Henry Ireton kimdir? Henry Ireton hayatı ve biyografisi!

1 min read

Ireton bir avukat, diplomat ve askerdi ve Parlamenter ordusunda önde gelen bir kişiydi.

Henry Ireton 1611 yılında Nottinghamshire’da küçük bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Cambridge Üniversitesi’nde okudu ve 1630’da İngiliz İç Savaşı başladığında bir süvari birliği kaldırdı ve Edgehill (1642) ve Gainsborough (1643) savaşlarında Parlamenterler için savaştı. Daha sonra 1644 yazının Marston Moor kampanyasında Yorkshire’daki Manchester Earl’üne ve Ekim ayında Newbury’de genel müdürlük yaptı.

Newbury’deki Parlamenter güçlerin zayıf performansı, 1645’te Sir Thomas Fairfax altında tek bir güç olan Yeni Model Ordusu’nun kurulmasına yol açtı. Yaz kampanyası başladığında Fairfax, eski silah arkadaşı Oliver Cromwell’i at yardımcısı olarak talep etti. Naseby Muharebesi’nden önceki gece (Haziran 1645) Ireton, Kraliyet kampına baskın düzenledi ve birkaç mahkersm aldı. Cromwell onu gece komiseri atadı ve Parlamenter ordusunun sol kanadındaki süvari komutanlığına koydu. Cesurca savaştı ama Parlamenter zaferinden sonra kaçarak yaralandı ve esir alındı.

I. Charles’ın teslim olduğu 1646’da Ireton, Oliver’ın 22 yaşındaki kızı Bridget Cromwell ile evlendi. Muzaffer ordu daha sonra kısmen ücret eksikliğiyle ilgili olarak parlamento ile tartışmalara katıldı. Ireton, ordu liderliği arasında en ablam politikacılardan biri olarak ortaya çıktı. Erkeklerinin çıkarlarını korumada önemli bir rol oynamıştır, ancak anayasal monarşiyi önererek daha aşırı siyasi fikirlerini desteklemeyi reddetti. Kral ile müzakerelere katıldı, ancak Charles Wight Adası’na kaçtıktan sonra Ireton, daha fazla müzakere etmenin bir anlamı olmadığına ikna oldu. Kralın davasının organizasyonunda yer aldı ve ölüm emrini imzalayanlardan biriydi.

Ireton, Drogheda ve Wexford’un fırtınasında yer alan 1649’da İrlanda’daki kampanyasına Cromwell’e eşlik etti ve Cromwell Mayıs 1650’de İngiltere’ye döndüğünde komutayı üstlendi. İngiliz yerleşimcileri İrlanda’ya gelmeleri ve oradaki toprağa yatırım yapmaları için teşvik etti. İrlandalılara karşı daha yumuşak bir yaklaşım önerdi, ancak tavsiyesi göz ardı edildi. Ireton, 26 Kasım 1651’de Limerick kuşatmasını yönetirken öldü. Monarşinin restorasyonundan sonra, Ireton’un cesedi çıkarıldı ve bir regicide olarak görüntülendi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe