Amerika Vizesi için Gerekli Evraklar Nedir? Amerika Vizesi için Hangi Evraklar Lazım?
Amerika Vizesi için Gerekli Evraklar Nedir? Amerika Vizesi için Hangi Evraklar Lazım?

Netflix’in İçerik Üretimi

4 mins read

Netflix, bilhassa son yıllarda sadece televizyon değil ayrıca da film endüstrisinin değişimine ön ayak olmuştur. Artık diziler ve filmler laptoplardan, cep telefonlarından süre ve mekân sınırı olmaksızın izlenmiştir. Bundan dolayı Netflix gibi platformlara, eşzamanlı saatte rekabet edebilecek bir televizyon kanalı veya sinema salonları kalmamaya başlamıştır. Böylece Netflix orijinal içerikler geliştirme şansı bulmuştur. Onlar da platformda ortalama televizyon ve sinema izleyicisini yakalamak yerine geniş bir yelpazede farklı dizi ve film projelerine yer vermiştir. Netflix’e üye olan aboneler, çok uzun tekrarlamaları ve reklamları görmeden diziler ve filmler izlemektedir. Normal yayın gerçekleştiren bir TV kanalı bir hafta içerinde toplamda 168 saate kadar yayın yaparken Netflix sayısız dizileri ve filmleri benzer günde üyeleriyle paylaşmaktadır. Böylelikle seyirciler de bir dizinin bazı bölümlerini ve film içeriklerini hemen izleme şansına sahip olmaktadır.

NRK1 isimli Norveç’te yayın yapan TV kanalı Lilyhammer dizisini 25 Ocak tarihinde ilk defa izleyiciye sunmuştur. 2012’de Lilyhammer isimli televizyon dizisine kısmen ekonomik olarak destekleyen Netflix, 2 Şubat tarihinde yayınlanan dizinin ilk 8 bölümlük kısmı kullanıcılar tarafından ulaşılabilmiştir. Daha sonra dizinin tüm bölümleri yalnızca Netflix üzerinden kullanıcısıyla buluşmaya devam etmiştir. Böylece “Netflix Originals” platformuna has dizilerin ve filmlerin temeli atılmış olmuştur. Lillyhammer dizisinin Netflix’te yayınlanması Netflix’in gelecek yıllarında birçok diziye ve filme ilham vereceğini ortaya koymuştur.

Şubat 2013’te Netflix orijinal içeriğini yayınlamaya başlamıştır. Tamamen Netflix’te yayınlanan, başrolünü Kevin Spacey’in üstlendiği ve David Fincher’ın yönettiği, House of Cards dizisi, eleştirmenlerin beğenisini kazanarak, izleyiciden olumlu tepki almış ve sektörün dikkatini çekmiştir. Bu iki diziyle birlikte Netflix orijinal program yöntemini belirlemiştir. Netflix görüntüleyici tercih verilerinden oluşan seri haline getirilmiş dizileri, filmleri ve programları ile izleyicilerin ne zaman ve nasıl televizyon izlemesi üzerinde kontrol etme isteğini kolaylaştırmıştır.

Netflix, Şubat 2013’te yayınlanan ve bir saat süren politik dram türündeki House of Cards dizisinden başlayarak kütüphanesi için orijinal içerik almaya başlamıştır. Netflix, haftalık bölüm sürüm modelini terk ederek orijinal serisinin tüm sezonunu yayınlayacak bir model benimsemiştir. Sonuç olarak, Netflix yeni bir izleme davranışına yol açarak izleyicilerin dizinin bir sezonun tamamını bir oturuşta izlemesine de neden olmuştur.

Televizyon ve sinemadan farklı olarak Netflix, televizyonun geçici programına (az sayıda yayınla sınırlı içeriğe sahip) veya sinemada gösterilmesi için çok kısa bir dağıtım penceresine bağlı olmamıştır. Bunun yerine, abonelerin aralarından seçim yapabilmesi için abonelerine bir içerik kataloğu sunmuştur. Böylece abonelere daha fazla seçenek bırakan televizyon ve sinemanın etkisini deneyimlemek yerine, abonelerin platformdan izlemek istedikleri içeriği almalarını sağlayarak onlara daha fazla seçenek kazandırmıştır.

2013 Primetime Emmy Ödülleri’nde Netflix, House of Cards dizisi, büyük bir ödül töreninde üç ödül kazanan ve 14 adaylık alarak Emmy Ödülleri’nde ödül kazanan ilk dijital platform olmuştur. Netflix, internet platformu özgürlüğü dâhilinde Orange is the Black dizisini 2013 yılında içeriğine dâhil etmiştir. Ayrıca Netflix internet televizyon programlarında içerik kısıtlaması olmamasından dolayı, farklı komedi türündeki dizileri de üretmiştir. Bunlar 2013’te yayınlanan Arrested Development, 2014’te yayınlanan Bojack Horseman, 2015’te yayınlanan Grace and Frankie ve Unbreakable Kimmy Schmidt dizileri olmuştur.

Netflix, Hemlock Grove dizisini 19 Nisan 2013 tarihinde piyasaya çıkararak House of Cards, Orange is the New Black, Arrested Development dizileriyle birlikte iyi bir başarı yakalamıştır. Aslında, dizinin ilk izleyici kitlesi House of Cards dizisinin ilk sezon izleyicisinden bile daha büyük bir izleyicisi kitlesine sahip olmuştur. Marco Polo adlı yeni bir dizi içeriği üreten Netflix, gerçekten küresel anlamda içerik ürettiği ilk baskı olmuştur. House of Cards dizisiyle markasını dünyaya yaymak konusunda başarılı olan Netflix. Hemlock Grove dizisiyle de özellikle İskandinav ülkelerinde ve Latin Amerika’da (bölgenin korku türüne olan tutkusu nedeniyle) çok başarılı olmuştur. Öte yandan Marco Polo, Netflix’in küresel genişleme yönündeki en önemli içeriği olmuş ve bu nedenle en başından beri uluslararası bir içerik olarak tasarlanmıştır. Bu vesileyle farklı bir ekip, özel bir anlatı türü ve gerçekten küresel bir üretime uygun içerik yapısı ile Marco Polo dizisi, küresel bir izleyici kitlesiyle yazıldığı düşünülmüştür. Dizinin ilk bölümü için Netflix, 90 milyon dolarlık bütçeyle 26 farklı dilde konuşan 800 kişilik bir ekip kiralamıştır.

Marco Polo dizisiyle ilk kez Amerika dışına çıkan Netflix, 2015 yılında Narcos dizisinin özellikle Kolombiya olmak üzere Güney Amerika ülkelerinde yapımını üstlenerek ikinci defa Amerika dışında orijinal içerik üretmiştir. Yine bu dönemde Fransa’da üretilen Marseille dizisi ile Japonya’da üretilen Altier ve Hibana dizileri Netflix’in uluslararası arenada adını duyurmasını sağlamıştır. Netflix’in uluslararası yapımları iki şekilde açıklanabilir: Birincisi, Netflix, evrensel çekiciliği olan hikâyeleri, genellikle politik, entrika ve ailesel çekişme konusu olan hikâyeleri seçmektedir. İkincisi, bu evrensel hikâyeleri yerel yaratıcılar ve yerel set ekibi, yerel dil ve mekânlarda yapımlarını konumlandırmaktadır. Bunların her ikisini de uygulayan Netflix, küresel içeriğin iki yönlü yolunu yaratmıştır. Şirket, uluslararası alanda dağıtılan Hollywood içeriği yerine, dünyanın her yerinde kabul edilen yerel içeriği uluslararası bir kitleye yaymıştır.

Netflix, 2015 yılında 48 orijinal dizi ve özel içerikle 475 saat içerik yayınlamıştır. 2016 yılında platform üzerinde 126 orijinal dizi, show ve film içeriği yer almıştır. Aynı yıl Netflix orijinal içeriğe 6 milyar ABD doları para harcamıştır. 2017 yılında ise, Netflix orijinal içerikler sayesinde 93 Emmy Ödülü Adaylığı elde etmiştir.

Rıfat Erkek

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe