alanlarında Lutheranizm/Kalvinizm veya Katolikliği benimsemelerine izin verdi. Bu, Köln Savaşı (1583-1588) ve Julich Veraset Savaşı (1609) dahil olmak üzere alevlenmeler olmasına rağmen, 60 yıldan fazla bir süredir Kutsal Roma İmparatorluğu içindeki iki inancın halkları arasındaki kaynayan gerilimi etkili bir şekilde yatıştırdı.

Yine de, Kutsal Roma İmparatorluğu o zamanlar Avrupa’nın çoğunu kontrol etmiş olabilir, ancak esasen yarı özerk devletler veya beylikler topluluğuydu. Habsburg Hanedanı’ndan olan imparatorun yönetimleri üzerinde sınırlı bir yetkisi vardı.

Prag’ın Korunması

Ancak Ferdinand’ın din konusundaki kararnamesinden sonra, günümüz Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki Bohem soyluları, Ferdinand II’yi reddetti ve 1618’de temsilcilerini Prag Kalesi’ndeki bir pencereden atarak memnuniyetsizliklerini gösterdiler. Prag’ın Savunmasızlaştırılması (fenestrasyon: bir binadaki pencereler ve kapılar), İsveç ve Danimarka-Norveç’in desteğini alan Bohem eyaletlerinde açık isyanın ve Otuz Yıl Savaşlarının başlangıcıydı.

Bohem İsyanı

Ferdinand II’nin dini özgürlüklerini ellerinden alma kararına yanıt olarak, Kutsal Roma İmparatorluğu’nun esas olarak Protestan olan kuzey Bohemya devletleri, zaten gevşek bir şekilde yapılandırılmış bir alanı daha da parçalayarak ayrılmaya çalıştılar.

Otuz Yıl Savaşları’nın sözde Bohemya İsyanı’nın ilk aşaması, 1618’de başladı ve gerçek bir kıta çatışmasının başlangıcı oldu. Savaşın ilk on yılı boyunca, Bohem soyluları, şimdi Almanya olan Protestan Birliği devletleriyle ittifaklar kurarken, II. Ferdinand, Katolik yeğeni İspanya Kralı IV. Phillip’in desteğini aradı.

Kısa süre sonra, her iki taraf için de ordular, günümüz Avusturya’sında ve doğuda, Osmanlı İmparatorluğu askerlerinin Bohemyalıların yanında (sultana ödenen yıllık aidatlar karşılığında) Polonyalılara karşı savaştığı Transilvanya’da olmak üzere birçok cephede acımasız savaşlara girişti. kim Habsburgların tarafındaydı.

Katolik Zaferleri

Batıda, İspanyol ordusu, II. Ferdinand’ı destekleyen günümüz Almanya, Belçika ve Fransa’daki ulus devletler olan sözde Katolik Birliği ile aynı hizadaydı. En azından başlangıçta, II. Ferdinand’ın kuvvetleri başarılı oldu, doğudaki ve kuzey Avusturya’daki isyanı bastırdı ve Protestan Birliği’nin dağılmasına yol açtı. Ancak, Danimarka-Norveç Kralı IV. Christian’ın desteğini Protestan devletlerinin arkasına attığı batıya doğru çatışmalar devam etti. Bununla birlikte, İskoçya’dan gelen askerlerin yardımıyla bile, Danimarka-Norveç orduları, Kuzey Avrupa’nın çoğunu imparatora bırakarak II. Ferdinand’ın güçlerine düştü.

Gustav Adolf

Ancak 1630’da Gustavus Adolphus’un önderliğindeki İsveç, kuzey Protestanların tarafını tuttu ve ordusunun Katolik kuvvetleri geri itmeye ve Protestan Birliği tarafından kaybedilen toprakların çoğunu geri kazanmaya yardım etmesiyle savaşa katıldı. İsveçlilerin desteğiyle Protestan zaferleri devam etti. Ancak, Gustavus Adolphus 1632’de Lutzen Savaşı’nda öldürüldüğünde, İsveçliler kararlılıklarının bir kısmını kaybettiler.

Tahmini 50.000 askerden oluşan ordusunu II. Ferdinand’a, ele geçirilen herhangi bir bölgeyi yağmalama özgürlüğü karşılığında sağlayan Bohem asilzade Albrecht von Wallenstein’ın askeri yardımını kullanarak yanıt vermeye başladı ve 1635’te İsveçliler mağlup edildi.

Ortaya çıkan sözde Prag Barışı, kuzeydoğu Almanya’nın Lutheran/Kalvinist hükümdarlarının topraklarını korudu, ancak günümüz Avusturya’sında ve Çek Cumhuriyeti’nde güney ve batıdakileri korumadı. Son bölgelerdeki dini ve siyasi gerilimler yüksek kalmaya devam ederken, çatışmalar devam etti.

Fransız Katılımı

Fransızlar, Katolik olsalar da, Habsburgların rakipleriydi ve Prag Barışının hükümlerinden memnun değillerdi. Böylece, Fransızlar 1635’te çatışmaya girdi. Ancak, en azından başlangıçta, orduları, 1637’de yaşlılıktan öldükten sonra bile, II. Ferdinand’ın kuvvetlerine karşı baskın yapamadı. Bu arada, imparatorun halefi ve oğlu III. Protestan ittifakı ve İspanya ve Kutsal Roma İmparatorluğu’nun güçleri önümüzdeki birkaç yıl boyunca bir çıkmazdaydı.

1640’ta Portekizliler İspanyol yöneticilerine karşı ayaklanmaya başladılar ve böylece Kutsal Roma İmparatorluğu adına askeri çabalarını zayıflattılar. İki yıl sonra İsveçliler savaşa yeniden girerek Habsburg güçlerini daha da zayıflattı.

Otuz Yıl Savaşları İle Gelen Değişim

Ertesi yıl, 1643, onlarca yıl süren çatışmada çok önemliydi. O yıl, Danimarka-Norveç yeniden silahlandı, bu sefer Habsburglar ve Kutsal Roma İmparatorluğu’nun yanında savaştı. Aynı zamanda, Fransız hükümdarı Louis XIII öldü, tahtı 5 yaşındaki oğlu Louis XIV’e bıraktı ve Paris’te bir liderlik boşluğu yarattı. Sonraki yıllarda, Fransız ordusu birkaç önemli zafer kazandı, ancak özellikle 1645’teki Herbsthausen Savaşı’nda önemli yenilgiler aldı. Yine 1645’te İsveçliler Viyana’ya saldırdı, ancak şehri Kutsal Roma İmparatorluğu’ndan alamadılar.

Prag Kalesi Ele Geçirildi

1647’de Octavio Piccolomini liderliğindeki Habsburg kuvvetleri İsveçlileri ve Fransızları şimdiki Avusturya’dan geri püskürtmeyi başardı. Ertesi yıl, Prag Muharebesi’nde -Otuz Yıl Savaşlarının son önemli çarpışması- İsveçliler Prag Kalesi’ni Kutsal Roma İmparatorluğu’nun güçlerinden ele geçirdiler (ve kaledeki paha biçilmez sanat koleksiyonunu yağmaladılar), ancak başaramadılar. şehrin büyük kısmını ele geçir. Bu zamana kadar, sadece Avusturya toprakları Habsburgların kontrolü altında kaldı.

Westphalia Barışı

1648 boyunca, çatışmadaki çeşitli taraflar, Avrupa için önemli jeopolitik etkileri olmasa da, Otuz Yıl Savaşlarını fiilen sona erdiren Westphalia Barışı adı verilen bir dizi anlaşma imzaladılar. Örneğin, savaştan zayıf düşen İspanya, Portekiz ve Hollanda cumhuriyeti üzerindeki kontrolünü kaybetti. Barış anlaşmaları ayrıca Almanca konuşulan Orta Avrupa’daki eski Kutsal Roma İmparatorluğu devletlerine daha fazla özerklik verdi.

Otuz Yıl Savaşlarının Mirası

Nihayetinde tarihçiler, Westphalia Barışı’nın modern ulus-devletin oluşumu için zemin hazırladığına, savaşa katılan ülkeler için sabit sınırlar oluşturduğuna ve bir devletin sakinlerinin o devletin yasalarına tabi olmasını etkili bir şekilde kararlaştırdığına inanıyorlar. laik veya dini başka herhangi bir kuruma değil.

Bu, Avrupa’daki güç dengesini kökten değiştirdi ve Katolik Kilisesi ile diğer dini grupların siyasi meseleler üzerindeki etkisinin azalmasına neden oldu. Otuz Yıl Savaşları’ndaki çatışmalar ne kadar acımasız olsa da çatışmanın yol açtığı kıtlık ve özellikle şiddetin parçaladığı bölgelerde hızla yayılan bir hastalık olan tifüs salgını nedeniyle yüz binlerce insan öldü. Tarihçiler ayrıca şüpheli bir halk o sırada Avrupa’daki acıları “manevi” nedenlere bağladığından  ilk Avrupa cadı avlarının savaş sırasında başladığına inanıyor .

Savaş aynı zamanda Avrupa kıtasındaki topluluklarda “öteki” korkusunu besledi ve farklı etnik kökenlere ve dini inançlara sahip olanlar arasında, bugüne kadar bir dereceye kadar devam eden duygular arasında artan bir güvensizliğe neden oldu.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe