Eğitim Ortamı nedir? Eğitim Ortamı nasıl olmalı?

1 min read

Eğitim ortamı öğrenmeyi destekleyecek ve kolaylaştıracak şekilde düzenlenmelidir. Rahatlık ve güven hissi verecek tarzda tasarlanmış bir ortamda öğrenme kolaylaşacaktır. Bunun sağlanması için ortam koşullarının uygun hâle getirilmesi ve oturma düzeninin ayarlanmış olması gerekir.

Eğitim ortamları günlük olarak havalandırılmalı ve temizlenmelidir. Ortamın rahat olması için ise öncelikle ısı, ışıklandırma ve ses gibi ortam faktörlerinin uygun düzeylerde olması gerekmektedir.

Eğitim ortamı eğiticinin evi, eğitici de ev sahibi gibidir. Katılımcılar ortama geldiklerinde ortamın kendileri için hazırlanmış olduğunu fark etmelidirler. Bunun için eğitici;

  • katılımcıların gelmeye başlamasından en az 20 dakika önce eğitim ortamında bulunmalı,
  • eğitim ortamında sorun oluşturabilecek herhangi bir durumun bulunup bulunmadığını kontrol etmeli (örneğin kış mevsiminde ısınma sisteminin çalışır vaziyette olmasını kontrol etmek vb.),
  • bir sorun varsa gerekli tedbirleri almalı ya da aldırmalıdır.

Isı

Eğitim ortamının ısısı oda sıcaklığı düzeyinde olmalıdır.

Sıcak ya da soğuk ortamlar öğren me üzerinde olumsuz etki oluşturur.

Işıklandırma

Işıklandırma gün ışığına yakın bir düzeyde olmalıdır. Özellikle loş ortamlar katılımcıların uykusunu getirebilir, dikkatlerini dağıtabilir. Işıklandırma ile ilgili olarak önemli konulardan biri de pencereler den gelebilecek güneş ışığının gerektiğinde kontrol edilebilecek durumda olmasıdır.

Ses

Eğitim ortamında katılımcıların dikkatini dağıtabilecek sesler azaltılmalıdır. Ortam konusunda seçenekler var ise gürültüsüz olanlar tercih edilmelidir. Alternatifin bulunmadığı durumlarda pencereler kapalı tutularak ortamdaki gürültü azaltılmalıdır.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe