George Washington kimdir? George Washington hayatı ve biyografisi nedir?
George Washington kimdir? George Washington hayatı ve biyografisi nedir?

George Washington kimdir? George Washington hayatı ve biyografisi nedir?

3 mins read

George Washington, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk başkanıydı.

Başkanlık görev yılları: 1789-1797

Başkan Yardımcısı: John Adams

Partisi: Federalist

Göreve başlama yaşı: 57

Doğum: 22 Şubat 1732, Westmoreland County, Virginia

Ölüm: 14 Aralık 1799, Mount Vernon, Virginia

Eşi: Martha Dandridge Washington

Çocukları: yok (2 üvey çocuk)

Takma adı: Ülkenin Babası

Amerika Birleşik Devletleri’nin en popüler Başkanlarından biri olan George Washington, Amerikan Devrimi’nde İngilizlere karşı kazandığı zaferde Kıta Ordusu’na liderlik etmesiyle tanınır . Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk Başkanıydı ve başkanın rolünün gelecekte ne olacağını tanımlamaya yardımcı oldu.

George, Colonial Virginia’da büyüdü. Bir toprak sahibi ve ekici olan babası, George henüz 11 yaşındayken öldü. Neyse ki George’un kendisine iyi bakan Lawrence adında bir ağabeyi vardı. Lawrence, George’un yetiştirilmesine yardım etti ve ona nasıl centilmen olunacağını öğretti. Lawrence, okuma ve matematik gibi temel konularda eğitim aldığından emin oldu.

George 16 yaşına geldiğinde, yeni toprakların ölçümlerini yaptığı ve onları ayrıntılı olarak haritalandırdığı bir haritacı olarak çalışmaya başladı. Birkaç yıl sonra George, Virginia milislerinin lideri oldu ve Fransız ve Hint Savaşı’nın başlamasına katıldı. Savaş sırasında bir noktada, atı altından vurulduğunda ölümden kıl payı kurtuldu.

Fransız ve Hint Savaşı’ndan sonra George yerleşti ve dul Martha Dandridge Custis ile evlendi . Kardeşi Lawrence öldükten sonra Mount Vernon’un mülkünü devraldı ve Martha’nın eski evliliğinden iki çocuğunu büyüttü. George ve Martha’nın asla kendi çocukları olmadı. George büyük bir toprak sahibi oldu ve Virginia yasama meclisine seçildi. Kısa süre sonra George ve toprak sahipleri, İngiliz yöneticilerinin haksız muamelesinden rahatsız oldular. Tartışmaya ve hakları için savaşmaya başladılar. İngilizler reddedince savaşa gitmeye karar verdiler.

Amerikan Devrimi ve Ordunun Önderi

George, Birinci ve İkinci Kıta Kongresi’ndeki Virginia delegelerinden biriydi . Bu, her koloniden İngilizlerle birlikte savaşmaya karar veren bir grup temsilciydi. Mayıs 1775’te Washington’u Kıta Ordusu’nun generali olarak atadılar.

General Washington’un işi kolay değildi. Eğitimli İngiliz askerleriyle savaşmak için sömürgeci çiftçilerden oluşan paçavra bir ordusu vardı. Ancak, zor zamanlarda ve savaşları kaybettiğinde bile orduyu bir arada tutmayı başardı. Altı yıl boyunca George orduyu İngilizlere karşı zafere götürdü. Zaferleri arasında Noel’de Delaware Nehri’nin ünlü geçişi ve Yorktown, Virginia’daki son zafer sayılabilir.

Washington’un Başkanlığı

Washington’un başkan olarak görev yaptığı iki dönem barışçıl zamanlardı. Bu süre zarfında George, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın bugün hala geçerli olan birçok rolünü ve geleneğini oluşturdu. Anayasa’nın sözlerinden yola çıkarak gerçek ABD Hükümeti’nin kurulmasına ve kurulmasına yardımcı oldu. Arkadaşları Thomas Jefferson (Dışişleri Bakanı) ve Alexander Hamilton’ın (Hazine Bakanı) yer aldığı ilk başkanlık kabinesini kurdu.

George, 8 yıl veya iki dönem sonra başkanlıktan istifa etti. Başkanın bir kral gibi güçlü olmamasının veya çok uzun süre yönetmemesinin önemli olduğunu hissetti. O zamandan beri sadece bir başkan, Franklin D. Roosevelt ikiden fazla dönem görev yaptı.

Ölümü

Başkanlık görevinden ayrıldıktan sadece birkaç yıl sonra Washington kötü bir soğuk algınlığına yakalandı. Çok geçmeden boğaz enfeksiyonuna yakalandı ve 14 Aralık 1799’da öldü.

George Washington Hakkında Diğer Bilgiler

Oybirliğiyle seçilen tek başkandı. Yani tüm eyalet temsilcileri ona oy verdi.

Adını aldığı başkent Washington DC’de hiçbir zaman başkan olarak görev yapmadı.

İlk yılında başkent New York’taydı, daha sonra Philadelphia, Pennsylvania’ya taşındı.

1700’ler için çok uzun olan altı fit boyundaydı.

George Washington’un babasının kiraz ağacını kesme hikayesi kurgu olarak kabul edilir ve muhtemelen hiç yaşanmamıştır.

George Washington’un tahta dişleri yoktu ama fildişinden yapılmış takma dişler takıyordu. Washington vasiyetinde kölelerine özgürlük verdi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe