Kısaca Amerika Birleşik Devletleri nedir?
Kısaca Amerika Birleşik Devletleri nedir?

Kısaca Amerika Birleşik Devletleri nedir?

1 min read

Toplam yüzölçümü 9.363.400 km2(50 eyalet dışında Pasifik ve Karayiplerdeki topraklarıyla 9.842.000km2; hatta bu bakımdan dünyanın üçüncü büyük ülkesi olduğu belirtiliyor) olan bu ülke yalnızca üç ülkenin -Rusya, Kanada ve Çin- arkasında kalmaktadır. 324 milyonu aşan nüfus miktarı bakımından da Çin ve Hindistan’dan sonra dünyada üçüncüdür.

ABD yönetim erkinin federal ve eyalet hükûmetleri arasında bölündüğü bir federal cumhuriyettir. Federal eyaletlerin (state) sayısı 50’dir ve bunlar gerek yüzölçümü gerekse nüfus bakımından değişik büyüklüklerdedirler. Alaska ve Hawaii dışındaki “eski” denilen eyaletler anakarada bitişik olarak yer almışlardır. Eyaletler county denilen yerel yönetim birimlerine ayrılmış durumdadırlar ama bunda da bazı değişik uygulamalar vardır: Louisiana’da yönetim birimleri parish adını taşır; Maryland, Missouri, Nevada ve Virginia’da eyaletlerin alt-birimlerini county’lerden bağımsız olarak ama onlarla birlikte şehirler oluşturur ve Alaska’da da nüfuslanmış alanlar borough denilen alt-birimlere bölünmüştür.

Türkiye’deki ilçeler gibi sayıları zaman zaman değişen bu alt-birimlerin hepsi birlikte alındığında, hâlen ABD’de 3.100 county ve buna denk düşen alt-birim bulunmaktadır (eyaletlerde sayıları değişir: Delaware’de en az, yani 3 county bulunurken, Teksas’da 254 tanedir).

Ülkenin ulusal başkenti District of Columbia, daha çok bilinen adıyla Washington D.C.’dir. Bu küçük eyalet 1790’da Maryland ve Virginia eyaletlerinin verdikleri topraklar üzerine kurulmaya başlanmış, fakat Virginia daha sonra (1847’de) verdiği toprakları geri almış ve günümüzün District of Columbia’sı yalnızca Maryland’in verdiği topraklar üzerinde büyümüştür. Ek olarak, ABD, Karayip Denizi’ndeki bazı küçük adaları da yönetmektedir ki bunların en büyüğü Puerto Rico’dur. Bundan başka, Pasifik’teki, en çok da Mikronezya’daki birçok küçük ada çeşitli siyasal ilişkilerle bu ülkeye bağlıdır.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe