Lev Troçki kimdir? Lev Troçki hayatı ve biyografisi!

1 min read

Troçki, Rusya’daki Bolşevik iktidarı ele geçirmesinde, Sovyet komünist yönetiminin ilk aşamalarında sadece Vladimir Lenin’den sonra önemli bir figürdü. Ancak Lenin’in ölümünü takip eden güç mücadelesinde Joseph Stalin’e kaybetti ve sürgündeyken öldürüldü.

Troçki, 7 Kasım 1879’da Ukrayna’nın Yanovka kentinde Rusya’nın bir parçası olan Lev Davidovich Bronstein’da doğdu. Babası müreffeh bir Yahudi çiftçiydi. Troçki, genç olarak yeraltı faaliyetlerine katıldı. Kısa süre sonra tutuklandı, hapsedildi ve Sosyal Demokrat Parti’ye katıldığı Sibirya’ya sürgün edildi. Sonunda Sibirya’dan kaçtı ve önümüzdeki 15 yılın çoğunu Londra’da bir büyü de dahil olmak üzere yurtdışında geçirdi.

1903’te Sosyal Demokratlar ayrıldı. Lenin ‘Bolşevik’ (çoğunluk) fraksiyonunun liderliğini üstlenirken, Troçki ‘Menşevik’ (azınlık) fraksiyonunun bir üyesi oldu ve ‘kalıcı devrim’ teorisini geliştirdi. Şubat 1917’de Petrograd’da devrimin patlak vermesinden sonra Rusya’ya geri döndü. Lenin’le daha önce anlaşmazlıklara rağmen, Troçki Bolşeviklere katıldı ve aynı yıl komünist iktidarı ele geçirmede belirleyici bir rol oynadı. Yeni hükümetteki ilk görevi, Almanya ile barış koşullarını müzakere ederken bulduğu yabancı komiserdi. Daha sonra savaş komutanı oldu ve bu sıfatla, iç savaşta Beyaz Rus kuvvetlerine karşı hakim olan Kızıl Ordu’yu inşa etti. Troçki, Bolşevik rejimini canlı tutmada çok önemli bir rol oynadı. Kendisini Lenin’in varisi olarak gördü, ancak entelektüel küstahlığı onu birkaç arkadaş edinmişti ve Yahudi mirası da ona karşı çalışmış olabilir. Lenin hastalandığında ve öldüğünde, Troçki Stalin tarafından kolayca yenilebilirdi. 1927’de partiden atıldı. Bunu iç ve ardından yabancı sürgün izledi, ancak Troçki Stalin’i yazmaya ve eleştirmeye devam etti.

Troçki, 1936’da Meksika’ya yerleşti. 20 Ağustos 1940’ta, Ramon Mercader adlı bir suikastçı, Stalin’in emirlerine göre hareket etti, Troçki’yi bir buz toplamasıyla öldürdü ve ölümcül şekilde yaraladı. O ertesi gün öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe