//

Jose Mourinho; Tercümanlıktan taktiksel dehaya giden yol hayatından kısa bir kesit

3 mins read

Jose Mourinho, kazandığı başarılarla futbol dünyasının efsaneleri arasına girmiş teknik direktörler içindedir. Kariyeri tercümanlık ile başlayan Mourinho, sahip olduğu liderlik özellikleri ve taktik dehası sayesinde, yıllar içinde futbol tarihine adını kazımıştır. 

Futbol dünyasının en ironik teknik adamları içinde, Jose Mourinho ilk sıralarda gelmektedir. Portekizli teknik direktörün yaşamından kesitlere bakıldığında ise, tercümanlıktan teknik direktörlüğe uzanan kariyeri dikkat çekmektedir. Mourinho, 1963 yılında Portekiz’in Setubal şehrinde doğdu. Mourinho’nun futbola olan ilgisiyse, babasının ülkenin önemli kulüplerinden birinin kalecisi olmasından kaynaklanmaktadır. Ünlü teknik adam, profesyonel futbolculuğu birkaç sene yaptı. Mourinho Rio Ave ve Sesimbra kulüplerinde forma giydiği yıllarda çok iyi performans göstermemiştir. Mourinho, 1980 ile 1986 arasında oynadığı 51 maçta 11 gol atmıştır. Futbolculukta başarıyı elde edememesine karşın, hırslı kişiliği nedeniyle Mourinho futbolla bağını koparmamıştır.

İlk görevi, teknik direktör tercümanlığı oldu.

Jose Mourinho, futbolculuğu bırakmasının ardından Sporting CP takımında bir süre antrenörlük yapmıştır. Ancak Mourinho’nun yaşamını değiştiren asıl dönüm noktası, Sporting CP A Takımı teknik direktörü Bobby Robson’ın yardımcılığına getirilmesi olmuştur. Robson o dönemde İngilizce bilmiyordu, bundan dolayı Mourinho Portekizce-İngilizce çeviriler yapıyordu. Teknik direktörlük kariyerini, Robson’ın yardımcılığı döneminde inşa eden Portekizli, yıllar içinde taktik bilgisini geliştirmiş ve iyi bir lider olmanın özelliklerini öğrenmiştir. Robson’ın Sporting CP’den Barcelona’ya transfer olmasıysa yeni bir dönemin kapılarını açmıştır. Robson ile birlikte Barcelona’ya yardımcı antrenör olan Mourinho, burada dünyanın en büyük takımlarından Barcelona’da deneyim elde etme şansı bulmuştur. O dönemde Barcelona’da forma giyen futbol efsanesi Johan Cruyff ile birlikte çalışmak, Mourinho için önemli olmuştur.

Yabancı dil bilmenin avantajıyla futbol efsanesi oldu.

Jose Mourinho’nun kariyer serüvenini inceleyen online İngilizce kursu Preply analistlerine göre; Yabancı dil bilmenin ne denli kariyer fırsatları yaratabileceğinin canlı örneklerinden biri Jose Mourinho’dur.  Futbol dünyasında “dilbaz” lakabıyla bilinen teknik adam tam beş dil bilmektedir. Anadili Portekizce dışında Mourinho İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve İtalyanca bilmektedir. Kendisiyle yapılan röportajlarda özellikle İngilizce derslerinde diğer dillere göre daha çok zorlandığı ve sık sık özel İngilizce dersleri aldığını belirtmiştir. İngiltere’de görev yaptığı dönemde birçok İngilizce online konferanslar vermiştir. Tercümanlık kariyeri nedeniyle, akıcı seviyede yabancı dil konuşan Mourinho, kariyeri boyunca birçok yabancı takımı çalıştırdı. Ünlü teknik direktör Inter, Chelsea, Real Madrid gibi dünya devlerini çalıştırmış ve birçok başarı elde etmiştir. Teknik adamın müzesinde 26 kupa yer alırken, bu kupalar içinde 8 lig şampiyonluğu, 7 kupa şampiyonluğu ve 1 de UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yer almaktadır. Çalıştırdığı takımlarda farklı ülkelerden futbolcularla iletişimde olduğu için, yabancı dil bilgisi yönetim ve liderlik anlamında Moruinho’nun efsaneler arasına girmesini sağlamıştır. 

Başarılı kariyer inşa etmenin sırrı yabancı dil bilgisi

Futbol veya farklı alanlarda, yabancı dil bilmek her zaman avantajlıdır. Jose Mourinho gibi bir futbol efsanesinin, tercümanlıktan futbolun zirvesine uzanan hikayesinde belirleyici unsurlardan biri olmuştur. Preply tarafından yapılan araştırmalara göre, İngilizce ve diğer yabancı dilleri bilmek iş bulma, terfi ve uluslararası iş ilişkilerinde başarı sağlamada kritik rol oynadığı görülmüştür.. Bilgi ve fırsatlara erişmek, kültürel farkındalığın artmasıyla geniş vizyona sahip olmak, yabancı dil bilmekle çok daha ulaşılabilir olmaktadır. Son yıllarda uzaktan çalışma ve uzaktan eğitime ciddi oranda talep artışı olmuştur. Bu doğrultuda kullanıcıların online İngilizce kurslarına olan yaklaşımını olumlu yönde etkilemiştir.

5/5 - (5 votes)
Haber Oku
Tidings Globe