Jeff Flake kimdir? Jeff Flake biyografisi nedir? Jeff Flake görevi nedir?
Jeff Flake kimdir? Jeff Flake biyografisi nedir? Jeff Flake görevi nedir?

Jeff Flake kimdir? Jeff Flake biyografisi nedir? Jeff Flake görevi nedir?

5 mins read

Atanmış Büyükelçi Flake, 13 Temmuz 2021 tarihinde Başkan Biden tarafından ABD’nin Ankara Büyükelçiliğine aday gösterilmiştir.  Flake’in adaylığı 26 Ekim 2021 tarihinde ABD Senatosu tarafından onaylanmış; Flake 10 Aralık’ta Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in huzurunda yemin etmiş ve Ocak 2022’de Türkiye’ye gelerek görevine başlamıştır.

Atanmış Büyükelçi Flake, 2013-2019 yılları arasında Arizona Eyaleti’ni temsilen ABD Senatosu’nda Senatör olarak görev yapmış; 2001-2013 yılları arasında ise Arizona’yı Kongre Üyesi olarak temsil etmiştir.  Senato’da bulunduğu süre içinde Dış İlişkiler, Enerji ve Doğal Kaynaklar ve Yargı Komiteleri ile Yaşlı Hizmetleri Özel Komitesi’nde görev yapan Flake, Senato’da Afrika ve Küresel Sağlık Politikası ile Bilgi Gizliliği, Teknoloji ve Hukuk Alt Komitelerinin de başkanlığını yürütmüştür. ABD Temsilciler Meclisi’nde bulunduğu süre zarfında ise Tahsisat Komitesi’nde görev yapmıştır.

Flake son dönemde Arizona Devlet Üniversitesi’nde Seçkin Akademi Üyesi ve Brigham Young Üniversitesi’nin Sorensen Ahlaki ve Etik Liderlik Merkezi’nde Akademi Üyesi olarak görev almıştır. Flake, ayrıca Harvard Üniversitesi’nin prestijli kurumu Politika Enstitüsü’nde Yüksek Danışma Komitesi’nde bulunmuştur. Kamuoyunda sıkça görülen bir konuşmacı olarak, CNN ve CBS Haber kanallarına da katkı sunmuştur.

Flake, Arizona Eyaleti’nin Phoenix kentindeki (kamu politikası araştırmalarının yanı sıra hak ve özgürlükler konusunda savunuculuk yapan) Goldwater Enstitüsü’nde İcra Direktörü olarak çalışmıştır. Kariyerinin başlarında ise, ülkenin bağımsızlığa geçiş sürecinde Namibya Demokrasi Vakfı’nın İcra Direktörlüğünü üstlenmiştir.

Brigham Young Üniversitesi’nden Uluslararası İlişkiler alanında Lisans, Siyaset Bilimi alanında Yüksek Lisans derecesi olan Flake, İrlanda’nın başkenti Dublin’deki Trinity College bünyesinde yer alan Üniversite Felsefe Topluluğu’ndan Onursal Patronaj Altın Madalyası almıştır.  Zimbabve ve Güney Afrika’da misyoner olarak görev yapan Flake, bu süre zarfında Afrikanca öğrenmiştir.

Jeff Flake, (evlenmeden önceki soyadı Bae olan) Cheryl Flake ile evlidir. Çiftin beş çocuğu vardır.

ALTERNATİF BİYOGRAFİ:

Jeff Flake, tam olarak Jeffry Lane Flake, Amerikaldır. (31 Aralık 1962, Snowflake’i, Arizona, ABD doğumlu) Cumhuriyet temsil siyasetçi Arizona içinde ABD Senatosu (2013-19). Daha önce ABD Temsilciler Meclisi’nde (2001–13) görev yaptı. 2021’de Flake, ABD’nin Türkiye büyükelçisi oldu.

Flake, ailesinin büyük büyük büyükbabası William Jordan Flake ve her ikisi de önde gelen Mormonlar olan Erastus Snow tarafından 1878’de ortaklaşa kurulan bir Arizona kasabası olan Snowflake’deki ailesinin sığır çiftliğinde büyüdü. Mezun olduktan sonra lise , Flake Afrikaans öğrenme, Afrika’da bir Mormon misyon üstlenmiştir ve sonra katıldığı Brigham Young Üniversitesi o alanında lisans diploması, uluslararası ilişkiler (1986) ve bir master derecesi de siyaset bilimi (1987). Bu süre zarfında, Flake evlendi o ve karısı Cheryl’in daha sonra beş çocuğu oldu.

Mezun olduktan sonra, Yonga Vakfı yöneticisi olmadan önce, Washington, DC kamu işlerine çalıştı Demokrasi içinde Namibya o izlenen, ülkenin bağımsızlık (1990) geçişi Güney Afrika. Flake ve ailesi 1989’dan 1990’a kadar Namibya’da yaşadı. 1992’de Flake, şirketin genel müdürü oldu. Goldwater Enstitüsü, Phoenix, Arizona merkezli bir lobi ve araştırma kuruluşu. Grubun Cumhuriyetçi Parti’nin özgürlükçü kanadıyla güçlü bağları vardı ve Flake daha sonra parti siyasetinde aktif hale geldi.

2000 yılında Flake, büyükşehir Phoenix’in ağırlıklı olarak Mormon Doğu Vadisi bölgesini kapsayan bir kongre bölgesinden ABD Temsilciler Meclisi’ne seçildi. Ertesi yıl göreve başladıktan sonra, askeri olmayan federal harcama programlarının tutarlı bir rakibiydi ve tahsisatlara karşı çıkması nedeniyle Amerikan Muhafazakar Birliği gibi kuruluşlardan yüksek puanlar aldı. Ayrıca, 2007’de Cumhuriyetçi liderlik tarafından görevden alınana kadar Meclis Yargı Komitesi’nde görev yaparak göçmenlik sorunlarıyla da yakından ilgilendi. Flake, hareketin göçmenlik reformunu destekleyerek partiye karşı çıkmasının cezası olduğunu iddia etti. Ayrıca, “Sorma, Söyleme” yi yürürlükten kaldırmak için oy verdiğinde çoğu Cumhuriyetçiden ayrıldı. 2010’da eşcinsel evlilik ve kürtaj konusunda daha muhafazakar bir duruş benimsedi, her ikisine de karşı çıktı.

2012’de Jon Kyl’in emekli olduğunu açıklamasının ardından Flake, ABD Senatosu için yarıştı ve genel seçimlerde eski ABD cerrah general Richard Carmona’yı mağlup etti. 2013’te göreve başladıktan kısa bir süre sonra Flake, tüm ticari silah alıcılarının geçmiş kontrollerine karşı oy kullandığında onay puanlarının düştüğünü gördü; oylama , Arizona’dan bir politikacı olan Gabrielle Giffords’un seçmenlerle yaptığı bir toplantı sırasında vurulmasından iki yıl sonra geldi . Diğer konularda, özellikle ABD’nin Küba ile ilişkilerinin normalleştirilmesini destekledi. 2016 başkanlık seçimleri sırasında Flake, Cumhuriyetçi aday ve nihai kazanan Donald Trump’ı desteklemeyi reddetti . Ertesi yıl, hem Trump’ı hem de Cumhuriyetçi Parti’yi giderek daha fazla eleştirmeye başladı ve şikayetlerini Muhafazakarlığın Vicdanı: Yıkıcı Politikaların Reddi ve İlkeye Dönüş’te özetledi. Trump da buna karşılık senatörü “zehirli” olarak nitelendirdi ve Flake’in zorlu bir yeniden seçim teklifi olması beklenen potansiyel rakipleriyle bir araya geldi. Ekim 2017’de Flake, 2018’de mevcut Cumhuriyetçi Parti’de bir yeri olup olmadığını sorgulayarak ikinci bir dönem için aday olmayacağını açıkladı.

Ayrıca, “pervasız, çirkin ve onursuz davranışının” “demokrasi için tehlikeli” olduğunu iddia ederek Trump’ı azarladı. Senato Yargı Komitesi üyesi Flake, 2018’de Trump’ın Yüksek Mahkeme adayının onay duruşmaları sırasında ek haberler yaptı ,Brett Kavanaugh. Kavanaugh’a yönelik cinsel saldırı iddiaları ortaya çıktıktan sonra, Flake, suçlamalarla ilgili bir FBI soruşturmasının güvence altına alınmasında etkili oldu . Soruşturmanın sınırlı kapsamına ilişkin eleştiriler olsa da, elde edilen bilgiler, Flake de dahil olmak üzere birçok kararsız senatörün, Ekim 2018’de 50-48 oranında onaylanan Kavanaugh’a oy vermeye ikna edilmesinde önemli bir rol oynadı. Ancak, Flake daha sonra herhangi bir teklifi desteklemeyi reddetti.

Senato, özel hukuk danışmanı Robert Mueller’i ve 2016’daki ABD başkanlık seçimlerinde Rusya’nın olası müdahalesine ilişkin soruşturmasını korumaya yönelik bir tedbire oy vermedikçe, Trump’ın yargı adayları arasında. Hareket, yargı komitesi önünde bulunan adaylardan herhangi birinin Senato katına yükselmesini etkili bir şekilde engelledi. Flake, Ocak 2019’da Senato’dan ayrıldı. Ertesi yıl başkanlık seçimlerinde Demokrat Joe Biden’ı destekledi. Biden sonuçta galip geldi – kazandığı eyaletler Arizona’yı da içeriyordu – ve Flake, Trump ve diğerleri yaygın seçmen sahtekarlığı konusunda asılsız iddialarda bulunduktan sonra konuştu. 2021’de Flake, Arizona’daki Cumhuriyetçi Parti tarafından “gerçek Cumhuriyetçi değerleri terk etmekle” suçlanarak sansürlendi . O yılın ilerleyen saatlerinde Joe Biden, onu Türkiye’ye büyükelçi olarak atadı ve Flake, Ekim ayında Senato tarafından onaylandı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe