II. James kimdir? II. James hayatı ve biyografisi!

1 min read

James, 1688’de William III tarafından ‘Şanlı Devrim’de devrilen İngiltere, İskoçya ve İrlanda’nın bir Stuart kralıydı.

James, 14 Ekim 1633’te I. Charles ve Fransız karısı Henrietta Maria’da doğdu ve büyükbabası I. James ve VI. İngiliz İç Savaşı sırasında yakalandı, ancak kıtada sürgüne kaçtı. 1660’ta kardeşi II. Charles’ın Restorasyonu’nda İngiltere’ye dönen bir asker olduğunu fark etti. Kraliyet Donanmasına 1660’tan 1673’e komuta etti. 1660 yılında James, II. Charles baş şefinin kızı Anne Hyde ile evlendi ve hayatta kalan iki çocuğu oldu: Mary ve Anne. 1669’da James, Katolikliğe döndü ve 1673 Test Yasası da dahil olmak üzere bir dizi Katolik karşıtı harekete karşı tavır aldı. Bu, 1685’teki Charles’ın ölümü üzerine tahtına geçişini engellemedi.

O yılın ilerleyen saatlerinde James, II. Charles’ın gayri meşru oğlu Monmouth Dükü liderliğindeki isyanla karşılaştı. İsyan, 1685’te Sedgemoor muharebesinden sonra kolayca ezildi ve ‘Kanlı Assizes’te kötü şöhretli lord şefi Yargıç Jeffreys tarafından vahşi cezalar verildi. Monmouth’un kendisi berbat bir şekilde başı kesildi.

Bu, James’in Roma Katolik ve Protestan muhaliflerine sivil eşitlik sağlama girişimleriyle birlikte parlamentoyla çatışmaya yol açtı. 1685’te James onu protesto etti ve tek başına yönetti. Katolikliği askeri, siyasi ve akademik görevlere atayarak Katolikliği teşvik etmeye çalıştı. 1687’de, tam dini hoşgörü hedefleyen bir Hoşgörü Bildirisi yayınladı ve Anglikan din adamlarına bunu hamurlarından okuma talimatı verdi.

Haziran 1688’de James’in Modena’nın ikinci eşi Mary, bir oğlu James Francis Edward’ı doğurdu. Bir Katolik art arda güvence altına alındığından korkan bir grup Protestan soylu, James’in büyük kocası ve Protestan kızı Mary’nin Orange of William’ı çağırdı. Kasım ayında William Devon’a bir ordu ile indi. Tamamen yabancılaştığı bir ordu ve donanma tarafından terk edilen James, sinirini tamamen kaybetti ve yurt dışına kaçtı. Şubat 1689’da parlamento James’in uçuşunun bir aşağılama olduğunu ve William ve Mary’nin ortak hükümdarlar olarak taçlandırıldığını ilan etti.

1689 Mart’ında James, Fransa’nın desteğiyle bir ordu yetiştirdiği İrlanda’ya indi. William tarafından Temmuz 1690’da Boyne Savaşı’nda yenildi. James, 16 Eylül 1701’de Fransa’daki Saint-Germain’de sürgünde öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe