Hafize Gaye Erkan kimdir? Hafize Gaye Erkan biyografisi nedir? Hafize Gaye Erkan hangi şirketlerde çalıştı?
Hafize Gaye Erkan kimdir? Hafize Gaye Erkan biyografisi nedir? Hafize Gaye Erkan hangi şirketlerde çalıştı?
//

Hafize Gaye Erkan kimdir? Hafize Gaye Erkan biyografisi nedir? Hafize Gaye Erkan hangi şirketlerde çalıştı?

2 mins read

Hafize Gaye Erkan, 40 yaşında First Republic Bank’ın CEO’su olarak göreve başladı. Bu başarı, sadece Amerika Birleşik Devletleri‘nde değil, dünya genelinde eşi benzeri görülmemiş bir başarıdır. Çünkü hiçbir büyük bankanın yönetimine, hatta ABD gibi büyük ülkelerde bile, 40 yaş altı, Müslüman ve Türk bir kadın getirilmemiştir.

Dünya genelinde faaliyet gösteren en büyük bankaların en üst düzey yetkilileri arasında sayılı kadın yöneticiler bulunmaktadır, ancak sadece üç tanesi vardır ve hepsi 50 yaşın üzerindedir. Üstelik hiçbiri Müslüman veya Türk değildir.

Hafize Gaye Erkan, yaklaşık 10 yıl boyunca Goldman Sachs’ta üst düzey yöneticilik yapmıştır. 2009-2014 yılları arasında banka sigorta şirketlerinin stres testlerini yönetmiştir. Çünkü 50 milyar doları aşan her banka, stres testinden geçmek zorundadır. Erkan, First Republic Bank yönetimiyle yolları 2014 yılında kesişmiş ve o tarihten itibaren bankanın kadrosunda yer almıştır. 2017’de başkan, 2019’da yönetim kurulu üyesi ve 2021’de de CO-CEO olarak önemli görevlere getirilmiştir.

Erkan’ın First Republic Bank’e katıldığı 2014 yılında banka, Mortgage krizi nedeniyle Federal Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (FDIC) tarafından yönetim altına alınmıştı. Bu durumda banka, devlet gözetimindeydi ve hisse değeri sadece 20-25 dolar, aktifleri ise 30-35 milyar dolardı. Ancak Erkan’ın üstün çabaları ve başarısı sayesinde sadece üç yıl içinde banka devlet gözetiminden çıkmış, hisse değeri 200 dolar seviyesine ulaşmış ve aktifleri 160 milyar doların üzerine çıkmıştır. Bankanın özvarlıkları 10 kat artmıştır. Bu nedenle First Republic Bank Yönetim Kurulu, 10 Mayıs’ta aldığı bir kararla sadece 40 yaşındaki Erkan’a başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği görevinin yanı sıra CO-CEO görevini de vermiştir.

Bu büyük başarının anlaşılabilmesi için banka hakkında biraz bilgi verelim: First Republic Bank, sermaye değeri 36 milyar doları aşan, 6.000’den fazla çalışana sahip bir bankadır. New York Menkul Kıymetler Borsası’nda FRC sembolüyle işlem görür. Hissenin değeri bugün itibari ile 200 dolar seviyesindedir. First Republic, Fortune 500 şirketlerinden biridir ve S&P 500 endeksinde yer almaktadır. Yıllık geliri 4 milyar doların üzerinde olup, net geliri 1 milyar doları aşmaktadır. Bankanın özel varlık yönetimi dahil olmak üzere aktifleri 400 milyar doların üzerindedir ve piyasa değeri 36 milyar doları aşmaktadır. First Republic Bank, ABD ve dünyanın en büyük bankalarından biridir ve en çok işlem gören bankalardan biridir.

Hafize Gaye Erkan, bu genç Müslüman Türk kadını, Türkiye’nin adını finans merkezinde duyurarak ve Türk kadınının değerini tüm dünyaya göstererek büyük bir başarı elde etmiştir. Bu tür başarıları Amerika’da elde etmenin ne kadar zor olduğunu anlamak için bu konulara hakim olmak önemlidir. Hafize Gaye Erkan ve diğer başarılı Türk bireylerinin maddi ve manevi olarak desteklenmesi, Türk çocuklarının yurt dışında iyi okullarda ve iş ortamlarında yer alabilmeleri için son derece önemlidir.

First Republic Bank yönetimi, bu değerli Müslüman Türk genç kadın yöneticiyi sadece başkanlık unvanıyla onurlandırmakla kalmamış, aynı zamanda “Hafize Gaye Erkan Vakfı” adını taşıyan bir vakıf kurmuştur. Bu vakıf, Türk kadınlarının imkansızlıklar nedeniyle iyi bir eğitim alma hakkından mahrum kalan başarılı kız öğrencilere burs imkanı sunacaktır. ABD’de bir Türk adına kurulan bu vakıf, benzersiz bir girişimdir ve dünya genelindeki eşitsizliklere karşı bir adım olarak önem taşımaktadır.

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe