Ketler kimdir? Keltlerin tarihi, yaşamları ve inançları!

4 mins read

Keltler, benzer bir dili, dini inançları, gelenekleri ve kültürü paylaşan Orta Avrupa kökenli bir kabileler topluluğuydu. Kelt kültürünün MÖ 1200 gibi erken bir tarihte gelişmeye başladığına inanılıyor Keltler göç yoluyla Batı Avrupa’ya -İngiltere, İrlanda, Fransa ve İspanya dahil- yayıldı. Mirasları, dillerinin ve kültürlerinin izlerinin bugün hala belirgin olduğu İrlanda ve Büyük Britanya’da en belirgin olmaya devam ediyor.

Keltlerin varlığı ilk olarak MÖ yedinci veya sekizinci yüzyılda belgelendi. O zamanlar güney Avrupa’nın çoğunu yöneten Roma İmparatorluğu , Keltlere barbar anlamına gelen “Galli” adını verdi.

Bununla birlikte, Keltler (sert bir “c” veya “k” sesiyle telaffuz edilir) barbarlardan başka bir şey değildi ve kültürlerinin ve dillerinin birçok yönü yüzyıllar boyunca hayatta kaldı.

Keltler Nereden Geldi?

MÖ 3. yüzyılda, Keltler, günümüz İrlanda ve Büyük Britanya da dahil olmak üzere, Alp dağlarının kuzeyindeki Avrupa kıtasının çoğunu kontrol etti.

Roma İmparatorluğu Avrupa kıtasında genişlerken, Kelt kültürünün hayatta kalmasına ve gelişmesine izin verilen Avrupa’nın batı kıyısındaki bu adalardır. MÖ birinci yüzyılda Jül Sezar’ın saltanatı ile başlayarak , Romalılar Keltlere karşı askeri bir kampanya başlattılar, onları binlerce kişi öldürdü ve Avrupa anakarasının çoğunda kültürlerini yok etti.

Sezar’ın Roma orduları bu sırada İngiltere’yi işgal etmeye çalıştılar, ancak başarısız oldular ve böylece Kelt halkı burada bir vatan kurdu. Sonuç olarak, kültürel geleneklerinin çoğu günümüzde bile İrlanda, İskoçya ve Galler’de belirginliğini koruyor.

Galatyalılar

Birkaç kabile, Kelt halkının daha büyük nüfusunu oluşturuyordu. Gerçekten de Galyalılar, Galyalılar, Britanyalılar, İrlandalılar ve Galatyalıların hepsi Kelt kabileleriydi.

Galatyalılar, bugün İspanya’nın kuzeyi olan Asturias bölgesinin çoğunu işgal ettiler ve hem Romalılar hem de Moors’un istila girişimlerine başarıyla karşı koydular, ikincisi günümüz güney İspanya’sının çoğunu yönetti.

Galat geleneğinin kanıtları bugün bölgede kalır. Galatyalıların torunları, genellikle İskoçya ve İrlanda gibi daha iyi bilinen Kelt bölgeleriyle ilişkilendirilen bir enstrüman olan gayda eşliğinde eski açık hava danslarına katılıyor. Ek olarak, bölge bayrağını “Cruz de la Victoria” (Kelt haçına benzer) olarak adlandırılan bir Kelt sembolü süslüyor.

Galatlar ayrıca İspanya’nın kuzeybatı kıyısındaki bir bölge olan yakındaki Galiçya’ya da yerleştiler.

Britanyalılar

Britanyalılar ve Galyalılar, günümüz Fransa’sının kuzeybatı köşesine, bugün Brittany olarak bilinen bölgeye yerleştiler. Bölge, Fransa’nın geri kalanından coğrafi olarak izole olduğu için bölgede Kelt geleneği varlığını sürdürdü ve birçok festival ve etkinlik, kökenlerini Kelt zamanlarına kadar takip edebilir.

Fransız “Bretonları”nın çoğu ayrıca kuaför (“dantel şapkalar” anlamına gelir) adı verilen geleneksel Kelt şapkaları takar ve bölge sakinlerinin kabaca dörtte biri Galce’ye benzer bir Kelt dili olan Bretonca konuşur. Sezar’ın Britanya’yı işgali başarısız olmasına rağmen, MS birinci yüzyılda Sezar’ın öldürülmesinin ardından Romalılar sonunda Britanyalılara başarılı bir saldırı düzenlediler.

Aslında, Romalılar , MS 120’de, günümüzde İngiltere ve İskoçya arasındaki sınırın yakınında bulunan Hadrian Duvarı’nı (bugün hala ayaktadır) inşa ettiler .

Kelt Dilleri

Keltler tarafından Cymru olarak adlandırılan Galler’de ana dil olan Galce bir Kelt dilidir ve bölgede hala yaygın olarak konuşulmaktadır. Cornwall’da (İngiltere’nin en batıdaki ilçesi ve Galler yakınlarında), bazıları (çok azı olsa da) Galce ve Bretonca’ya benzeyen Cornish konuşur.

Ve İskoçya’da, bir azınlık tarafından da olsa Kelt dili İskoç Galcesi hala konuşulmaktadır ve British Broadcasting Corporation’ın (BBC) yerel iştiraki , bölgenin Kelt adı olan BBC Alba olarak bilinir.

Tabii ki, İskoçya’nın tartışmasız en iyi bilinen müzik aleti olan gayda da kökenlerini Kelt zamanlarına kadar takip edebilir.

Kelt Dini

MS beşinci yüzyılda Romalılardan şimdi İngiltere’yi alan ne Romalılar ne de Anglo-Saksonlar İrlanda’yı başarılı bir şekilde işgal edebildiler. Bu, oraya yerleşen Kelt kabilelerinin, yani Gaels ve İrlandalıların hayatta kalmasını ve kültürlerinin gelişmesine izin verdi.

Ne zaman Hıristiyanlık ile İrlanda geldi Aziz Patrick 432 AD, birçok Kelt gelenekleri “yeni” din dahil edildi. Aslında, bazı tarihçiler tarafından, Gaellerin dini liderleri Druidlerin topluca öldürülmesinin ardından Katolikliğin adada baskın din olarak devraldığı söyleniyor. Bununla birlikte, Hıristiyanlığın yeni keşfedilen önemine rağmen, Kelt kültürünün izleri devam etmektedir. İrlanda’nın ulusal sembolü olan yonca (yeşil, üç uçlu bir yaprak), Katolik geleneğinin “Kutsal Üçlü”nü temsil eder: Baba (Tanrı), oğul (İsa Mesih) ve Kutsal Ruh.

Kelt haçı, bölgenin Katolik haçına benzersiz yaklaşımını temsil ediyor. Ayrıca, Cu Chulainn efsanesi gibi birçok Kelt folklor hikayesi İrlanda’da hala anlatılmaktadır. Galce gibi, İrlandaca Gal dili de bir Kelt dilidir. İngilizlerin İrlanda’yı sömürgeleştirdiği 19. yüzyılda Galce büyük ölçüde ortadan kalktı, ancak dil ülkenin batı kesiminde hala konuşuluyor.

Kelt Tasarımları

Avrupa çapında, Keltler, karmaşık taş oymacılığı ve ince metal işçiliği dahil olmak üzere birçok sanatsal yenilikle ödüllendirildi. Sonuç olarak, altın, gümüş ve değerli taşlardan yapılmış eserlerdeki ayrıntılı Kelt tasarımları, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki müze koleksiyonlarının önemli bir parçasıdır.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe