Gece kremi nedir? Gece kremleri ne işe yarar? Gece kremleri nasıl uygulanır?

3 mins read

Cildin kendini yenilemesini ve bakımını sağlamak amacıyla gece yatmadan önce kullanılan cilt bakımı kozmetikleridir.

Cilt, gündüz saatlerinde sürekli olarak çevresindeki olumsuz dış etkenlerle karşı karşıya kalır. Toz, güneş, iş hayatındaki stres ve günlük koşuşturmanın yarattığı gerilim, gün boyunca cilde zarar verir. Gündüz kullandığımız ürünler, cildimizin bu etkenlere karşı savaşmasına ve korunmasına destek sağlar. Cildin kendini yenilemesi ise gece gerçekleşmektedir. Gece vücut dinlenme hâlindeyken hücrelerin kendini yenilemesi süreci üç kat daha hızlı gerçekleşir. Çünkü yalnızca karanlıkta, dinlenme hâlindeyken salgılanan bazı hormonlar cildimizin beslenmesi ve yenilenmesi sürecini hızlandırır.

Gündüz ve gece için iki ayrı krem kullanmaya gerçekten gerek olup olmadığı sürekli merak edilen bir konudur. Her ne kadar gündüz ve gece kremlerinin yapılarında büyük bir farklılık yoksa da koruyucu önlem olarak ya da gündüz yapılan bakımı desteklemek adına gece kremlerinin önemi büyüktür. Örneğin, içeriğinde koruma faktörleri bulunan bir gündüz kreminin gece de cilt üzerinde kalması, yapısında bulunan güneş filtreleri nedeniyle cildin duyarlılığını arttırır. Aynı durum cilde hafif bir renk veren gündüz kremleri için de geçerlidir. Bunun yanı sıra gündüz kremleri daha çok nemlendirme amaçlı kullanılırken gece kremleri besleyici, canlandırıcı ve yenileyici içeriğe sahiptir.

Cildin yenilenme hızı 25 yaş ve sonrasında yavaşlar. Bu nedenle ciltte bir sorun olup olmamasına bakılmaksızın 25 yaşından itibaren mutlaka bir gece kremi kullanılması
önerilmektedir. Önerilen dönemde gece kremi kullanımının başlaması, hücre yenilenmesini hızlandırarak cildin yaşlanma sürecinin de geciktirilmesini sağlamaktadır.

Gece Kremlerinin Çeşitleri

Gece kremleri de diğer kozmetik ürünler gibi cildin tipine göre çeşitlenir. Genellikle kozmetik ürün markalarının cilt tiplerine uygun olarak hazırlanmış özel serileri mevcuttur. Bu serilerde yer alan gece kremleri, serinin diğer ürünleriyle birlikte sistemli bir tedavi şeklinde uygulanır. Örneğin, yağlı cilt için hazırlanmış bir serinin gece kremi kullanılırken aynı anda gündüz nemlendiricisinin, maskesinin, peelinginin ve serumunun kullanılması cildin her açıdan bakımını sağlamaktadır. Maske, peeling ya da serumu bu kürün dışında tutsak bile gece kremlerinin mutlaka kendisiyle kombine bir gündüz kremiyle kullanılması önerilmektedir.

Şunu unutmamak gerekir ki 25-30 yaşlarındaki birinin cildiyle 40-45 yaşlarındaki birinin cildi de aynı özellikleri göstermemektedir. Bu nedenle gece kremi seçiminde cildin tipi kadar kişinin yaşı ve ciltteki sarkma, kırışma derecesi de göz önüne alınmalıdır. Daha erken yaşlarda cildin canlanmasını sağlayacak, nem ve yağ dengesini koruyacak gece kremleri tercih edilirken, daha sonraki yaşlarda bunların yanı sıra sarkmaları toparlayacak, kırışıkları engelleyecek, cilde ihtiyaç duyduğu maddeleri takviye edebilen gece kremleri tercih edilmelidir.

Günümüzde kozmetik firmaları, hem cilt tiplerine uygun olarak hazırlanmış serilerle hem de cilt tiplerinden bağımsız, her cilt tipinin kullanabileceği özel serilerle çok sayıda ve farklı etkilerde gece kremlerini piyasaya sunmuştur. Farklı gece kremlerinin etkileri şu şekilde sıralanabilir:

Cilt tipine uygun olarak cildin nem dengesini sağlamak
Cilde kolajen ve elastin desteği sağlamak
Ciltteki kırışıklıkları gidermek ya da kırışık oluşumunu engellemek
Ciltteki sarkmaları toparlamak ya da sarkmayı engellemek
Ciltteki mimik çizgilerini hafifletmek
Cilde çeşitli vitaminleri ve enzimleri takviye etmek
Cilde çok yoğun nem depolamak

Uygulama Yöntemi

Gece kremleri, gece yatmadan bir saat kadar önce temizlenmiş ve tonikle gözenekleri sıkıştırılmış cilde, tıpkı gündüz nemlendiricileri gibi uygulanır. Seçilen gece kreminden yeteri miktarda ele alınır (kavanozda ise ıspatula yardımıyla). Elden alınan eşit miktarlardaki ürün alına, burun üzerine, yanaklara, çeneye ve dekolteye konur. Aşağıdan yukarıya ve kas yönünde, dairesel hareketlerle tüm cilde yedirilir. Yedirilirken cilt üzerine fazla baskı yapmamaya ve ürünü göz çevresine uygulamamaya özen gösterilmelidir.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe